Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mai este in vigoare legea care se refera la scutirea firmelor de plata impozitului pe profit?

03-Sep-2008
6305

Intrebare:


Va rog sa-mi raspundeti daca mai este in vigoare legea care se refera la scutirea firmelor de plata impozitului pe profit in primii 5 ani in care se fabrica un produs inregistrat la OSIM, initial sub forma de cerere de inventie, urmand procedurile legale cu termene cuprinse intre 2,5 si 4 ani pana la validarea brevetului? Daca este in vigoare aceasta lege care este numarul ei?


Raspuns in august 2008:
Aplicarea unei inventii inseamna fabricarea unor produse sau folosirea unui procedeu/metoda
pentru obtinerea unor produse, cu conditia ca aceasta inventie sa fie noua, sa implice o activitate inventiva si sa poata fi aplicata industrial.

Potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, Titlul II art. 38 alin. (12), veniturile realizate din aplicarea unei inventii brevetate in Romania, inclusiv din fabricarea produsului sau aplicarea procesului, au fost scutite de la plata impozitului pe profit pe o perioada de 5 ani de la prima aplicare, calculati de la data inceperii aplicarii si cuprinsi in perioada de valabilitate a brevetului, potrivit legii.

Data de depozit a unei cereri de brevet de inventie este data la care sunt inregistrate la OSIM urmatoarele:

a) o cerere de brevet de inventie, in limba romana;

b) informatii care sa permita stabilirea identitatii celui care solicita sau care sa permita contactarea lui de catre OSIM;

c) o parte care constituie descrierea inventiei pentru care se solicita in cerere acordarea brevetului de inventie.

Toate actele depuse la OSIM constituie depozitul national reglementar.

Daca sunt indeplinite conditiile prevazute de Legea brevetelor, cererii de brevet de inventie i se aloca un numar la care se asociaza data de depozit. Acest numar si data de depozit sunt inscrise in Registrul national al cererilor de brevet de inventie depuse si ambele se inscriu pe formularul cererii de brevet de inventie si pe fiecare pagina a descrierii, revendicarilor, rezumatului si desenelor, chiar daca acestea sunt depuse ulterior.

Numarul din Registrul national al cererilor de brevet de inventie depuse va fi folosit in toate notificarile OSIM si in comunicarile solicitantului sau persoanei interesate, legate de procedurile pe care le urmeaza cererea de brevet de inventie.

Durata de valabilitate a unui brevet de inventie este de 20 de ani, cu incepere de la data de depozit.

Pentru ca titularul unui brevet sa fi beneficiat de scutire de la plata impozitului pe profit, pana la data aparitiei Legii nr. 343/2006 de modificare si completare a Codului fiscal, trebuiau sa fie indeplinite cumulativ mai multe conditii:

 - sa existe o copie, certificata pentru conformitate, a hotararii definitive a Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci de acordare a brevetului de inventie;

 - sa existe documente eliberate de Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci din care sa rezulte ca brevetul de inventie a fost in vigoare pe perioada pe care s-a solicitat scutirea de impozit pe profit;

 - sa existe o evidenta contabila, pana la nivel de balanta, din care sa rezulte ca veniturile si cheltuielile inregistrate sunt aferente aplicarii brevetului de inventie. La determinarea impozitului pe profit se iau in calcul si cheltuielile de conducere si administrare, inclusiv cele comune, proportional cu raportul dintre veniturile obtinute din aplicarea brevetului de inventie fata de veniturile totale realizate la nivel de societate;

 - profitul astfel calculat sa fie obtinut in limita perioadei de 5 ani de la prima aplicare.

In cazul in care brevetul de inventie se referea numai la o parte a unei instalatii sau a unei activitati tehnologice, iar din evidenta primara nu rezultau date referitoare numai la profitul obtinut din aplicarea inventiei, se proceda mai intai la stabilirea ponderii instalatiei sau a activitatii in volumul intregii activitati si pe aceasta baza se determina partea din profitul obtinut prin aplicarea brevetului de inventie. 

Scutirea de la plata impozitului pe profit se calcula de catre fiecare societate care indeplinea conditiile mai sus prezentate, fara a mai fi necesar a se comunica organelor fiscale teritoriale acest lucru.

Singurul mod prin care se facea cunoscut faptul ca se beneficia de scutire de la plata impozitului pe profit, era faptul ca se inscriau datele respective in Declaratia 101 privind impozitul pe profit, aprobata prin O.M.F.P. nr. 35/2005 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 "Declaratie privind impozitul pe profit", 120 "Decont privind accizele" si 130 "Decont privind impozitul la titeiul si la gazele naturale din productia interna", la rd. 41.2 - "impozit pe profit scutit", asa cum a fost completat de Omfp nr. 79/2007 si O.M.E.F. nr 101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.

In acelasi timp era necesara si completarea registrului de evidenta fiscala, conform prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 870/2005, cu modificarile ulterioare.

Prevederea de la art. 38, alin. (12), lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la neimpozitarea veniturilor realizate din aplicarea unei inventii brevetate in Romania, inclusiv din fabricarea produsului sau aplicarea procesului, s-a aplicat numai pana la data de 31 decembrie 2006, chiar daca cei 5 ani nu s-au incheiat inca.

Au ramas in vigoare numai prevederile Titlului III, art. 47 , lit. a) din Codul fiscal, potrivit carora, veniturile obtinute prin aplicarea efectiva in tara de catre titular sau, dupa caz, de catre licentiatii acestuia a unei inventii brevetate in Romania, nu sunt impozabile, in primii 5 ani de la prima aplicare, calculati de la data inceperii aplicarii si cuprinsi in perioada de valabilitate a brevetului.

Sunt de asemenea neimpozabile si veniturile obtinute de titularul brevetului ca urmare a transmiterii prin cesiune a dreptului la brevetul de inventie.

In cazul in care drepturile sunt transmise partial, venitul neimpozabil este venitul obtinut prin transmiterea partiala a drepturilor.

In ceea ce priveste ultimele modificari legislative care reglementeaza brevetele de inventie, mentionam ca acestea au fost introduse prin Legea nr. 28/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 64/1991, privind brevetele de inventie, republicata si Regulamentul de aplicare a Legii nr. 64/1991, din 21 mai 2008.

Din punct de vedere fiscal nu mai exista nicio prevedere care sa acorde scutiri de la plata impozitului pe profit pentru veniturile obtinute din aplicarea unei inventii.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata

    • Dividendele sunt partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor ca urmare a investitiei lor in actiunile firmei respective. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilantului interimar si pentru ele se plateste impozit conform prevederilor legale. Afla din acest articol cat este impozitul pe dividende in 2025 si cine are obligatia de a-l plati la bugetul statului si ce alte taxe se platesc pentru dividende. » citeste mai departe aici

  • Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende

    • Veniturile din dividende reprezinta o sursa de castig pentru multi investitori, dar si o categorie fiscala care implica responsabilitati legale clare. Daca primesti dividende, este important sa cunosti obligatiile fiscale asociate acestora, inclusiv impozitul pe venit si contributiile sociale, acolo unde este cazul. In acest articol, vom detalia ce taxe trebuie sa plateasca beneficiarii de dividende in 2025, ce termene trebuie respectate si care sunt pasii necesari pentru a ramane in...» citeste mai departe aici

  • Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscal

    • Noi impozite au fost introduse prin Legea nr. 290/2024 si Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024, aducand schimbari semnificative pentru contribuabilii din domeniile respective. Este vorba despre obligatii suplimentare pentru institutiile de credit, sub forma unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri, precum si pentru persoanele juridice care detin constructii, care vor fi supuse unui impozit pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2025. In acest context, ANAF actualizeaza, printr-un...» citeste mai departe aici

  • Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante

    • Conform legislatiei in vigoare, asa cum reaminteste si ANAF contribuabililor, data de 20 ianuarie 2025 este termenul limita de depunere a notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a notificarii importante Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 ianuarie 2025, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii

    • Pentru a aplica regimul microintreprinderii si in anul 2025, avand in vedere modificarile legislative recente, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii la data de 31 decembrie 2024, asa cum apar in Codul Fiscal. Insa, daca firmele au fost platitoare de impozit pe profit in anii 2023-2024, exista mai multe restrictii cu privire la posibilitatea de a reveni la impozitul pe veniturile micro. Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro In acest sens, este...» citeste mai departe aici

  • Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii

    • Si pentru companiile implicate in transportul de marfa anul 2025 aduce mai multe schimbari. Spre exemplu, au fost amanate sanctiunile pentru nerespectarea cerintelor de transmitere a coordonatelor GPS, pana la 31 martie 2025, oferind astfel mai mult timp operatorilor economici pentru a implementa si testa sistemele necesare. De asemenea, exisa si obligatii legate de dotarea vehiculelor cu sisteme GPS si aplicatii specifice. Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016