
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
In analiza propusa astazi, unul dintre specialistii nostri va raspunde intrebarilor formulate de un cititor, in urmatoarea situatie: "Societate este platitoare de impozit pe venit microintreprindere si are activitate agricola.
Subventia pe suprafata incasata de la APIA in anul curent, aferenta anului trecut, dar si subventia incasata in anul curent pentru anul curent intra in cifra de afaceri?
Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie, potrivit prevederilor art. 53 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, veniturile din orice sursa, inregistrate potrivit prevederilor OMFP nr. 1802/2014, din care se scad veniturile expres prevazute la alin. (1) si la care se adauga veniturile prevazute la alin. (2).
Acest mod de calcul are in vedere faptul ca in timpul anului sunt eliminate din baza impozabila veniturile care nu genereaza incasari din activitate (vanzarea de produse, prestarea de servicii si executarea de lucrari si cele care nu provin de la clienti).
Din punctul de vedere al reglementarilor contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, sectiunea 4.11, recunoasterea veniturilor din subventii se face pe masura ce clauzele care au stat la baza acordarii lor au fost indeplinite.
Potrivit prevederilor pct. 398 si urmatoarele din aceste reglementari, subventiile se recunosc, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.
Astfel, in cazul in care, intr-o perioada se incaseaza subventii aferente unor cheltuieli care nu au fost inca efectuate, subventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade curente.
De aceea, la aprobarea dreptului de a primi subventia, acestea se recunosc initial ca venit amanat si creanta.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea neagra a controlului fiscal
Declaratia Unica 2023 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Recunoasterea la venituri a subventiilor, si in deplina concordanta cu principiul de angajament al contabilitatii, nu presupune incasarea efectiva a sumelor.
Dreptul de a primi subventia se recunoaste la momentul aprobarii cererii de finantare prin inregistrarea:
445 = 472
"Subventii" "Venituri inregistrate in avans"
Incasarea sumelor aprobate se inregistreaza:
5121 = 445
"Conturi la banci in lei" "Subventii"
Daca s-au efectuat cheltuielile care sunt acoperite de subventiile respective, recunoasterea veniturilor se inregistreaza:
472 = 741
"Venituri inregistrate "Venituri din subventii de exploatare"
in avans"
Veniturile de natura subventiilor inregistrate in perioada in care societatea este platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor nu se includ in baza de impozitare, asa cum se prevede expres la art. 53, alin. (1), lit. d), din Codul fiscal, indiferent ca sunt aferente perioadelor anterioare sau exercitiului curent.
Asa cum am mai mentionat, este vorba de sumele inregistrate in conturile de venit si nu de cele incasate.
De asemenea, potrivit prevederilor art. 47, lit. c) coroborate cu cele ale art. 53 din Codul fiscal, nu vorbim de cifra de afaceri ci de veniturile realizate.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Legea debirocratizarii si legea preventiei in discutie la Topul National al Firmelor Private din Romania - XXIVGDPR: Ce risca asociatiile de proprietari care nu respecta protectia datelor personaleToate firmele din Romania vor plati impozit pe CIFRA DE AFACERI. Proprietarii firmelor in insolventa, fara drept de a initia alte afaceriCe trebuie sa stim privind TVA-ul la incasare inainte de 1 ianuarie 2013Masura care ar putea influenta negativ microintreprinderile! Noul Cod fiscalUltimele articole
Luni, 20 martie 2023, se implineste termenul de depunere a declaratiilor fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareFirme platitoare de TVA si depasirea plafonului de 100 mii euro. In ce conditii se schimba perioada fiscala de la trimestru la luna?Digitalizare IMM-uri. Pentru a obtine granturile anumite firme trebuie sa depuna un raport intocmit de un expert contabil CECCARCalendarul obligatiilor fiscale pentru luna MARTIE 2023Granturi pentru digitalizarea firmelor. Intrebari & raspunsuri oficiale de la Ministerul Investitiilor pentru IMM-uriArticole similare
Subventia de la APIA: influenta in cifra de afaceriSUBVENTII APIA pentru cultivarea cerealelor. Impozitarea veniturilorArticole similare
Compensare obligatii reciproce: Inregistrarea creantelor si a datoriilorAchizitie imobil. Cheltuieli care se includ in costul de achizitieCum raporteaza operatorii economici in cazul revenirii la anul calendaristic (ulterior unui exercitiu financiar diferit)Aport in natura. Cum facem inregistrarile contabile?Achizitie teren si taxe notariale. Includem taxele in valoarea terenului la inregistrare?Ultimele articole
Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 au fost actualizate pe 17 noiembrie 2022Facturi de energie electrica primite in 2022. Cum se inregistreaza aceste cheltuieli in contabilitate?Cum se inregistreaza in contabilitate facturile de reducere la benzina acordate prin OUG 106/2022MONOGRAFIE contabila pentru clienti neincasati mai vechi de 1 an in cazul microintreprinderilorTermene limita de depunere a situatiilor financiare si a raportarilor contabile la 31 decembrie 2021Sfaturi de la experti
Diurna impozabila peste plafonul legal. Tratament fiscal
Intrebare: Diurna externa impozabila acordata peste 3 salarii, salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat, dar sub limita de 2,5 ori nivelul acordat pentru institutii publice, avand in vedere faptul ca se impoziteasa ca si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii declarative privind concediul de ingrijitor
Intrebare: La ce sectiune se evidentieza in declaratia 112 situatia unui salariat care a beneficiat de concediu de ingrijitor a unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<