Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Masura Zero Taxe pe salariul minim incepe de la 1 ianuarie 2022 si ar putea fi aplicata in domeniul HoReCa

30-Iul-2021
3005
Masura Zero Taxe pe salariul minim incepe de la 1 ianuarie 2022 si ar putea fi aplicata in domeniul HoReCa

Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a anuntat recent, intr-o conferinta de presa, ca masura Zero taxe pe salariul minim va fi aplicata incepand cu 1 ianuarie 2022, intr-un sector sector privat, posibil HoReCa.

Ministrul considera ca solutia pentru ca romanii sa nu mai plece din tara si implicit sa fie pastrata forta de munca este neimpozitarea salariului minim.

``Romanii muncesc, sunt harnici, doar ca pleaca din Romania, nu muncesc in Romania. Nu o fac din lipsa de patriotism, trimit banii inapoi in tara. Economisesc bani si investesc, isi fac o casa la noi, fac un business inapoi in tara, dar munca efectiva nu o desfasoara in tara. si ar trebui sa ne punem niste intrebari. De ce? Pentru ca suntem saraci si altii sunt mai bogati? Da. si asta este o parte din raspuns. Am avut 45 de ani de comunism, nu are cum sa nu lase cicatrici adanci. Dar sunt si alte tari in Europa de Est care au avut 45 de ani de comunism, poate nu la fel de dur ca al nostru. Dar trebuie sa ne punem niste intrebari. Ce facem noi diferit fata de ceilalti: si aici este solutia aceasta a neimpozitarii salariului minim. Adica un scut fiscal pe salariul minim. Salariul minim e deja mic, haide sa il lasam omului.(…) Zero taxe pe salariul minim este o masura din programul de guvernare, care incepe de la 1 ianuarie 2022 intr-un sector privat, sector care nu a fost inca ales, dar care, nu va ascund, ar putea foarte bine fi HoReCa, din mai multe motive”, a detaliat Nasui.

A fost luata in calcul si inghetarea salariului brut

``Mai exista si optiunea sa nu o facem pentru HoReCa. Noi initial, si aici va dau putin din casa, am aparat si ideea sa fie inghetat salariul minim brut si sa fie crescute cote pentru toata lumea, nu doar pentru HoReCa, transe de neimpozitare. Nu impozitam primii 300 de lei, anul viitor urmatorii 300 de lei etc, pana ajungem la salariul minim. Si in felul acesta reducem povara asta fiscala imensa pe care o punem pe spatele celor care castiga cele mai mici salarii``, a explicat ministrul in functie.

Masura Zero taxe pe salariul minim a fost discutata de Claudiu Nasui in cadrul intrevederii cu Sorin Minea, presedintele ROMALIMENTA si Aurel Popescu, presedintele ROMPAN. Discutiile s-au axat pe efectele pandemiei in industria alimentara, reforma programului de promovare a exporturilor, masuri concrete de debirocratizare si masura Zero taxe pe salariul minim, conform unui comunicat de presa al ministerului Economiei.

Reprezentantii ROMALIMENTA si ROMPAN au precizat ca industria alimentara a avut de suferit in perioada pandemiei, fiind afectata atat de inchiderea HORECA, cat si de masuri precum interzicerea exporturilor extracomunitare pe durata starii de urgenta. Presedintele ROMALIMENTA, Sorin Minea, a spus ca industria alimentara se afla in topurile europene si are o capacitate foarte mare de productie. Presedintele ROMPAN, Aurel Popescu, a mentionat ca industria alimentara este cel mai mare angajator de pe piata, insa povara fiscala apasa prea greu asupra veniturilor angajatilor din industrie.

Ministrul economiei, Claudiu Nasui a subliniat ca sistemul de promovare a exporturilor va fi reformat, astfel incat sa nu mai existe niciun fel de discriminare subiectiva, nici firme intermediare. Fiecare antreprenor va decide pentru sine daca si unde sa mearga pentru a-si promova produsele, iar parte din cheltuielile pe care o firma le angajeaza pentru a participa la targuri si misiuni economice internationale vor avea o deductibilitate extinsa.

In ceea ce priveste penuria fortei de munca, ministrul Claudiu Nasui a spus ca raspunsul este masura Zero Taxe pe Salariul Minim: ”Impozitarea salariului minim este foarte mare in Romania, fata de restul statelor europene. Zero taxe pe salariul minim face parte din programul de guvernare, este o politica fiscala cu efecte sociale extraordinare, care ar reduce saracia, ar incuraja munca, ar activa forta de munca si ar tine oamenii in Romania”, a declarat Claudiu Nasui.

In finalul intrevederii reprezentantii ROMALIMENTA si ROMPAN au salutat initiativa ministrului economiei de reformare a sistemului de promovare a exporturilor si au precizat ca sustin masura Zero taxe pe salariul minim. Mai mult, acestia si-au exprimat dorinta de a include industria alimentara in programul-pilot, intrucat analizele preliminare indica un impact pozitiv.

 

 

Sursa: MEAT

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Casarea mijloacelor fixe. Procedura, documente, monografii si reglementari cheie

    • Casarea mijloacelor fixe reprezinta procesul prin care activele imobilizate sunt scoase din functiune si eliminate din evidenta contabila a unei entitati deoarece sunt uzate fizic sau moral si devin nefunctionale sau inutilizabile din punct de vedere economic. Casarea se efectueaza pe baza unor documente justificative si respectand reglementarile legale in vigoare. In acest articol vom discuta despre procedura de casare a mijloacelor fixe si vom prezenta monografiile contabile aferente acestei...» citeste mai departe aici

  • Reactivare firma inactiva. [PROCEDURA] si reglementari cheie

    • Reactivarea unei firme inactive este un proces esential pentru reluarea activitatii economice si recastigarea drepturilor fiscale pierdute. Fie ca inactivitatea a fost cauzata de neconformitati fiscale sau de o suspendare voluntara a activitatii, este important ca antreprenorii sa inteleaga pasii necesari pentru repunerea firmei in legalitate. In acest articol, vom detalia procedura de reactivare a unei firme inactive, reglementarile cheie prevazute de legislatia fiscala si conditiile pe care...» citeste mai departe aici

  • [INFOGRAFIC] PFA sau SRL 2025. Ce tip de firma este mai avantajos?

    • Atunci cand vrei sa iti deschizi o firma in Romania, trebuie sa te gandesti bine, mai inainte, la forma juridica pe care o vei adopta. Cele mai multe persoane se indreapta catre PFA sau SRL. Iar in acest articol vom vedea care sunt avantajele si dezavantajele acestor forme juridice, dar si o comparatie intre cele doua cu privire la urmatoarele aspecte: costurile de infiintare si administrare, responsabilitatile juridice, regimul fiscal, flexibilitatea activitatilor, dar si impactul asupra...» citeste mai departe aici

  • D112. Va fi utilizat un NOU model de formular din luna martie 2025, conform Ordinului 299/2025

    • Prin Ordinul Comun nr. 299/455/435/729/2025, din 4 martie 2025, s-a legiferat noul model al declaratie 112, obligatoriu incepand cu declararea veniturilor aferente lunii martie 2025. Astfel, incepand cu declararea veniturilor lunii martie 2025, va fi folosit noul model al declaratiei 112.» citeste mai departe aici

  • SAF-T: Opinia specialistului cu privire la 2 situatii de raportare a stocurilor in SAF-T

    • Pentru modernizarea si eficientizarea controalelor fiscale autoritatile din Romania au implementat sistemul SAF-T. Chiar daca este utilizat deja de ceva timp, inca exista neclaritati cu privire la raportarea corecta si completa a stocurilor, mai ales in situatii complexe, cum ar fi cele care implica contracte internationale de tip "manufacturing toll" sau perioade tranzitorii in care stocurile sunt transferate intre entitati. In acest articol, vom vedea opinia specialistului cu privire la doua...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016