MFP: Impunerea veniturilor din arendare
Va informam ca, incepand cu 1 ianuarie 2012, contribuabilii, persoane fizice care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniu personal, au obligatia inregistrarii contractelor de arenda/rapoartelor juridice la organul fiscal in raza caruia au domiciliul in termen de 15 zile de la incheierea acestora. De asemenea, contribuabilii sunt obligati sa precizeze in scris in contractul/raportul juridic modalitatea de impunere a venitului net, cote forfetare sau sistem real.
Venitul brut realizat din activitatea de arendare se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.
In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene.
Determinarea impozitului prin metoda cotei forfetare
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Impozitul pe constructii Am rugamintea sa ma ajutati cu clarificarea/validarea urmatoarelor: - procentul de 0.5%, conform OUG156/2024 (taxa de stalp), cu normele aferente si modificarile si completarile...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Vanzare lozuri. Loteria romana Lozurile nu se primesc pe baza de aviz, ci pe baza de factura. Ar trebui emis bon fiscal la vanzarea lor desi pretul de vanzare nu este stabilit de societate, ci de Loteria Romana?...citeste mai mult
Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.
Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit (arendatorii) la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Impozitul calculat si retinut pentru veniturile din arenda se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut si se declara in formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" la randul 11 "Impozit pe venituri din arenda" de catre platitorul de venit care poate fi: persoana fizica neautorizata; persoana fizica autorizata/ intreprindere individuala/ intreprindere familiala; persoana juridica. Declararea si plata acestui impozit se face pe baza CNP-ului sau codului fiscal in functie de forma de organizare a arendatorului..
Persoanele fizice care obtin venituri din arenda si pentru care impozitarea se face prin metoda cotei forfetare, nu au obligatia depunerii formularului 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania".
Determinarea impozitului prin modalitatea de impunere in sistem real
Contribuabilii care realizeaza venituri din arendare si au optat in contractul incheiat cu arendatorul pentru determinarea venitului net in sistem real, nu datoreaza plati anticipate in cursul anului in contul impozitului pe venit. Acestia au obligatia depunerii formularului 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" pana la 25 mai a anului urmator anului de realizare a venitului in care vor mentiona veniturile realizate si cheltuielile efectuate conform evidentei in partida simpla pe care au obligatia de a o conduce in baza Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
Plata impozitului se va efectua in termen de 60 de zile de la confirmarea primirii formularului 250 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice", formular emis de organul fiscal ulterior prelucrarii declaratiei 200.
Alte precizari
Veniturile din arenda realizate in anul 2011 se vor declara si plati conform legislatiei in vigoare pana la 31.12.2011. Declararea se va face in formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" cu termen de depunere 25 mai 2012, iar plata impozitului se va efectua pe baza formularului 250 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice" in termen de 60 de zile de la confirmarea primirii deciziei.
In contractele de arenda aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2012, contribuabilii sunt obligati sa-si exercite in scris optiunea privind modalitatea de impunere aleasa (cota forfetara sau sistemul real) prin incheierea unui act aditional inainte de efectuarea primei plati, act aditional care trebuie sa fie inregistrat la organul fiscal in termen de 15 zile de la incheiere.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Corectie impozit pe profit 2023
Intrebare: Firma SRL, platitoare de impozit pe profit, a terminat anul 2023 pe pierdere. Sold debitor 121 = 4.800 lei. In declaratia 101 depusa pentru anul 2023, la rubrica ?Diferenta de impozit pe profit de recuperat? am suma de 890 lei (am platit mai mult impozit). Aceasta suma imi apare si in fisa ROL la rubrica ?Diferente?. In anul 2024, am avut impozit pe profit in primul trimestru, dar cat am declarat, am si platit. Acum, in anul 2025, in primul trimestru, am iar de plata impozit pe profit. Trebuie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Organizare cursuri de perfectionare. Surse de finantare ONG
Intrebare: O asociatie profesionala fara scop patrimonial doreste sa organizeze cursuri de perfectionare pentru colegii de breasla, in scopul finantarii activitatii sale. Ca surse de finantare mai exista donatii, sponsorizari si cotizatii. Poate asociatia sa emita facturi pentru prestarea acestor servicii? Se considera activitate economica si se impoziteaza? Precizez ca asociatia este inregistrata la ANAF si are CIF.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Servicii in curs de executie. Calcul costuri
Intrebare: Cum calculam suma aferenta serviciilor in curs de executie conform 1802 pentru un pachet de servicii care genereaza pierdere? De exemplu, se dau datele: Contract prestari servicii pe 1,5 ani: - Total costuri planificate pe cei 1,5 ani: 2.500 lei - Total venituri planificate pe cei 1,5 ani: 1.700 lei - S-au facturat pana in prezent sume de 1.000 lei, costurile actuale ajungand la 1.800 lei. Cum ar trebui calculata suma aferenta serviciilor in curs de executie sau ce alte inregistrari ar fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cota de TVA aplicabila livrarii de locuinte cu avand platit in 2022
Intrebare: Societate de constructii, dezvoltator imobiliar, construieste blocuri in vederea vanzarii apartamentelor. Va rog sa imi spuneti daca pentru promisiunile facute in anii anteriori cu 5% pentru vanzarea apartamentelor se mentine cota de 5% si la vanzarea acestora. De exemplu, pentru o promisiune de vanzare din anul 2022 cu plata lunara, se va semna contractul final de vanzare a apartamentului in anul 2025 sau 2026. Cu ce cota de TVA se va face factura finala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<