
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
In randurile de mai jos, stabilim care este cota de impozitare a unei societati platitoare de impozit pe venit in cele doua situatii prezentate mai jos:
2. Societatea se infiinteaza in anul 2016, asociatul unic nu a mai a mai fost asociat/actionar in alta societate angajeaza in termen de 30 zile un salariat cu norma intreaga, iar activitatea nu se desfasoara la sediul social sau alt punct de lucru, ci la cabinetele altor medici in baza unor contracte/comenzi.
Vom vedea si care este procedura de urmat avand in vedere prevederile art. 51 alin. (2): "Declararea pe propria raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul socialsediile secundare, potrivit legii" si unde se depune declaratia.
In cazul 1, societatea desfasura activitatea prin singurul sau salariat care in prezent se afla in concediu crestere copil si are contractul de munca suspendat. Astfel, societatea are un salariat, care, desi are contractul de munca suspendat, pe perioada in care angajata are contractul de munca suspendat pentru concediu crestere copil, salariata va fi pontata in CIC iar pe statul de plata va figura cu venit brut zero.
De asemenea, in aceasta perioada, angajatorul o va inscrie in Declaratia 112, Anexa nr.1.2 Anexa asigurat , Sectiunea A, Tip asigurat – 1 - Salariat cu venit brut realizat 0. In casetele Asigurat/neasigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate si Asigurat in sistemul de asigurari pentru somaj se va alege optiunea 2-neasigurat. Randul 6 Ore suspendate luna - se completeaza cu numarul total de ore lucratoare din luna.
In concluzie, unitatea isi poate desfasura activitatea, neavand activitatea suspendata chiar daca singurul sau salariat are contractul de munca suspendat. Pe cale de consecinta unitatea va plati impozit pe venitul microintreprinderii in cota de 2%.
In cel de-al doilea caz, societatea se infiinteaza in anul 2016, asociatul unic nu a mai fost asociat/actionar in alta societate, angajeaza in termenul legal de 60 zile de la infiintare un salariat cu norma intreaga iar activitatea nu se desfasoara la sediul social sau alt punct de lucru ci la cabinetele altor medici in baza unor contracte comenzi, adica la terti.
Declaratia pe propria raspundere ca unitatea nu desfasoara activita?i la sediul social si/sau sediile secundare se depune atat la registrul comertului odata cu inregistrarea actelor sau ulterior prin modificarea declaratiei initiale dar si la Directia de impozite si taxe locale (DITL).
Si in acest caz unitatea are un salariat si plateste impozit pe microintreprindere in cota de 2% potrivit art. 51 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriela Dita - Consilier juridic
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: O persoana salariata a unei primarii poate cere zilele libere platite pentru a sta acasa cu copilul in varsta de pana la 12 ani? Care este documentatia pentru plata zilelor libere ale parintilor si cine suporta aceasta decontare...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Societatea noastra platitoare de TVA si impozit pe profit realizeaza venituri din chirii (se factureaza cu TVA conform notificare depusa la ANAF) pentru o cladire inchiriata tertilor. S-a incheiat in iulie 2017 un contract cu un...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<