Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Majorarea plafonului de TVA. Care e regimul fiscal?

31-Oct-2017
2607

In analiza urmatoare, vom vedea daca in cazul in care se depaseste plafonul de TVA de 220.000 lei in luna decembrie 2017 incepand cu 01.01.2018 firma devine platitoare de TVA chiar daca incepand cu anul 2018 plafonul creste.

Iata raspunsul specialistului:

Majorarea plafonului de TVA urmeaza sa se modifice la 300.000 lei, echivalentul a 88.500 euro la curs BNR de la data aderarii (de la 220.000 lei, echivalentul a 65.000 euro cat este in prezent), plafon de la care firmele sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA). Aceasta majorare nu este inca legiferata, ci este prevazuta intr-un proiect de act normativ aflat la Camera Deputa?ilor. De?i exista o derogare de la autorita?ile UE, Romania trebuie sa legifereze noul plafon pentru ca acesta sa poata fi aplicat efectiv. Datorita faptului ca derogarea a fost deja obtinuta de la UE putem presupune ca acest proiect de act normativ va fi adoptat si este posibil sa intre in vigoare in anul 2017 si nu neaparat incepand cu 01.01.2018.

Conform proiectului de modificare a Codului Fiscal, daca acest proiect va fi legiferat anul acesta, in anul 2017 sunt aplicabile urmatoarele reguli referitoare la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici prevazut la art. 310 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare:

> Persoanele impozabile infiintate anterior anului 2017 au obligatia solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316 din Legea nr.227/2015, daca depasesc plafonul de 220.000 lei in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2017 si data de 1 a lunii urmatoare celei in care va intra in vigoare legea, denumita in continuare perioada de referinfa. 
In cazul in care nu au depasit acest plafon in perioada de referinta, persoanele impozabile trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, daca depasesc plafonul de 300.000 lei pana la data de 31 decembrie 2017. 


> Prin exceptie, persoanele impozabile pentru care obligatia solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 310 alin.(6) din Legea nr. 227/2015, ar interveni incepand cu data de 1 a lunii urmatoare intrarii in vigoare a legii, nu trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA decat in situatia in care depaesc plafonul de 300.000 lei pana la data de 31 decembrie 2017.

Potrivit prevederilor cuprinse in proiectul de modificare a Codului Fiscal. Deoarece acesta nu a fost inca aprobat nu avem certitudinea ca aceasta va fi forma finala a actului normativ si nici nu cunoastem data de la care se va aplica. Va recomandam sa urmariti legiferarea acestei modificari si sa verificati daca forma finala publicata in Monitorul Oficial nu a suferit modificari. 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codurile NC. Ce sunt si lista coduri NC pentru 2025

    • Codurile NC (Nomenclatura Combinata) reprezinta un sistem standardizat de clasificare a produselor utilizat la nivel european pentru identificarea si gestionarea diferitelor categorii de marfuri. In Romania, aceste coduri sunt esentiale pentru conformarea cu reglementarile fiscale si vamale, mai ales in cazul produselor considerate cu risc fiscal ridicat. In acest articol vom explica ce sunt codurile NC, de ce sunt importante si vom prezenta lista actualizata, oferind detalii utile pentru...» citeste mai departe aici

  • Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile

    • Firmele trebuie sa stie ca unele cheltuieli pentru desfasurarea afacerii sunt deductibile sau nedeductibile la calculul rezultatului fiscal, insa exista si categoria cheltuielilor care sunt deductibile limitat. In acest articol vom vedea care sunt cheltuielile deductibile limitat, dar si o speta cu privire la reparatiile suportate prin CASCO. Sunt sau nu deductibile? Specialistul ne va pferi raspunsul, dar si o monografie contabila utila in acest caz.» citeste mai departe aici

  • Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor

    • ANAF a publicat recent un material informativ prin care raspunde anumitor curiozitati ale contribuabililor, cu privire la veniturile din surse neidentificate. Reamintim ca aceste clarificari ale ANAF vin in urma informatiilor din presa conform carora tranzactiile de bani intre rude vor fi controlate de organele fiscale si impozitate cu 70% acolo unde NU exista documente. Detalii in ACEST articol»» citeste mai departe aici

  • Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit

    • ANAF a publicat Ghidul contribuabililor care opteaza in anul 2025 pentru redirectionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016