Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MFP: Inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor fizice si taxarea inversa pentru unele livrari

08-Iul-2016
17541

In vederea aplicarii unitare a prevederilor Legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor fizice care sunt persoane impozabile in sensul TVA si care desfasoara mai multe tipuri de activitati economice, precum si la aplicarea taxarii inverse pentru livrarea de cereale si plante tehnice, inclusiv seminte oleaginoase si sfecla de zahar, va comunicam urmatoarele:

I. In ceea ce priveste inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor fizice care sunt persoane impozabile din punct de vedere al TVA si care desfasoara mai multe tipuri de activitati economice

Persoana impozabila este definita in sensul TVA, potrivit art. 269 alin. (1) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), ca fiind orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.

Potrivit art. 266 alin. (1) pct. 4 din Codul fiscal "activitate economica are intelesul prevazut la art. 269 alin. (2). Atunci cand o persoana desfasoara mai multe activitati economice, prin activitate economica se intelege toate activitatile economice desfasurate de aceasta;"

In ceea ce priveste notiunea de "activitate economica", aceasta este definita la art. 269 alin. (2) din Codul fiscal ca incluzand activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimiliate acestora. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.

Astfel, in cazul persoanelor fizice trebuie determinat in primul rand daca sunt persoane impozabile, context in care subliniem ca trebuie avute in vedere si dispozitiile pct. 4 din Normele metodologice de aplicare a Titlului VII din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare (norme), care detaliaza intre altele posibilele situatii in crae se poate regasi din punct de vedere al TVA persoana fizica ce realizeaza operatiuni imobiliare, si cuprind o serie de exemple menite sa faciliteze aplicarea prevederilor art. 269 din Codul fiscal.

Totodata, este important de determinat si daca persoana fizica ce actioneaza in calitate de persoana impozabila desfasoara mai multe tipuri de activitati economice, situatie in care acestea trebuie analizate in considerarea ansamblului lor si nu pentru fiecare operatiune in parte. De exemplu, faptul ca o persoana fizica desfasoara mai multe categorii de activitati sau realizeaza o anumita operatiune in mod ocazional, pe langa alte tipuri de operatiuni efectuate cu caracter de continuitate, este o dovada a varietatii operatiunilor pe care activitatea economica a unei persoane o poate inregistra.

Astfel, atat timp cat una sau mai multe operatiuni nu sunt excluse in mod expres din sfera TVA si sunt realizate de o persoana impozabila, respectiva operatiune/respectivele operatiuni trebuie considerate ca inscriindu-se in ansamblul activitatii economice realizate de acea persoana impozabila. In acest sens, consideram relevante inclusiv rationamentul si hotararea CJUE in cauza C-62/12 Kostov, din care reiese ca o persoana fizica ce este deja persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA pentru activitatile sale (in cauza invocata era vorba de executor judecatoresc independent) trebuie considerata persoana impozabila pentru orice alta activitate economica in sensul TVA (cum ar fi intermedierea in livrarea unui bun imobil), chiar si in cazul in care aceasta activitate este exercitata in mod ocazional.

In concluzie, activitatile economice desfasurate de o persoana fizica trebuie analizate din punct de vedere al TVA in ansamblul lor, astfel cum rezulta si din prevederile art. 266 alin. (1) pct. 4 din Codul fiscal. Aceste aspecte sunt relevante din mai multe perspective, precum:

- in scopul determinarii cifrei de afaceri care serveste drept referinta pentru calculul plafonului de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal in sensul in care, la stabilirea acesteia se iau in calcul toate activitatile economice realizate de persoana fizica si care se includ in cifra de afaceri potrivit alin. (2) al art. 310 din Codul fiscal;

- atribuirea unui singur cod de inregistrare in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 316 din Codul fiscal, pentru toate activitatile desfasurate de persoana fizica in calitate de persoana impozabila.

- De exemplu, o persoana fizica impozabila, inregistrata in sensul TVA, desfasoaraa mai multe tipuri de activitati, respectiv activitati de expertiza contabila, dar si activitati in calitate de expert evaluator sau practician in insolventa si, de asemenea, obtine ocazional venituri din intermediere in vanzarea de bunuri imobile. Activitatea economica a persoanei impozabile este constituita din totalitatea activitatilor impozabile ale respectivei persoane astfel incat, in scopuri de TVA, pentru toate categoriile de operatiuni se utilizeaza acelasi cod de TVA atribuit persoanei impozabile. Nu se atribuie mai multe coduri de inregistrare in scopuri de TVA in functie de fiecare categorie de operatiuni realizate de persoana respectiva, fiind vorba despre una si aceeasi persoana impozabila;

- Un alt exemplu ar fi cazul unei persoane fizice care a dobandit calitate de consultant fiscal si care este inregistrata fiscal pentru desfasuararea activitatii de consultanta fiscala. Daca aceasta persoana va obtine si calitatea de expert contabil sau de expert evaluator, desfasurand si astfel de activitati, nu i se va atribui un alt cod de inregistrare in scopuri de TVA pentru partea de activitate desfasurata de respectiva persoana in calitate de expert contabil sau expert evaluator. La calculul plafonului de 220.000 lei prevazut la art. 310 din Codul fiscal sunt avute in vedere toate activitatile economice realizate de respectiva persoana iar, in cazul depasirii plafonului de scutire, se va atribui un singur cod de inregistrare in scopuri de TVA pentru ansamblul activitatilor economice efectuate in calitate de persoana impozabila.

In situatia in care aceleiasi persoane impozabile i-au fost atribuite in mod eronat mai multe coduri de inregistrare in scopuri de TVA, organul fiscal competent anuleaza, la cererea contribuabilului sau din oficiu, acele coduri de inregistrare in scopuri de TVA atribuite in mod eronat, astfel incat persoana impozabila sa ramana cu un singur cod de inregistrare in scopuri de TVA valabil, pentru efectuarea tuturor activitatilor economice.

Pentru anularea codurilor de inregistrare in scopuri de TVA, atribuite eronat, se aplica in mod similar procedura de indreptare a erorilor materiale privind inregistrarea in scopuri de TVA, in vederea anularii certificatelor de inregistrare in scopuri de TVA emise din eroare.

La data anularii codurilor de inregistrare in scopuri de TVA atribuite eronat, organul fiscal preia, in evidenta fiscala aferenta codului de inregistrare in scopuri de TVA ramas valabil, soldurile (pozitive sau negative) aferente ultimei perioade fiscale pentru care au fost utilizate codurile anulate. Soldul negativ de TVA nesolicitat la rambursare prin ultimul decont de TVA depus pentru codul anulat poate fi preluat de persoana impozabila in decontul de TVA aferent perioadei fiscale urmatoare, care se depune utilizand codul de inregistrare in scopuri de TVA ramas valabil.

II. Referitor la aplicarea taxarii inverse pentru livrarea de cereale si plante tehnice, inclusiv seminte oleaginoase si sfecla de zahar

Potrivit prevederilor art. 331 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal, se aplica taxarea inversa pentru livrarea de cereale si plante tehnice, inclusiv seminte oleaginoase si sfecla de zahar, care nu sunt in principiu destinate ca atare consumatorilor finali. Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzatoare acestor bunuri.
In aplicarea acestor prevederi, codurile NC aferente cerealelor, plantelor tehnice, semintelor oleaginoase si sfeclei de zahar, pentru care se aplica taxarea inversa conform art. 331 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal sunt enumerate la pct. 109 alin. (7) din norme.

Prin urmare, prin norme s-au stabilit codurile NC aferente cerealelor si plantelor tehnice considerate a nu fi in principiu destinate ca atare consumatorilor finali, pentru care se aplica taxarea inversa daca atat furnizorul, cat si cumparatorul, sunt persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal.

In concluzie, pentru livrarea in Romania a cerealelor, plantelor tehnice, semintelor oleaginoase si sfeclei de zahar, ale caror coduri NC figureaza in tabelul de la pct. 109 alin. (7) din norme, se aplica taxarea inversa intre persoanele inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, fara a fi necesara analiza naturii bunurilor in vederea stabilirii faptului ca acestea pot sau nu fi consumate ca atare de consumatorul final.

Sursa: MFP

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Infiintare PFA. Etape si acte necesare

    • Infiintarea unui PFA (Persoana Fizica Autorizata) reprezinta o optiune de luat in calcul pentru persoanele care doresc sa isi desfasoare activitatea profesionala in mod independent. Acest tip de organizare implica o procedura simplificata de infiintare, organizare si administrare, insa exista atat avantaje, cat si dezavantaje care trebuie sa fie pe deplin intelese. In acest articol, vom detalia etapele si documentele necesare pentru infiintarea unui PFA, oferindu-va in acelasi timp si cateva...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Este OBLIGATORIE transmiterea in sistem a facturilor emise catre persoane fizice?

    • Factura electronica, asa cum este definita de OUG nr. 120/2021, este transmisa de operatorii economici (orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii) utilizand sistemul RO e-Factura in cadrul tranzactiilor efectuate cu: autoritati contractante/entitati contractante - B2G "Business to Government" alti operatori economici B2B "Business to Business" persoane fizice doar in situatia operatorilor...» citeste mai departe aici

  • D112 in 2024. Modelul aprobat prin Ordinul 6330/2024 va fi utilizat pentru veniturile lunii septembrie

    • Prin Ordinul 6330/2024, publicat recent in Monitorul Oficial, au fost oficializate noi instructiuni pentru completarea D112, dar si un nou model de formular. Modificarile au aparut in contextul intrarii in vigoare a Legii 360/2023 privind noua lege a pensiilor. Ordinul 6.330/1.587/1.630/3.121/2024 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016