
Raportul Special
realizat de specialisti
Punerea in legatura a angajatorilor cu persoanele in cautarea unui loc de munca, in vederea stabilirii de raporturi de munca reprezinta activitatea de mediere a muncii.
Notiunea aceasta de “mediere a muncii” este reglementata in cateva acte normative:
– art. 59-62 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca;
– Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002 si Procedurile privind accesul la masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca, modalitatile de finantare si instructiunile de implementare a acestora, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 377/2002, cu modificarile ulterioare;
– Procedura de primire si de solutionare a cererilor de loc de munca sau indemnizatie de somaj, aprobata prin Ordinul nr. 85/2002 al presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca privind aprobarea Procedurii de primire si de solutionare a cererilor de loc de munca sau indemnizatie de somaj, cu modificarile ulterioare.
Cine are obligatia de a realiza medierea muncii?
Agentiile pentru ocuparea fortei de munca au obligatia de a identifica locurile de munca vacante la angajatori si a le face cunoscute persoanelor in cautarea unui loc de munca. De aceea, legea instituie obligatia angajatorilor de comunicare a locurilor de munca vacante.
Pentru somerii care beneficiaza de indemnizatii de somaj, in conditiile prevazute de Legea nr. 76/2002, participarea la serviciile de mediere, la solicitarea agentiilor pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrati, este obligatorie in conformitate cu dispozitiile art. 61 alin. (1) din Legea nr. 76/2002.
Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Somerii care nu beneficiaza de indemnizatii de somaj trebuie sa depuna o cerere la agentiile pentru ocuparea fortei de munca pentru a fi luati in evidenta in vederea medierii si, in cazul neincadrarii in munca, sa reinnoiasca cererea la 6 luni.
In cazul in care agentiile pentru ocuparea fortei de munca pot oferi, in urma procedurii de mediere, un loc de munca corespunzator pregatirii profesionale si nivelului studiilor, se va emite o dispozitie de repartizare, in vederea prezentarii persoanei in cautarea unui loc de munca, inregistrata in evidenta agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, la angajator, pentru a participa la selectia organizata de acesta, cu respectarea prevederilor legale, pentru ocuparea unui loc de munca vacant.
Ulterior participarii persoanei repartizate la selectia pentru post, angajatorul va transmite catre agentia de ocupare a fortei de munca instiintarea privind incadrarea sau neincadrarea in munca a persoanei repartizate prin dispozitie.
Asadar, incadrarea in munca a somerilor se face pe baza repartizarii facute de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca prin dispozitia de repartizare, document obligatoriu conform prevederilor legale in vigoare. in situatia in care un angajator incadreaza in munca someri care beneficiaza de indemnizatie de somaj, el are obligatia de a anunta agentia de ocupare a fortei de munca la care este inregistrat beneficiarul indemnizatiei de somaj, in termen de cel mult 3 zile de la data angajarii (art. 41 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 – modificata si completata).
Informarea agentiei de somaj se face printr-o notificare simpla transmisa de angajator, in care sunt mentionate datele de identificare ale beneficiarului indemnizatiei de somaj si data de incepere a activitatii acestuia, potrivit contractului individual de munca incheiat.
Nerespectarea acestei obligatii de catre angajator constituie contraventie, potrivit dispozitiilor art. 113 lit. e) si art. 114 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 76/2002, fiind sanctionata cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii sau, dupa caz, a comunicarii procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, jumatate din minimul amenzii prevazute de lege (2.500 lei).
Un material preluat din Info – Codul Muncii, Newsletter specializat editat de RENTROP & STRATON.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Aspecte privind angajarea in munca a persoanelor cu handicapRevista Romana de Fiscalitate nr. 40, Iunie 2009Sfaturi de la experti
Intrebare: Referitor la declaratia 406-SAF-T, care trebuie depusa de o asociatie cu activitate economica, platitoare de TVA lunar si care are codul de TVA diferit de codul fiscal (CUI-ul) normal, puteti, va rog, sa-mi spuneti de pe care cod...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Vanzare mangal pe teritoriul Romaniei. Taxare inversa
Intrebare: Daca o societate a achizitionat mangal printr-o achizitie intracomunitara, iar ulterior vinde acest mangal pe teritoriul Romaniei unei persoane juridice inregistrate in scopuri de TVA, acest tip de activitate intra in sfera...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar
Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177
E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?
Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA