
Raportul Special
realizat de specialisti
Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a anuntat recent, intr-o conferinta de presa, ca masura Zero taxe pe salariul minim va fi aplicata incepand cu 1 ianuarie 2022, intr-un sector sector privat, posibil HoReCa.
Ministrul considera ca solutia pentru ca romanii sa nu mai plece din tara si implicit sa fie pastrata forta de munca este neimpozitarea salariului minim.
``Romanii muncesc, sunt harnici, doar ca pleaca din Romania, nu muncesc in Romania. Nu o fac din lipsa de patriotism, trimit banii inapoi in tara. Economisesc bani si investesc, isi fac o casa la noi, fac un business inapoi in tara, dar munca efectiva nu o desfasoara in tara. si ar trebui sa ne punem niste intrebari. De ce? Pentru ca suntem saraci si altii sunt mai bogati? Da. si asta este o parte din raspuns. Am avut 45 de ani de comunism, nu are cum sa nu lase cicatrici adanci. Dar sunt si alte tari in Europa de Est care au avut 45 de ani de comunism, poate nu la fel de dur ca al nostru. Dar trebuie sa ne punem niste intrebari. Ce facem noi diferit fata de ceilalti: si aici este solutia aceasta a neimpozitarii salariului minim. Adica un scut fiscal pe salariul minim. Salariul minim e deja mic, haide sa il lasam omului.(…) Zero taxe pe salariul minim este o masura din programul de guvernare, care incepe de la 1 ianuarie 2022 intr-un sector privat, sector care nu a fost inca ales, dar care, nu va ascund, ar putea foarte bine fi HoReCa, din mai multe motive”, a detaliat Nasui.
``Mai exista si optiunea sa nu o facem pentru HoReCa. Noi initial, si aici va dau putin din casa, am aparat si ideea sa fie inghetat salariul minim brut si sa fie crescute cote pentru toata lumea, nu doar pentru HoReCa, transe de neimpozitare. Nu impozitam primii 300 de lei, anul viitor urmatorii 300 de lei etc, pana ajungem la salariul minim. Si in felul acesta reducem povara asta fiscala imensa pe care o punem pe spatele celor care castiga cele mai mici salarii``, a explicat ministrul in functie.
Masura Zero taxe pe salariul minim a fost discutata de Claudiu Nasui in cadrul intrevederii cu Sorin Minea, presedintele ROMALIMENTA si Aurel Popescu, presedintele ROMPAN. Discutiile s-au axat pe efectele pandemiei in industria alimentara, reforma programului de promovare a exporturilor, masuri concrete de debirocratizare si masura Zero taxe pe salariul minim, conform unui comunicat de presa al ministerului Economiei.
Reprezentantii ROMALIMENTA si ROMPAN au precizat ca industria alimentara a avut de suferit in perioada pandemiei, fiind afectata atat de inchiderea HORECA, cat si de masuri precum interzicerea exporturilor extracomunitare pe durata starii de urgenta. Presedintele ROMALIMENTA, Sorin Minea, a spus ca industria alimentara se afla in topurile europene si are o capacitate foarte mare de productie. Presedintele ROMPAN, Aurel Popescu, a mentionat ca industria alimentara este cel mai mare angajator de pe piata, insa povara fiscala apasa prea greu asupra veniturilor angajatilor din industrie.
Ministrul economiei, Claudiu Nasui a subliniat ca sistemul de promovare a exporturilor va fi reformat, astfel incat sa nu mai existe niciun fel de discriminare subiectiva, nici firme intermediare. Fiecare antreprenor va decide pentru sine daca si unde sa mearga pentru a-si promova produsele, iar parte din cheltuielile pe care o firma le angajeaza pentru a participa la targuri si misiuni economice internationale vor avea o deductibilitate extinsa.
In ceea ce priveste penuria fortei de munca, ministrul Claudiu Nasui a spus ca raspunsul este masura Zero Taxe pe Salariul Minim: ”Impozitarea salariului minim este foarte mare in Romania, fata de restul statelor europene. Zero taxe pe salariul minim face parte din programul de guvernare, este o politica fiscala cu efecte sociale extraordinare, care ar reduce saracia, ar incuraja munca, ar activa forta de munca si ar tine oamenii in Romania”, a declarat Claudiu Nasui.
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
In finalul intrevederii reprezentantii ROMALIMENTA si ROMPAN au salutat initiativa ministrului economiei de reformare a sistemului de promovare a exporturilor si au precizat ca sustin masura Zero taxe pe salariul minim. Mai mult, acestia si-au exprimat dorinta de a include industria alimentara in programul-pilot, intrucat analizele preliminare indica un impact pozitiv.
Sursa: MEAT
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Ministerul Finantelor propune prelungirea scutirii de la plata impozitului specific cu inca 90 de zile pentru HoReCaImpozitul specific in 2022. HoReCa va putea beneficia de scutirea lui pentru o perioada de 180 de zileOUG 224/2020 pentru sprijinirea domeniului HoReCa a fost publicata in MonitorFirme cu cod caen specific HoReCa. Pentru a ramane la plata impozitului micro din 2023 trebuie sa tina cont de vreun plafon?Microintreprinderi in 2024. Anumite firme pot plati in continuare cota de 3%, chiar daca depasesc plafonul de 500.000 euroUltimele articole
Controale ANPC la firmele din HoReca inainte de perioada sarbatorilor PascaleMicrointreprinderi in 2024. Cotele de impozit sunt de 1% sau 3%, in functie de cifra de afaceri si/sau de domeniul de activitateConditii microintreprindere 2024: Cele 7 conditii cumulative pe care trebuie sa le indeplineasca firmeleConditii microintreprindere in 2024. Firmele trebuie sa indeplineasca TOATE conditiile pentru a plati impozit microFirmele din HoReCa nu mai pot plati impozit micro din 2024 daca au depasit plafonul de 500.000 euroArticole similare
Proiect: MASURA ZERO TAXE PE SALARIUL MINIM. Romanii ar putea primi 1.000 lei in plus pe lunaSfaturi de la experti
Refacere instalatie electrica. Inregistrare cheltuieli
Intrebare: Suntem o firma de comert cu amanuntul (codul CAEN 4711) si am avut un incendiu in locatie, cauzat de un cablu electric defect. Va rugam sa ne precizati care sunt inregistrarile contabile ocazionate de refacerea instalatiei...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Deductibilitate ajustari pentru deprecierea creantelor
Intrebare: Societatea noastra a avut un contract cu un furnizor de prestari servicii (constructor) caruia i s-au platit facturi de avans in suma de 800.000 lei. Totodata, i s-a retinut pentru fiecare factura emisa (serviciu prestat) garantia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Casarea mijloacelor fixe. Procedura, documente, monografii si reglementari cheie
Reactivare firma inactiva. [PROCEDURA] si reglementari cheie
[INFOGRAFIC] PFA sau SRL 2025. Ce tip de firma este mai avantajos?
D112. Va fi utilizat un NOU model de formular din luna martie 2025, conform Ordinului 299/2025
SAF-T: Opinia specialistului cu privire la 2 situatii de raportare a stocurilor in SAF-T
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA