Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Majorarea capitalului social prin conversia imprumuturilor

02-Oct-2018
15290

Care este procedura prin care imprumuturile acordate unei firme se pot transforma in capital social pentru firma respectiva? La aceasta intrebare vor raspunde specialistii nostri in cele ce urmeaza.

Un SRL cu capital privat strain, cu12 asociati persoane fizice si juridice din UE (Cipru), vrea sa isi mareasca capitalul social care momentan este de 1.000 de eli. Firma s-a imprumutat de la asociati (ct 4551) de aproximativ 1,4 milioane EUR. Asociatii vor acum sa mareasca capitalul social cu valoarea imprumuturilor pe care le-au acordat in firma. (adica sa transforme imprumuturile in capital social). Se poate face acest lucru?

Raspunsul specialistului

Da, este posibila majorarea capitalului social prin conversia imprumuturilor pe care societatea le-a contractat de la asociati, cu respectarea anumitor conditii. Avem in vedere prevederile art. 210 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale potrivit caruia capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura.

De asemenea, actiunile noi sunt liberate prin incorporarea rezervelor, cu exceptia rezervelor legale, precum si a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia.

Desi articolul de mai sus este valabil pentru societatile pe actiuni, la art. 221 din Legea nr. 31/1990 se precizeaza ca societatea cu raspundere limitata isi poate majora capitalul social, in modalitatile si din sursele prevazute de art. 210.

Astfel, pentru a majora capitalul socal prin conversia imprumuturilor in actiuni/parti sociale trebuie indeplinite urmatoarele conditii: 
- Asociatii trebuie sa detina o creanta fata de societate; 
- Creanta sa fie certa, adica sa nu existe indoieli cu privire la existenta acestei creante (de exemplu, prin existenta contractelor de imprumut incheiate in forma scrisa, existenta in evidentele contabile a acestor imprumuturi etc.).


- Creanta sa fie exigibila (ajunsa la scadenta).
- De obicei, exista obligatia certificarii printr-un raport de expertiza contabila.
Desigur ca aceasta majorare a capitalului social trebuie inregistratat la Oficiul National al Registrului Comertului, avand la baza Hotararea Generala a Asociatilor. 

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016