Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mai mult teren pentru cei care au afaceri in domeniul agricol si piscicultura. Ce alte facilitati se aplica?

28-Mar-2017
1427

Producatorii agricoli si cei din sectorul piscicol - persoane fizice sau juridice - vor fi sprijiniti sa obtina finantare pentru campania agricola de primavara, pentru achizitionarea de terenuri agricole in vederea extinderii exploatatiilor, precum si pentru modernizarea si eficientizarea acestora, potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptate astazi de Guvern.

Masurile adoptate de Guvern au in vedere cresterea procentului de garantare pentru fermierii care solicita credite pentru achizitionarea de terenuri agricole, extinderea categoriei de beneficiari si simplificarea procedurilor in domeniul garantarii, toate acestea avand scopul sa faciliteze accesul la credite si, implicit, sa asigure conditii pentru cresterea gradului de absorbtie al fondurilor europene alocate Romaniei pentru agricultura si piscicultura.

Actul normativ modifica si completeaza trei acte normative care legifereaza aspecte legate de finantarea domeniului agricol (OUG nr.43/2013 privind unele masuri pentru dezvoltarea si sustinerea fermelor de familie si facilitarea accesului la finantare al fermierilor, Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordului-cadru cu CE si FMI si OUG 49/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, politicii comune de pescuit si politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum si a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2014-2020 si pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul garantarii).

Prin actul normativ adoptat astazi creste procentul de garantare a creditelor acordate fermierilor pentru achizitia de terenuri agricole de la 50% la 80%, se propun masuri de reducere a comisionului de garantare de la 3,8% la 2% si se extinde categoria potentialilor beneficiari atat in sectorul agricol, cat si in acvacultura.

Aceste garantii se acorda pentru urmatoarele tipuri de credite si procent maxim de garantare:

Credite acordate de catre institutiile finantatoare pentru achizitia de terenuri cu destinatie agricola (pana la maximum 80% din valoarea creditului); in acest caz, diferenta de 20% va fi acoperita din alte surse (respectiv terenul achizitionat si/sau alte bunuri aflate in proprietatea acestora sau a tertilor garanti). Modificarea adusa astazi de Guvern, inclusiv cresterea procentului de garantare de la 50% la 80 %, are in vedere faptul ca in prezent institutiile finantatoare iau in garantie terenuri cu destinatie agricola la aprox. 40% din valoarea acestuia, diferenta neputand fi acoperita de beneficiari.

Credite acordate de institutiile finantatoare fermierilor pentru finantarea productiei agricole, finantarea productiei piscicole si a investitiilor in domeniul agricol si cel al acvaculturii, altele decat cele finantate din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 si Programul Operational de Pescuit si Afaceri Maritime 2014-2020 pana la maximum 80% din valoarea acestora;

Credite acordate de institutiile finantatoare beneficiarilor PNDR 2014 - 2020, respectiv POPAM 2014-2020, pentru finantarea proiectelor de investitii sprijinite prin aceste programe pana la maximum 80 % din valoarea acestora;

 

Potrivit reglementarilor in vigoare, (Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 43 /2013) se acorda garantii de pana la 50% din valoarea creditelor contractate de fermieri pentru extinderea suprafetelor exploatate - garantii pentru achizitia de terenuri agricole - si de 80% in cazul creditelor pentru stimularea productiei agricole, zootehnice si de investitii in aceste domenii. Garantiile din prevederile prezentului act normativ se acorda pentru toate tipurile de credite cu o valoare de pana la 3.000.000 euro, respectiv 2.400.000 euro valoarea garantiei.

Actul normativ adoptat astazi include reglementari privind sursa de finantare, statutul sumelor din care se constituie plafonul de garantare, conditiile de accesare a garantiilor, regimul sumelor acordate, a dobanzilor incasate si a comisioanelor de garantare. De asemenea, sunt prevazute masuri pentru recuperarea valorii garantiei executata de institutia finantatoare in situatia in care beneficiarii nu-si respecta obligatiile contractuale, prin inlocuirea biletului la ordin (pe care il emitea imprumutatul in favoarea Fondurilor de garantare ca masura asiguratorie, in conformitate cu prevederile actului normativ) cu contractul de fidejusiune, instrument acceptat si utilizat in prezent de institutiile finantatoare, care securizeaza fondurile nationale pe seama carora se acorda aceste garantii.

Sursa: Guvernul Romaniei

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Mai mult teren pentru cei care au afaceri in domeniul agricol si piscicultura. Ce alte facilitati se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016