Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Majorarea plafonului de TVA. Care e regimul fiscal?

31-Oct-2017
2471

In analiza urmatoare, vom vedea daca in cazul in care se depaseste plafonul de TVA de 220.000 lei in luna decembrie 2017 incepand cu 01.01.2018 firma devine platitoare de TVA chiar daca incepand cu anul 2018 plafonul creste.

Iata raspunsul specialistului:

Majorarea plafonului de TVA urmeaza sa se modifice la 300.000 lei, echivalentul a 88.500 euro la curs BNR de la data aderarii (de la 220.000 lei, echivalentul a 65.000 euro cat este in prezent), plafon de la care firmele sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA). Aceasta majorare nu este inca legiferata, ci este prevazuta intr-un proiect de act normativ aflat la Camera Deputa?ilor. De?i exista o derogare de la autorita?ile UE, Romania trebuie sa legifereze noul plafon pentru ca acesta sa poata fi aplicat efectiv. Datorita faptului ca derogarea a fost deja obtinuta de la UE putem presupune ca acest proiect de act normativ va fi adoptat si este posibil sa intre in vigoare in anul 2017 si nu neaparat incepand cu 01.01.2018.

Conform proiectului de modificare a Codului Fiscal, daca acest proiect va fi legiferat anul acesta, in anul 2017 sunt aplicabile urmatoarele reguli referitoare la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici prevazut la art. 310 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare:

> Persoanele impozabile infiintate anterior anului 2017 au obligatia solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316 din Legea nr.227/2015, daca depasesc plafonul de 220.000 lei in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2017 si data de 1 a lunii urmatoare celei in care va intra in vigoare legea, denumita in continuare perioada de referinfa. 
In cazul in care nu au depasit acest plafon in perioada de referinta, persoanele impozabile trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, daca depasesc plafonul de 300.000 lei pana la data de 31 decembrie 2017. 


> Prin exceptie, persoanele impozabile pentru care obligatia solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 310 alin.(6) din Legea nr. 227/2015, ar interveni incepand cu data de 1 a lunii urmatoare intrarii in vigoare a legii, nu trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA decat in situatia in care depaesc plafonul de 300.000 lei pana la data de 31 decembrie 2017.

Potrivit prevederilor cuprinse in proiectul de modificare a Codului Fiscal. Deoarece acesta nu a fost inca aprobat nu avem certitudinea ca aceasta va fi forma finala a actului normativ si nici nu cunoastem data de la care se va aplica. Va recomandam sa urmariti legiferarea acestei modificari si sa verificati daca forma finala publicata in Monitorul Oficial nu a suferit modificari. 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016