
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Ministerul Finantelor a publicat proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, cu scopul de a reincrimina ca fapta de evaziune fiscala neretinerea si neincasarea, retinerea si neplata, incasarea si neplata, in tot sau in parte, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a unor impozite si contributii.
Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale instituie masuri de prevenire si combatere a infractiunilor de evaziune fiscala si a unor infractiuni aflate in legatura cu acestea.
Modificarea actualei legi presupune pedeapsa cu inchisoarea de la un an la 6 ani pentru angajatorii care nu vireaza la bugetul de stat impozitele si contributiile retinute de la angajati. Prevederea este introdusa intr-un proiect de Ordonanta care modifica Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
“Se incrimineaza ca fapta de evaziune fiscala, neretinerea si neincasarea, retinerea si neplata, respectiv incasarea si neplata, in tot sau in parte, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si contributiilor prevazute in Anexa (impozitul pe dividende, pe venit, constributiile sociale -n.r.) Astfel, pentru a asigura predictibilitatea normei de incriminare, s-au prevazut expres, in Anexa la proiectul de act normativ, categoriile de impozite si contributii, supuse regimului de retinere sau incasare si plata sau virare, cu precizarea actului normativ si a articolelor care le reglementeaza. In acelasi timp, a fost introdusa circumstanta legata de incriminarea faptei de retinere si nevarsare pentru persoanele care au avut resursa financiara necesara platii, dar au folosit banii incasati sau retinuti la sursa pentru plata altor datorii decat cele stabilite de lege”, se mentioneaza in Nota de fundamentare a proiectului citat.
Ministerul Finantelor motiveaza importanta modificarii legii evaziunii, prin modificarile articolului 9 din lege. Astfel, potrivit Ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, articolul 9, constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile sau in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
c) evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;
In articol, regasim doua mentiuni. Prima, daca prin faptele prevazute la alineatul 1, s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 de euro in echivalentul monedei nationale, limitele speciale ale pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu o treime, iar, a doua, daca prin faptele prevazute la alineatul 1, s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, limitele speciale ale pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu jumatate.
Anexa proiectului cuprinde 32 de tipuri de impozite si contributii care vor intra sub incidenta acestei prevederi.
Puteti consulta proiectul de lege aici!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Societate transport achizitioneaza mai multe autoutilitare din comunitate. Facturile sunt platite partial prin banca, urmand ca diferenta sa se achite in numerar de catre asociatul firmei la receptia autoutilitarelor, in tara...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA, perioada trimestru, datorita faptului ca nu a desfasurat activitate timp de doua trimestre si a depus decont cu 0, a primit Decizie de la ANAF referitoare la anularea din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<