Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Masuri fiscale 2024. Finantele pregatesc o serie de masuri pentru reformarea ANAF, fiind vizata si categoria marilor contribuabili

11-Oct-2023
1527
Masuri fiscale 2024. Finantele pregatesc o serie de masuri pentru reformarea ANAF, fiind vizata si categoria marilor contribuabili

Asa cum a anuntat recent ministrul Marcel Bolos, Min. Finantelor are in vedere adoptarea mai multor masuri pentru reformarea ANAF, fiind vizata de schimbari si categoria marilor contribuabili.

Ministrul Marcel Bolos a anuntat recent ca institutia pe care o conduce va veni, in cel mult 30 de zile, cu un pachet de masuri pentru consolidarea capacitatii institutionale a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala:

‘’Eu sper ca in urmatoarea perioada, inseamna in maximum 30 de zile, sa aveti pachetul de masuri pe care il avem in vedere pentru ceea ce inseamna consolidarea capacitatii institutionale ANAF”.

Schimbarile vizeaza, printre altele, o descentralizare a activitatii pe care o desfasoara Directia Generala Mari Contribuabili si o restructurare a activitatii Directiei de Management al Riscurilor.

"In legatura cu capacitatea noastra de colectare, numai daca ne uitam la indicatorii lunari pe care ii analizam: venituri planificate si venituri realizate, se observa ca avem un oarecare gap. Sigur, motivele sunt numeroase, de ce avem acest gap, dar in acelasi timp avem si o anumita ritmicitate la incasarea acestor venituri. Aproximativ 30 de miliarde lei este suma pe care o incasam lunar prin intermediul ANAF. Este principala noastra sursa de venituri si, de aceea, ne aplecam asupra modului in care se face aceasta colectare si desigur, asupra masurilor pe care le vom lua in legatura cu ANAF. Ma refer aici la cel putin doua componente: Directia de mari contribuabili, care aduce aproape jumatate din veniturile lunare pe care le incasam prin intermediul ANAF si, mai concret, aici vizam o descentralizare a activitatii. Sunt 3.373 de mari contribuabili care aduc la bugetul de stat 15 miliarde de lei lunar si vrem ca aici activitatea sa fie mult mai eficienta din perspectiva colectarii resurselor bugetului de stat. De asemenea, avem in vedere, tot pe zona aceasta a restructurarii activitatii ANAF, activitatea Directiei de Management al Riscurilor, astfel incat inspectiile noastre fiscale sa nu fie facute de multe ori fara rezultate, ci sa ne concentram mai bine asupra corelarii intre inspectia fiscala si indicatorii de risc, mai ales a celor care privesc evaziunea fiscala", a precizat ministrul.

Numarul marilor contribuabili, modificat de 16 ori in perioada 2003-2022

Numarul de contribuabili administrati de catre Directia Mari Contribuabili a fost modificat de 16 ori in perioada 2003 - 2022, in conditiile in care reincadrarea marilor contribuabili se realizeaza anual, a reamintit ANAF recent, printr-un comunicat de presa publicat pe site-ul institutiei.

In 2003, existau 446 de contribuabili incadrati in aceasta categorie iar in prezent numarul acestora depaseste 3200 de contribuabili."Criteriile de selectie care au stat la baza intocmirii listelor marilor contribuabili au fost obiective si au avut in vedere evolutiile economice si bugetare din perioadele de referinta. Inca din anul 2001 Fondul Monetar International a recomandat Romaniei organizarea unei structuri de administrare a contribuabililor mari. Propunerea a pornit de la analiza evolutiei economice interne, influentata major de schimbarile structurale la nivel mondial si de tendintele de globalizare ale afacerilor - ca modalitati tot mai sofisticate de evaziune si frauda fiscala cu care se confrunta administratia fiscala".

FMI a recomandat mai multor tari, in special celor in care a desfasurat misiuni in perioada respectiva (1999-2001), ca la infiintarea unei structuri de mari contribuabili in cadrul administratiilor fiscale sa se foloseasca mai multe criterii care sa reflecte cat mai bine potentialul de plata al contribuabililor si anume: veniturile anuale din vanzari sau cifra de afaceri, valoarea activelor, nivelul importurilor sau/si al exporturilor sau tipul de activitate economica. Dintre acestea insa cifra de afaceri/veniturile anuale din vanzari a fost recomandat ca si criteriu de baza.

La acea data, numeroase administratii fiscale mature implementasera deja aceasta masura de clasificare a contribuabililor pornind de la ideea maximizarii eforturilor necesare sustinerii categoriei de contribuabili cu cel mai mare aport fiscal (spre exemplu: Franta, Marea Britanie, Spania, Suedia).

La intocmirea celei mai recente liste a marilor contribuabili, conform OPANAF 1721/2021, modificat prin OPANAF 83/2022, criteriile de selectie care au stat la baza sunt:

1. criteriul de baza, care include cifra de afaceri - 50% (raportata in situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie 2020 sau decontul de TVA aferent anului 2020), volumul obligatiilor fiscale datorate - 30% (declarate de catre contribuabili, conform declaratiilor depuse catre contribuabili in cursul anului 2020) si volumul cheltuielilor cu personalul - 20% (raportate in situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie 2020 sau cele raportate prin declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si a evidentei nominale a persoanelor asigurate - D112 aferente anului 2020) si

2. criteriul specific de activitate desfasurat (BNR, societati bancare, societati de asigurari, societati de investitii financiare, Societatea Romana de Televiziune, Societatea Romana de Radiodifuziune).

"Totodata, lista contribuabililor mari este supusa modificarii continue si ca urmare a fuziunilor, divizarilor, infiintarilor sau desfiintarilor de grup fiscal unic", mentioneaza ANAF.


Sursa: ANAF

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Masuri fiscale 2024. Finantele pregatesc o serie de masuri pentru reformarea ANAF, fiind vizata si categoria marilor contribuabili":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016