Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
In perioada 26.01-08.02.2024, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat un sondaj privind impactul masurilor intrate in vigoare la 1 ianuarie 2024 si perceptia antreprenorilor in legatura cu provocarile pe care le intampina, la care au fost 2818 respondenti, rezultand urmatoarele concluzii, conform unui material publicat pe site-ul oficial al CNIPMMR:
1. In ceea ce priveste forma de organizare, respondentii au fost 77,6% microintreprinderi, 16,2% intreprinderi mici si 5,7% intreprinderi mijlocii, precizeaza CNIPMMR.
2. Referitor la domeniul de activitate al respondentilor, 50 % sunt din servicii, 15,4% din comert, 9,7% constructii, 8,5% productie si 8,3% HORECA, 6,5% transport si 1,75 agricultura.
3. La intrebarea ”Care sunt principalele doua probleme pe care le intampinati legate de e-factura?”-intrebare semideschisa, raspunsuri multiple– antreprenorii au mentionat pe primele 2 locuri urmatoarele cauze:
Este de remarcat ca 40,5% dintre respondenti au spus ca operarea dificila a platformei (nu este user-friendly) constituie principala problema in legatura cu e-factura, mentionandu-se ca exemple frecvente:
De asemenea, in cadrul raspunsurilor libere se remarca un numar mare de antreprenori care declara ca nu au competente digitale/nu stiu sa utilizeze o platforma informatica.
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
4. La intrebarea daca se considera ca e-factura isi atinge scopul de combatere a evaziunii fiscale, 65,6% dintre antreprenori au raspuns NU, 18,7% considera ca scopul principal de combatere a evaziunii fiscale este atins partial, iar 10,2% nu pot aprecia/nu stiu. Doar 5.5% au raspuns DA isi atinge scopul de combatere a evaziunii fiscale.
5. Fiind intrebati ”Care este, in opinia dvs. masura principala necesara pentru reducerea evaziunii fiscale?” – intrebare semideschisa – 71,3% au raspuns ”Identificarea si sanctionarea activitatilor economice nefiscalizate”, pe locul 2, cu 11,2% fiind combaterea si sanctionarea muncii la negru
De asemenea, in cadrul raspunsurilor libere,antreprenorii considera capentru reducerea evaziunii fiscale este necesara o diminuare a impozitarii, care conduce la o mai mare conformare voluntara, si controlul societatilor care raporteaza pierderi ani la rand.
6. Intrebati ”Care sunt, in opinia dvs., solutiile pentru antreprenori, avand in vedere problemele intampinate cu platforma e-factura?” – raspunsuri multiple- pe primele 3 locuri s-au clasat:
1) 49,6% prelungirea termenului de neaplicare a sanctiunilor pana la 31 decembrie 2024;
2) 24,6% realizarea si prezentarea in mediul online de tutoriale, de catre ANAF, cu cele mai des intalnite probleme si solutiile la acestea;
3) 12,8% campanii de informare face to face cu antreprenorii, privind utilizarea e-factura.
Avand in vedere ca in cadrul raspunsurilor libere, sunt foarte multe care sustin eliminarea e-factura, coroborat cu raspunsurile privind campaniile de informare, realizarea de tutoriale despre e-factura, este clar ca la nivelul unei parti importante a intreprinzatorilor nu s-a inteles utilitatea si scopul acestei platforme si sunt necesare actiuni de explicare a rolului e-factura.
7. La intrebarea ”Va afecteaza noile dispozitii din Codul Fiscal privind sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, in situatia detinerii in mod direct sau indirect a peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, la mai multe microintreprinderi?” s-au primit urmatoarele raspunsuri:
8. Fiind intrebati ”Cum este afectata activitatea societatii de cresterea a pretului combustibililor de la 1 ianuarie 2024, ca urmare a maririi nivelului accizelor cu rata inflatiei?” , primele 3 efecte mentionate au fost:
Alte raspunsuri au fost: 8,6% – se va inregistra o scadere a volumului vanzarilor, iar 7,1% – societatea va suporta cresterea costurilor pentru a-si mentine volumul vanzarilor.
Doar 6,9% dintre antreprenori declara ca activitatea lor nu este afectata de cresterea pretului la combustibil.
Se observa ca scaderea competitivitatii companiilor este principalul efect al cresterii pretului la combustibili, avand in vedere ca transferul costurilor suplimentare in costul final si scaderea volumului vanzarilor reprezinta tot scaderea competitivitatii.
9. Fiind intrebati daca majorarea costului RCA are impact in cadrul activitatii –33,9% au raspuns ca are un impact foarte mare, 25,9% au mentionat un impact mare, rezultand ca 59,8% dintre antreprenori sunt afectati de cresterea costului RCA. in acelasi timp 27,9% au raspuns ca impactul este mic, iar 12,5% ca nu resimt vreun impact.
10. La intrebarea ”Care este principala solutie, in opinia dvs., pentru limitarea cresterii pretului RCI” – intrebare semideschisa – antreprenorii mentioneaza urmatoarele:
In cadrul raspunsurilor libere se remarca o cerinta de eficientizare a functionarii ASF si implicarea activa a institutiilor cu atributii de control pe piata RCA pentru evitarea cartelurilor/intelegerilor intre societatile de asigurari.
11. Care estimati ca vor fi principale probleme ale pietei pe care actionati in urmatoarele 12 luni?
Antreprenorii anticipeaza ca principalele probleme vor fi reprezentate de:
Doar 2,3% anticipeaza ca nu vor fi probleme pe piata in urmatoarele 12 luni.
12. La intrebarea ”Care sunt primele 3 masuri pe care doriti sa le implementati pentru a rezista pe piata?” au rezultat urmatoarele raspunsuri:
Alte masuri, care au obtinut procente mai mari, au fost: asigurarea finantarii societatii – 26,1%, digitalizarea – 24,1% si pastrarea lucratorilor – 20,5%.
13. La intrebarea ”Cum veti asigura, in principal, finantarea societatii in perioada urmatoare?” au fost oferite urmatoarele raspunsuri:
De mentionat ca 19% dintre antreprenori declara ca nu au probleme cu finantarea societatii.
Se constata ca principalul mod de finantare a societatii ramane imprumutul acordat din resurse proprii, metoda care mentine un grad redus de capitalizare a companiilor, avand ca efect greutati in obtinerea unui credit bancar (se observa ca doar 3,2 % din respondenti declara ca vor mari capitalul social din resurse proprii si 1,8% vor mari capitalul social prin atragerea de noi asociati in societate).
Avand in vedere raspunsurile antreprenorilor, CNIPMMR solicita adoptarea urgenta de masuri care sa vina in sustinerea solicitarilor acestora:
Este esentiala lansarea unui pachet de programe de sustinere pentru IMM-uri in anul 2024:
In acelasi timp, CNIPMMR solicita lansarea tuturor programelor nationale si regionale pentru mediul privat, in valoare de 6.1 mld.euro, in total 139 de apeluri[3]:
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Despre microintreprinderi si economia Romaniei. Ce cred specialistiiDocumentar fiscal: Sinteza celor mai recente modificari din Codul de procedura fiscalaMediul de afaceri cere Guvernului sa NU modifice Codul Fiscal pana la 1 ianuarie 2024Guvernul introduce Ajutorul fiscal pentru platitorii de impozit pe profit. Cum se calculeaza acesta?Se amana reducerea TVA-ului si eliminarea taxei pe stalp? Declaratiile premierului Dacian CiolosUltimele articole
Proiect de OUG: Amnistia fiscala oferita firmelor vizeaza datoriile restante la 31 august 2024E-Factura in 2024: Cand apare obligatia inscrierii in registrul RO e-FacturaNotificare de conformare e-TVA: Pana pe 1 ianuarie 2025 firmele NU sunt obligate sa explice diferenteleE-Factura: Ce riscuri are o firma daca furnizorii NU incarca facturile in 5 zile calendaristiceNotificare de conformare e-TVA: cum arata formularul si care este procedura de transmitereArticole similare
MASURI FISCALE 2024. Finantele pregatesc o serie de masuri pentru reformarea ANAF, fiind vizata si categoria marilor contribuabiliProiect de OUG: Amnistia fiscala oferita firmelor vizeaza datoriile restante la 31 august 2024Masurile fiscal-bugetare propuse de Guvern vor fi aplicate! Sesizarea opozitiei pe pachetul de legi a fost respinsa de CCRNoile masuri fiscale ale Guvernului, promulgate de Presedinte. Care sunt cele mai importante modificariSfaturi de la experti
Monografie contabila obtinere baloti de paie
Intrebare: O societate platitoare de impozit pe profit, inregistrata in scopuri de TVA, avand codul CAEN 0163 ?Activitati dupa recoltare,? achizitioneaza seminte certificate netratate pe care le preda pe baza unui aviz unui producator...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate de contabilitate si audit: ce pasi trebuie sa urmeze pentru a se inscrie pe platforma O.N.P.C.S.B. ca societate de raportare, sa isi desemneze reprezentantul responsabil si ce documente sunt necesare pentru a face...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA