Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Microintreprindere: Diferenta dintre cifra de afaceri si veniturile realizate

13-Dec-2018
7062

In analiza propusa astazi, unul dintre specialistii nostri va raspunde intrebarilor formulate de un cititor, in urmatoarea situatie: "Societate este platitoare de impozit pe venit microintreprindere si are activitate agricola.

Subventia pe suprafata incasata de la APIA in anul curent, aferenta anului trecut, dar si subventia incasata in anul curent pentru anul curent intra in cifra de afaceri?

Raspunsul specialistului

Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie, potrivit prevederilor art. 53 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, veniturile din orice sursa, inregistrate potrivit prevederilor OMFP nr. 1802/2014, din care se scad veniturile expres prevazute la alin. (1) si la care se adauga veniturile prevazute la alin. (2).

Acest mod de calcul are in vedere faptul ca in timpul anului sunt eliminate din baza impozabila veniturile care nu genereaza incasari din activitate (vanzarea de produse, prestarea de servicii si executarea de lucrari si cele care nu provin de la clienti).

Din punctul de vedere al reglementarilor contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, sectiunea 4.11, recunoasterea veniturilor din subventii se face pe masura ce clauzele care au stat la baza acordarii lor au fost indeplinite.

Potrivit prevederilor pct. 398 si urmatoarele din aceste reglementari, subventiile se recunosc, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.

Astfel, in cazul in care, intr-o perioada se incaseaza subventii aferente unor cheltuieli care nu au fost inca efectuate, subventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade curente. 

De aceea, la aprobarea dreptului de a primi subventia, acestea se recunosc initial ca venit amanat si creanta.

Recunoasterea la venituri a subventiilor, si in deplina concordanta cu principiul de angajament al contabilitatii, nu presupune incasarea efectiva a sumelor.

Dreptul de a primi subventia se recunoaste la momentul aprobarii cererii de finantare prin inregistrarea:
445 = 472
"Subventii" "Venituri inregistrate in avans"
Incasarea sumelor aprobate se inregistreaza:
5121 = 445
"Conturi la banci in lei" "Subventii"

Daca s-au efectuat cheltuielile care sunt acoperite de subventiile respective, recunoasterea veniturilor se inregistreaza:
472 = 741
"Venituri inregistrate "Venituri din subventii de exploatare"
in avans"

Veniturile de natura subventiilor inregistrate in perioada in care societatea este platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor nu se includ in baza de impozitare, asa cum se prevede expres la art. 53, alin. (1), lit. d), din Codul fiscal, indiferent ca sunt aferente perioadelor anterioare sau exercitiului curent.

Asa cum am mai mentionat, este vorba de sumele inregistrate in conturile de venit si nu de cele incasate.

De asemenea, potrivit prevederilor art. 47, lit. c) coroborate cu cele ale art. 53 din Codul fiscal, nu vorbim de cifra de afaceri ci de veniturile realizate.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafoane incasari si plati in numerar 2025. Care sunt amenzile pentru nerespectarea legii

    • Plafoanele de incasari si plati au fost modificate ultima data prin OUG 115/2023, si le vom reda in continuarea articolului pe cele care se aplica in anul 2025. Dar ce amenzi se dau pentru nerespectarea legii? Plafoane incasari si plati in numerar 2025. Care sunt amenzile pentru nerespectarea legii Pentru nerespectarea legii amenzile sunt de 25% din suma care depaseste plafoanele( le vom reda mai jos). De asemenea, se aplica amenzi intre 15.000 lei si 20.000 lei pentru acordarea de avantaje...» citeste mai departe aici

  • Notificare de conformare e-TVA: Ce trebuie sa stii incepand cu anul 2025

    • In urma implementarii sistemului RO e-TVA, prin care se va gestiona mai usor TVA-ului firmelor, atat pentru eficientizarea administrarii lui, cat si pentru reducerea evaziunii fiscale, a aparut obligativitatea contribuabililor de a raspunde, atunci cand o primesc de la ANAF, la Notificarea de conformare e -TVA. Iar din anul 2025, se aplica mai multe schimbari in privinta ei. Reamintim ca in situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul...» citeste mai departe aici

  • Rezerva legala. Cand se constituie, cum se calculeaza si studii de caz practice

    • Rezerva legala este un instrument financiar esential pentru protejarea stabilitatii economice a unei companii, avand scopul de a acoperi eventualele pierderi sau de a sustine activitatea in perioade dificile. In acest articol, vom analiza conditiile in care trebuie sa fie constituita rezerva legala, modul de calcul, precum si cateva studii de caz utile care ajuta la intelegerea aplicarii corecte a reglementarilor legale in vigoare. » citeste mai departe aici

  • [MODEL] Raport de repartizare active si reglementari cheie

    • Raportul de repartizare a activelor unei companii este un document esential care ofera o evidenta clara si detaliata a modului in care sunt alocate bunurile si resursele companiei catre actionari sau alte parti interesate. In acest articol vom oferi un model de raport de repartizare a activelor, vom analiza situatiile in care este necesar un astfel de raport si vom prezenta reglementarile legislative cu privire la intocmirea documentului. » citeste mai departe aici

  • Accize mai mari din 2025! Ultimele reglementari si noutati pentru anul acesta

    • Nici accizele nu au scapat modificarilor fiscale si contabile de mare impact care se vor aplica incepand cu anul acesta. Au aparut modificari in privinta lor, in special prin OUG 138/2024, publicat recent in Monitor. Guvernul a oficializat OUG nr. 138/2024, care introduce o serie de modificari importante in Codul fiscal, pentru platitorii de accize, cu scopul de a spori conformarea fiscala si de a combate riscurile asociate eludarii prevederilor legale. Dintre acestea, cele mai relevante...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016