Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Microintreprinderi care efectueaza sponsorizari. Ce se intampla cand este depasita suma maxima deductibila de 300 lei?

17-Iul-2023
3693
Microintreprinderi care efectueaza sponsorizari. Ce se intampla cand este depasita suma maxima deductibila de 300 lei?

O societate platitoare de impozit pe venitul microintreprinderii sponsorizeaza luna de luna catre o asociatie non profit (asociatie inregistrata in Registru entitatilor/unitatilor de cult) 150 lei. In trimestru II se sponsorizeaza: Aprilie 150 lei, Mai 150 lei, 800 lei (la o alta scociatie inregistrata in registru) Iunie 150 lei, total sponsorizare trimestru II =1250 lei. Sponsorizarea este mai mare decat suma maxima deductibila (300 lei).

Ce se intampla cu diferenta de 950 lei? Se reporteaza in trimestrele urmatoare si in urmatoarele 28 trimestre? Diferenta este considerata cheltuiala cu sponsorizarea, intrucat la microintreprinderi nu vorbim despre cheltuieli nedeductibile. Poate fi considerata aceasta suma de 950 lei in urma unui control de fond venituri din alte surse impozitate administratorului?

Microintreprinderi care efectueaza sponsorizari – raspunsul specialistului:

Potrivit art. 56 alin. (1 1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, microintreprinderile care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale potrivit art. 25 alin. (41), precum si microintreprinderile care acorda burse elevilor scolarizati in invatamantul profesional-dual in conformitate cu prevederile art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.

Asadar, microintreprinderile pot sa isi deduca la calculul de impozit o anumita parte din impozitul pe venitul microintreprinderilor, sub forma de sponsorizare.

Diferenta care depaseste sumade 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderii nu se reporteaza.


Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.

Conform art. 56 alin. (2 1) din Codul fiscal, in cazul in care valoarea stabilita potrivit alin. (1 1.), diminuata cu sumele reportate, dupa caz, nu a fost utilizata integral, contribuabilii pot dispune redirectionarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, in limita diferentei astfel calculate pentru intregul an fiscal, pentru activitati de sponsorizare, respectiv pentru acordarea de burse, in termen de 6 luni de la data depunerii declaratiei de impozit aferente trimestrului IV, prin depunerea unui/unor formular/formulare de redirectionare.

Redirectionarea poate fi efectuata daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data platii sumei respective de catre organul fiscal, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

Astfel, formularul 177 pentru anul 2023 se va putea depune in termen de 6 luni de la depunerea declaratiei 100 pentru trimestrul IV 2023 ( pana la data de 25.12.2024).

De asemenea,potrivit prevederilor de la art. 56 alin. (1 3) din Codul fiscal, microintreprinderile care efectueaza cheltuieli potrivit alin. (2 2) si sponsorizari au obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor, aferenta anului in care au inregistrat cheltuielile respective, potrivit alin. (1 1) si (2. 2), incluzand, dupa caz, si beneficiarii sumelor reportate din trimestrele anterioare - D107.

Prin urmare diferenta de 950 lei nu reporteaza in trimestrele urmatoare si in urmatoarele 28 trimestre. Si diferenta este considerata cheltuiala cu sponsorizarea, intrucat la microintreprinderii nu vorbim despre cheltuieli nedeductibile (adevarat). Nu exista alte prevederi exprese cu privire la a fi considerata aceasta suma de 950 lei in urma unui control de fond venituri din alte surse impozitate administratorului.

Este important insa sa se respecte prevederile Legii sponsorizarii Legea 32/1994 cu privire la conditiile de fond ale sponsorizarii, dar si cele conform carora:

Facilitatile prevazute in prezenta lege nu se acorda in cazul:

a) sponsorizarii reciproce intre persoane fizice sau juridice;

b) sponsorizarii efectuate de catre rude ori afini pana la gradul al patrulea inclusiv;

c) sponsorizarii unei persoane juridice fara scop lucrativ de catre o alta persoana juridica care conduce sau controleaza direct persoana juridica sponsorizata.



Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Microintreprinderi care efectueaza sponsorizari. Ce se intampla cand este depasita suma maxima deductibila de 300 lei?":
Rating:

Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016