MFP: Justificarea transportului intracomunitar pentru aplicarea scutirii de TVA, de la 1 ianuarie 2020
Legislatia in domeniul TVA prevede o serie de conditii pentru aplicarea scutirii de TVA in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri, reaminteste Ministerul Finantelor Publice, intr-un comunicat remis presei joi, 19 decembrie. Pentru a oferi solutii concrete si pentru armonizarea conditiilor in care se pot aplica scutirile de TVA la nivelul UE, s-a considerat oportun ca printr-un regulament european, aplicabil direct tuturor statelor membre, sa fie precizate anumite circumstante in care sa se considere ca bunurile sunt transportate dintr-un stat membru in altul. Aceasta masura a fost luata ca urmare a faptului ca, in practica, se constatasera abordari diferite ale statelor membre in aplicarea scutirilor de TVA pentru livrarile intracomunitare de bunuri, ceea ce a dus la dificultati si la o lipsa de securitate juridica in randul operatorilor economici care realizeaza astfel de tranzactii, dar si din perspectiva administratiilor fiscale.
Astfel, MFP anunta ca a fost adoptat Regulamentul pe punere in aplicare (UE) nr. 2018/1912 al Consiliului de modificare a Regulamentului de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 in ceea ce priveste anumite scutiri pentru operatiunile intracomunitare, care va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2020.
La art.45a din Regulamentul 282/2011 (astfel cum a fost modificat prin Regulamentul 2018/1912) se stabileste ca in cazul in care sunt indeplinite conditiile prevazute la alin.(1) lit.a) si b) din acesta, se prezuma ca furnizorul face dovada transportului intracomunitar al bunurilor in vederea aplicarii scutirii de TVA pentru livrarea intracomunitara de bunuri efectuata.
Prezumtia prevazuta la art.45a din Regulament nu acopera insa toate situatiile ce pot aparea in practica, in conditiile in care documentele necesare in vederea justificarii transportului intracomunitar al bunurilor trebuie emise de doua entitati independente atat una de cealalta, cat si de furnizor si de cumparator.
Asadar, de la 1 ianuarie 2020, in vederea aplicarii scutirii de TVA pentru livrarile intracomunitare de bunuri:
- in cazul persoanelor impozabile care indeplinesc conditiile prevazute la art. 45a din Regulament, se prezuma ca bunurile au fost transportate intracomunitar;
- in cazul persoanelor impozabile care nu indeplinesc conditiile prevazute la art. 45a din Regulament, transportul intracomunitar al bunurilor se justifica potrivit prevederilor art.10 din Instructiunile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art.294 alin.(1) lit. a) - i), art.294 alin.(2) si art.296 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr.103/2016. Astfel de situatii pot aparea, de exemplu, atunci cand: furnizorul sau cumparatorul transporta bunurile cu propriile mijloace, transportul se realizeaza pe roti, in cazul mijloacelor de transport, furnizorul nu poate face dovada ca este independent fata de transportator sau de casa de expeditii sau ca acestia sunt independenti unul fata de altul sau fata de cumparator.
Subliniem ca justificarea transportului intracomunitar al bunurilor nu este suficienta pentru aplicarea scutirii de TVA in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri, pentru aplicarea acestei facilitati fiind necesara indeplinirea tuturor conditiilor prevazute de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O societate pe actiuni a demarat o actiune de rascumparare a unui numar de actiuni ce se va intinde pe perioada ramasa din 2022 si o parte din 2023. Rascumpararea se va efectua prin intermediul unei societati de servicii de investitii financiare care va emite facturi pentru serviciile prestate. In vederea rascumpararii, in baza contractului s-au virat 200.000 lei societatii de servicii de investitii financiare din care pana la 30.06.2022 a folosit 90.000 lei pentru a achizitiona actiunile la un...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate poate sa plateasca in numele altei societati salariile angajatilor? Daca da, care este baza legala si documentele doveditoare necesare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In calitate de expert contabil si administrator la o societate ce are ca domeniu de activitate servicii de contabilitate (autorizata CECCAR), pot tine evidenta contabila prin firma mea de contabilitate (cu contract prestari servicii) pentru firme detinute de socrii mei? Soacra mea este asociat majoritar si administrator, iar la una dintre aceste firme sunt si asociat cu 5%. Care este modalitatea legala si corecta prin care as putea tine evidenta contabila in aceasta speta?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Conform noilor modificari la Codul fiscal, daca o societate care pana in prezent avea servicii de consultanta facturate pe perioada ianuarie-iulie 2022 isi schimba codul CAEN si factureaza altfel de servicii de la 1 august si la 1 decembrie 2022 are un angajat cu norma intreaga si CA mult sub plafonul de 500.000lei , dar procentul veniturilor din consultanta va depasi 20 % din CA, va intra la plata impozitului pe profit obligatoriu? Exista o posibilitate sa ramana la impozit pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate comerciala este platitoare de TVA si impozit pe veniturile microintreprinderilor. Doreste sa initieze o campanie de strangere de fonduri pentru sustinerea unei ONG. Strangerea de fonduri se doreste sa se faca intr-un cont bancar special deschis de SRL, iar apoi banii stransi sa fie transferati in contul ONG. Din punctul de vedere al SRL: - poate desfasura aceasta activitate; - care este monografia contabila pentru aceasta activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma comercializeza haine, incaltaminte si accesorii prin magazin online pentru Romania. Doreste sa se extinda si sa vanda si in Emiratele Arabe Unite. Site-ul este in limba romana cu preturi in ron. Urmeaza sa se deschida site-ul si in limba engleza cu preturi in dirhami (AED). Cum trebuie tinuta gestiunea marfurilor? Cum se face descarcarea gestiunii pentru marfurile vandute in AED? Trebuie tinute doua gestiuni separate (in ron si aed)? Preturile stabilite in aed nu sunt rezultate din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate