Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Masuri de sprijin pentru comunitatile de romani din afara granitelor

06-Iun-2017
2771

Legislatia privind sprijinirea romanilor de pretutindeni va fi modernizata si adaptata comunitatilor noi si contextului european marcat de mobilitatea si libera circulatie la nivelul UE, potrivit actelor normative adoptate astazi de Guvern, la propunerea Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni. 



Astfel, Guvernul a modificat si completat, printr-un proiect de lege, Legea nr. 299 / 2007 privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni. 

Principalele elemente de noutate:
- Se completeaza definitia termenului "romani de pretutindeni", prin introducerea obligatiei de asumare a identitatii etnice si culturale romane si fata de autoritatile statelor de resedinta si, respectiv, prin includerea persoanelor de alte nationalitati, care au emigrat din Romania, dar isi asuma, prin autoidentificare, apartenenta la spatiul cultural si identitar romanesc.
- Este introdusa prevederea privind colaborarea cu organizatiile si asociatiile romanilor de pretutindeni, in vederea promovarii imaginii Romaniei si a romanilor in randul opiniei publice in statele de resedinta.
- Cadrul normativ este adaptat la atributiile MRP de a facilita reinsertia sociala si pe piata muncii a romanilor care doresc sa se reintoarca in tara, conform viziunii din Programul de guvernare.
- Este prevazuta posibilitatea ca MRP sa propuna prioritati tematice si geografice in documentele de politici publice supuse adoptarii in Guvern;


- S-a reglementat domeniul de activitate al MRP, institutia avand posibilitatea de a dezvolta politici publice pentru:
a) promovarea integrarii cetatenilor romani in statele de resedinta;
b) sustinerea organizatiilor romanilor de pretutindeni care contribuie la transferul de know-how si care promoveaza cooperarea economica, schimburile comerciale, investitiile sau turismul in Romania;
c) promovarea bunelor practici pentru relationarea autoritatilor locale din Romania cu comunitatile proprii din diaspora sau pentru cooperarea transfrontaliera cu regiuni sau localitati cu minoritati romanesti;
d) elaborarea de pachete de informatii si realizarea de campanii de diseminare pentru tematici de interes in randul diasporei, precum oportunitatile de accesare a finantarii nerambursabile din fonduri europene, nationale sau facilitati fiscale pentru demararea de afaceri, investitii, inclusiv in agricultura, formare profesionala, educatie in Romania;
e) facilitarea implicarii profesionistilor din diaspora in administratia centrala sau locala si valorificarii in tara a experientei profesionistilor romani din diaspora in domenii diverse, precum cercetare, investitii, comert, educatie, agricultura, sanatate, turism, IT, energie, infrastructura;
f) oferirea de asistenta si consiliere pentru facilitarea integrarii socio-profesionale in societatea romaneasca a conationalilor care doresc sa se intoarca in Romania;
g) realizarea de studii privind diaspora.

CONGRESUL ROMANILOR DE PRETUTINDENI

- Din trei in trei ani, Congresul Romanilor de Pretutindeni alege prin vot, din randul delegatilor, Consiliul Romanilor de Pretutindeni. Organizarea si functionarea Congresului Romanilor de Pretutindeni, respectiv a Consiliului Romanilor de Pretutindeni se va realiza cu respectarea prevederilor statutelor si regulamentelor de organizare si functionare in vigoare.

- Modul de organizare si functionare a Consiliului Romanilor de Pretutindeni se stabileste de catre Congresul Romanilor de Pretutindeni, cu avizul conform al birourilor permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului.

- Consiliul Romanilor de Pretutindeni ofera trimestrial informatii, analize si propuneri Parlamentului Romaniei, M.R.P., precum si celorlalte institutii guvernamentale competente, cu care colaboreaza pentru promovarea de initiative legislative referitoare la romanii de pretutindeni, respectiv la realizarea si aplicarea programelor destinate comunitatilor romanesti.
Cele doua proiecte de lege vor fi transmise spre dezbatere si adoptare Parlamentului.
De asemenea, Guvernul a aprobat astazi, prin Hotarare, Strategia nationala pentru romanii de pretutindeni 2017-2020, document ce raspunde noului context al mobilitatii cetatenilor romani, indeosebi in spatiul comunitar si vine cu o abordare interinstitutionala.

Prioritatile Strategiei sunt:

1. Limba romana - Educatie si Comunicare; 
2. Extinderea, profesionalizarea si eficientizarea mass-media in limba romana.
3. Promovarea valorilor culturale si spirituale romanesti. 
4. Consolidarea organizatiilor reprezentative ale romanilor de pretutindeni; 
5. Cresterea coeziunii mediului asociativ
Strategia isi propune si obiective noi, referitoare la sustinerea proceselor de integrare si apararea drepturilor romanilor de pretutindeni, la consolidarea si eficientizarea institutionala in domeniu, propunand directii de actiune si masuri previzionate pentru perioada 2017-2020 in sprijinul romanilor de pretutindeni si adaptate la nevoile curente ale comunitatilor istorice si ale diasporei de mobilitate, in vederea pastrarii, afirmarii si promovarii identitatii romanesti. Sunt propuse masuri concrete privind: 

Apararea drepturilor, libertatilor si demnitatii romanilor. Sustinerea procesului de integrare a romanilor in tarile unde traiesc, studiaza sau muncesc; 

Cresterea capacitatii de valorificare a potentialului strategic al comunitatilor romanesti, ca punte de legatura cu statele de cetatenie/rezidenta; 

Sprijinirea procesului de reintoarcere si reinsertie a celor care doresc sa revina in Romania. Sunt stabilite responsabilitatile tuturor ministerelor si autoritatilor implicate in implementarea Strategiei.
Elemente de noutate:
- Pe langa obiectivele concrete in sprijinul romanilor de pretutindeni, Strategia isi propune si avansarea unor proiecte de modificare si completare a cadrului normativ in domeniu, in scopul adaptarii lui la realitatile curente si nevoile actuale ale comunitatilor romanesti din afara granitelor.
- Elaborarea Strategiei a fost coordonata in cadrul Grupului Interministerial pentru Romanii de Pretutindeni, organism creat in vederea coordonarii colaborarii dintre MRP si celelalte institutii de specialitate ale administratiei publice centrale si autoritati publice, avand ca tema principala coordonarea interinstitutionala in domeniul romanilor de pretutindeni.

 

Sursa: Guvernul Romaniei

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016