Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MFP impune o monitorizare a firmelor la care e actionar statul

15-Mai-2014
3347
Pana la finele acestui an, Ministerul de Finante va definitiva un sistem de monitorizare a guvernantei companiilor la care e actionat statul.

Potrivit unui memorandum publicat de HotNews.ro si prezentat mai jos, Ministerul de Finante va aplica acest sistem pana la 15.12.2014. De asemenea, incepand cu 2015, MFP va fi responsabil de actualizarea politicilor de remunerare din companiile de stat. Vezi Memorandumul in atasament.

Avand in vedere disponibilitatea Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) de a sprijini Romania in realizarea reformelor destinate accelerarii cresterii economice si asigurarii unei sustenabilitati financiare, in completarea celui de-al treilea pachet de finantare multilateral de tip preventiv convenit recent cu FMI si UE,

Totodata, informeaza HotNews.ro, se afla in curs de pregatire cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) o noua serie de doua imprumuturi de dezvoltare de politic (de tip DPL).

Prin astfel de imprumuturi se doreste consolidarea managementului bugetar, cresterea performantei intreprinderilor publice si imbunatatirea pietelor de capital, energie si a proprietatilor. Aceeasi sursa prezinta in continuare memorandumul care descrie etapele pe care Guvernul va trebui sa le urmeze pentru a-si imbunatati rolul de actionar in cadrul acestor societati:


"Pentru atingerea acestor obiectivelor se impune dellmitarea rolurilor si responsabilitatilor entitatilor implicate in administrarea participatiilor statului la intreprinderile publice, dupe cum urmeaza:

11. ROLURI S1 RESPONSABILITATI

1) Autoritatea publica tutelara/ministerul de resort, in calitatea sa de reprezentant al statului ca actionar la intreprinderile publice, are urmatoarele responsabilitati relevante:

a) La regiile autonome:

- sa numeasca si sa revoce membrii consiliului de administratie
- sa aprobe planul de administrare elaborat de consiliul de administratie;
- sa evalueze periodic activitatea consiliului de administratie, pentru a se asigura, in numele statului, ca sunt respectate principiile de eficienta economica si profitabilitate.
b) La societatile comerciale aflate sub tutela sa:
sä numeasca reprezentantil statului in adunarea generala a actionarilor si sa aprobe mandatul acestora;
- sa propuna, in numele statului actionar, candidati pentru functiile de membri ai consiliului de administratie sau, dupa caz, de supraveghere, cu respectarea conditillor de calificare si experienta profesionala si selectie prevazute de O.U.G. nr. 109/2011;
- sa negocieze contractele de mandat cu Consiliul de Administratie/Supraveghere si a criterlilor de performanta;
- sä asigure stabilitatea Consiliului de administratie/supraveghere precum si mandatul de administrare;
- membrii ar trebui sa poata sa isi incheie mandatele, si cum ei au rol de profesionisti, nici numirea si nici revocarea lor nu ar trebui sa se produca din motive politice;
- sa evalueze periodic (de exemplu anual), prin reprezentantii sal in adunarea generala a actionarilor sau contractand evaluari independente, activitatea si performanta, per ansamblu, a consiliului de administratie/supraveghere, pentru a se asigura, in numele statului actionar, ca sunt respectate principiile de eficienta economica si profitabilitate;
- sa elaboreze anual un raport privind activitatea intreprinderilor publice aflate sub tutela sa;
- sa redacteze si sa publice instructiuni specifice Ministerului privind modul in care functiile de mai sus vor fi exercitate de personalul responsabil din Minister.

III. Fata de cele prezentate mai sus, supunem aprobarii urmatoarele activitati menite a consolida rolul de actionar al statului:

A. Ministerele de resort, impreuna cu Ministerul Finantelor Publice vor elabora instructiuni privind raspunderea si remunerarea reprezentantilor statului in A.G.A., consilii de administratie, comisii de privatizare sl alte comisii pentru intreprinderile publice, pe care le vor supune spre aprobare Guvernului, procedand dupa cum urmeaza:

a) Ministerele de resort vor analiza bunele practici din alte tari privind numarul reprezentantilor statului din fiecare Consiliu, AGA, Comisie de privatizare si alte comisii, salariile si beneficiile fiecarui membru, pentru Consiliul de Administratie/Supraveghere in ansamblul sau, pentru AGA si pentru Comisia de privatizare si alte Comisii.

b) Ministerele vor face sugestii sau propuneri pentru elaborarea unei politici de remunerare a reprezentantilor statului in A.G.A., consilii de administratie/supraveghere, comisii de privatizare si alte comisii, care va cuprinde:
- rolurile si responsabilitatile specifice, precum raspunderea pe care o au reprezentantii statului in fiecare din aceste organe;
- alcatuirea si structura de remunerare propuse, pentru fiecare din aceste organe;
- comparatii de piata relevante, pe anumite industrii si principii directoare generale privind remunerarea, cum ar fi: gruparea intreprinderilor publice in functie de marime, in functie cle marime si nivelul de clasificare al activitatilor din economia nationala; remunerare care sa reflecte responsabilitatile si raspunderea; publicarea acestor remunerari in rapoartele anuale.
- criteriile si procedurile de stabilire a numarului si selectie a reprezentantilor statului in A.G.A., consilii de administratie/ supraveghere, comisii de privatizare si alte comisii.

c) Propunerile vor fi transmite la Ministerul Finantelor Publice pana la 30.04.2014;

d) Ministerul Finantelor Publice va analiza si armoniza propunerile transmise de ministerele de resort intr-o forma agregata, pana la 31.05.2014.
f) Ministerul Finantelor Publice va definitiva pe baza propunerilor primite un proiect de memorandum privind Politica de remunerare din intreprinderile publice, pe care is va supune aprobgrii Guvemulul pana la data de 30.06.2014.
g) Incepand din anul 2015, Ministerul Finantelor Publice este responsabil sa actualizeze politicile de remunerare, in urma proceselor corespunzatoare de consultare cu ministerele de resort, pentru a reflecta modificarea anumitor conditii sau circumstante specifice

B. Ministerul Finantelor Publice impreuna cu ministerele de resort, va elabora un sistem complet de monitorizare a performantel intreprinderilor publice si a riscurilor bugetare, astfel:

1. in vederea elaborarii unui sistem complet de monitorizare a performantelor intreprinderilor publice ministerele de resort vor parcurge urmatorii pasi
a) identificarea strategiei si a abordarii elementare pentru dezvoltarea unui sistem de monitorizare a performantei;
b) stabilirea indicatorilor-cheie de performanta, financiari si nefinanciari (ajustati la specificul sectoarelor);
c) elaborarea unui plan de resurse umane pentru consolidarea capacitatii personalului existent in ministerele de resort, insarcinat cu monitorizare si evaluare;
d) proiectarea sistemelor IT si de suport necesare;
e) elaborarea si aplicarea unor metodologii pentru a crea o raportare consolidata a intreprinderilor publice, avand la baza cele mai bune practici internationaie;
2. Elementele componente ale sistemului de monitorizare astfel stabilite se transmit la Ministerul Finantelor Publice in vederea centralizarii si analizarii pana la 31.07.2014.
3. Ministerul Finantelor Publice in colaborare cu ministerele de resort, va definitiva sistemul complet, atotcuprinzator, de monitorizare si il va supune aprobarii Guvernului, pana la data de 15.12.2014.
4. Ministerul Finantelor Publice va incepe operarea sistemului de monitorizare a performantei, dupe aprobarea Guvernului, nu mai tarziu de 31.12.2014.
6. Ministerul Finantelor Publice va propune si o abordare si un set de indicatori-cheie de performanta, pentru evaluarea performanlei ministerelor de resort in ceea ce priveste implementarea OUG 109/2011 si indeplinirea rolului de actionar, in termen mai larg si le va transmite o propunere ministerelor de resort, pana pe 31.03.2015.

C. Revizuirea O.U.G. nr. 109/2011 pe baza unel evaluari independente a implementarii acesteia, parcurgand urmatoarele etape:

1. Ministerul Finantelor Publice, impreuna cu ministerele de resort, va realiza un raport anual de evaluare a implementarii O.U.G. nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice.
2. Pe baza constatarilor din raportul anual, Ministerul Finantelor Publice impreuna cu Ministerul Justitiei si ministerele de resort vor propune amendamente la proiectul de lege privind consolidarea si extinderea O.U.G. nr. 109/2011, pentru ca aceasta sa devina o adevarata politica privind actionariatul. Termen: 31.11.2014

D. Ministerul Finantelor Publice va elabora un plan de actiune pentru extinderea IFRS in intreprinderile publice. In perioada 2014-2018, IFRS va fi cadrul de raportare pentru intreprinderile publice selectate. Termen pentru planul de actiune: 15.12.2014

E. Ministerul Finantelor Publice va crea cadrul legal privitor la transparenta financiara si obligatiile de dezvaluire a Informatillor referitoare la intreprinderile publice. Termen: 31.12.2015

F. Atributiile ce revin Ministerului Finantelor Publice se vor realiza prin structurile coordonate de ministrul delegat pentru buget".

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar

    • In practica, firmele se confrunta frecvent cu situatii in care anumite obiecte de inventar se deterioreaza iremediabil si nu mai pot fi utilizate in activitatea economica. In lipsa predarii catre o unitate specializata pentru casare, este important ca scoaterea acestora din gestiune sa fie realizata corect din punct de vedere contabil si fiscal. In acest articol explicam care sunt pasii necesari: de la documentele obligatorii (inventariere, proces-verbal, decizia de scoatere), pana la...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177

    • Redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre cauze sociale sau culturale reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabili de a sprijini proiecte cu impact pozitiv in comunitate. Totusi, suma care poate fi directionata prin formularul D177 este limitata si calculata conform unor reguli specifice din Codul fiscal, care tin cont atat de cifra de afaceri, cat si de impozitul pe profit datorat, dar si de sponsorizarile efectuate si alte bonificatii fiscale aplicabile. In acest...» citeste mai departe aici

  • E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?

    • In contextul in care obligatiile de declarare in RO e-Transport devin din ce in ce mai stricte, tot mai multe companii se intreaba daca lista bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost modificata sau extinsa. Aceasta intrebare este esentiala, deoarece doar anumite categorii de bunuri, in anumite conditii, impun declararea transportului intern in acest sistem. In acest articol clarificam daca lista oficiala a suferit modificari, ce transporturi intra sub incidenta declararii, cine are aceasta...» citeste mai departe aici

  • Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer

    • Munca de freelancer vine cu multa libertate, dar si cu responsabilitati semnificative in ceea ce priveste administrarea banilor. Fara un salariu fix si cu venituri fluctuante, este esential sa ai o strategie clara de gestionare a finantelor, astfel incat sa poti acoperi toate obligatiile si sa iti construiesti un echilibru financiar pe termen lung. Afla in continuare cum poti sa iti gestionezi veniturile si cheltuielile pentru prosperitate pe termen lung. 1. Tine o evidenta clara si constanta a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016