
Raportul Special
realizat de specialisti
Avand ca subiect inchirierea mijloacelor fixe, vom cauta rezolvarea, cu sprijinul consultantului, cu privire la deductibilitatea amortizarii fiscale in cazul mijloacelor fixe inchiriate catre firma care este proprietara a acestor mijloace fixe. Vom vedea si in ce cuantum se deduce amortizarea la mijloacele de transport ale administratorului firmei, precum si a combustibilului aferent a acestui mijloc de transport in cazul in care se demonstreaza cu documente justificative ca el este utilizat in interesul afacerii.
Din punctul de vedere al impozitului pe profit, pentru stabilirea amortizarii fiscale (deductibile), un mijloc fix amortizabil, conform art. 28 alin. (2) din codul fiscal, este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
b) are o valoare fiscala egala sau mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;
c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an.
La art. 25 alin. (1) din codul fiscal
este prezentata regula generala pe baza careia se stabileste deductibilitatea cheltuielilor, si anume sa fie efectuate in scopul desfasurarii de activitati economice.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examen Consultant Fiscal 2025
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
In cazul in care mijloacele fixe sunt date cu chirie - deci, sunt utilizate in scopul realizarii unei activitati economice, generatoare de venituri impozabile - amortizarea calculata de catre proprietar este deductibila integral la calculul impozitului pe profit.
Amortizarea unui autoturism are o abordare fiscala un pic diferita, din punctul de vedere al deductibilitatii acesteia, fata de abordarea fiscala legata de TVA, combustibil, reparatii, impozit etc aferente acestuia.
Astfel, amortizarea unui autoturism - indiferent daca exista sau nu foaie de parcurs pentru utilizarea sa - se deduce conform art. 28 alin. (14) din codul fiscal, respectiv deducerea amortizarii este doar pana la maxim 1500 lei / luna per autoturism din amortizarea lunara calculata, daca autoturismul respectiv nu se afla intr-una din situatiile urmatoare:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi.
Daca autoturismul respectiv este utilizat pentru una dintre aceste activitati - desi, nu cred -, atunci amortizarea este deductibila integral, nu numai pana la nivelul sumei de 1500 lei/lunar per autoturism.
Autoturismul respectiv apartine societatii si este utilizat de catre administratorul acesteia, nicidecum nu este al administratorului.
Regula generala pentru deducerea TVA in cazul achizitionarii, combustibilului, reparatiilor, ITP-ului etc aferente autoturismelor este cea prevazuta la art. 298 alin. (1) din codul fiscal, respectiv de 50%, daca respectivele autoturisme nu sunt utilizate exclusiv in scopuri economice.
Evident, sunt exceptate de la deducerea limitata a TVA autoturismele regasite in anumite situatii (utilizate pentru servicii de urgenta, paza, protectie, curierat, utilizate de catre agentii de vanzari si de achizitii, utilizate pentru transportul de persoane cu plata, taxi, servicii cu plata, la scoli de soferi, date cu chirie etc) - conform alin. (3) al art. 298 din codul fiscal.
In normele de aplicare a art. 298, la punctul 68 alin. (2) se arata ca in cazul vehiculelor utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, taxa aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului autivehiculului si a cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila integral, nefiind aplicata limitarea de 50%, dar cu conditia sine qua non ca societatea sa demonstreze utilizarea exclusiva in scopuri economice.
In continuarea alineatului, sunt prezentate cateva exemple - neexhaustive - de utilizare a vehiculului in scopuri economice: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto etc.
De asemenea, la acelasi alineat se mentioneaza obligatia persoanei impozabile sa demonstreze ca sunt indeplinite toate conditiile legale pentru acordarea deducerii.
In vederea exercitarii dreptului de deducere a taxei orice persoana impozabila trebuie sa detina documentele prevazute de lege pentru deducerea taxei (cum ar fi: documentul original al facturii sau al facturii simplificate sau sa detina bon fiscal emis de casele de marcat pe care este inscris - cu ajutorul casei de marcat - codul fiscal al cumparatorului) si sa intocmeasca foaia de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
La alin. (4) al punctului 68 din norme se arata: "Daca vehiculul este utilizat atat pentru activitatea economica, cat si pentru uz personal, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si a taxei aferente cheltuielilor legate de acesta. Persoana impozabila care aplica deducerea limitata de 50% nu trebuie sa faca dovada utilizarii vehiculului in scopul activitatii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs prevazute la alin. (2)."
Pentru deductibilitate limitata de 50% nu este necesara intocmirea foii de parcurs.
Asadar, pentru a beneficia de deducere integrala la TVA-ul aferent cheltuielilor legate de vehicul (combustibil, reparatii, ITP etc), societatea trebuie sa faca dovada utilizarii acestuia exclusiv in scop economic, prin intocmirea foii de parcurs, care trebuie sa contina cel putin elementele mentionate.
Foaia de parcurs trebuie sa fie completata in mod onest, sa contina date reale si care sa corespunda cu realitatea, astfel incat cantitatea de combustibil inregistrat in contabilitatea societatii intr-o luna, si la achizitia caruia s-a dedus integral TVA, sa corespunda cu numarul de kilometri inscrisi in foaia de parcurs aferenti scopului economic inmultiti cu norma proprie de consum din cartea tehnica a masinii.
In ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor, se aplica prtevederile art. 25 alin. (3) lit. l) din codul fiscal, respectiv se limiteaza deducerea cheltuielilor la 50% (in care s-a inclus TVA nededus de 50%), daca autovehiculul nu este utilizat exclusiv in scop economic.
La acest alineat se mentioneaza in mod expres faptul ca amortizarea nu intra sub incidenta acestor prevederi, fiind aplicabile, asa cum am aratat, regulile de deductibilitate prevazute la art. 28 alin. (14) din codul fiscal
.
La punctul 16 alin. (2) sunt prezentate conditiile de deductibilitate integrala a acestor cheltuieli, care corespund cu cele de la TVA, respectiv detinerea de documente financiar-contabile justificative (factura, factura simplificata, bon fiscal cu codul fiscal al cumparatorului inscris cu ajutorul casei de marcat, chitanta, bon fiscal simplu caruia i s-a atast un decont de cheltuieli si / sau NIR etc) si, evident, intocmirea foii de parcurs, care trebuie sa contina cel putin elementele prevazute la TVA: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
Nedetinerea documentelor precizate de catre textul legal sau intocmirea lor necorespunzatoare conduce la anularea integrala a deductibilitatii TVA si a cheltuielilor legate de autovehicul.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Reevaluare efectuata in anul 2006. Tratament fiscalSocietate profil agricol. Cum facem amortizarea fiscala si contabila?Casare mijloc fix neamortizat completContracte de comodat. Regimul fiscal al cheltuielilorManual de inventariere a patrimoniului, practic si eficient!Ultimele articole
MIJLOACE FIXE inregistrate gresit. Solutii si clarificari pentru firmeSAF-T in 2025. Firmele care NU au MIJLOACE FIXE in contabilitate mai depun D406?MIJLOACE FIXE. Aspecte privind raportarea mijloacelor fixe in D406MIJLOACE FIXE. Poti modifica durata de utilizare a mijloacelor fixe?Inchidere firma. Aspecte legale privind mijloacele fixe si TVAArticole similare
Titlul VII, Capitolul 1, Sectiunea 7Studiu de caz: Deductibilitatea cheltuielilor in conditiile OUG 34/2009Aprobarea sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2020 si modificarea unor prevederi contabile. NOUTATI!Declaratia Unica in 2022. Amenzile variaza intre 5 si 500 lei pentru nedepunerea la timp a formularuluiFacturi de leasing. Inregistrari contabile valabile de la 1 iulie 2012Ultimele articole
Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancerContract inCHIRIEre apartament. 3 cazuri in care este OBLIGATORIE depunerea C168Impozit chirii 2025. Cum trebuie completate D100 si D205 de catre firmeInCHIRIErea in scop turistic 2025. Obligatii fiscale si reglementari cheie pentru persoanele fizice care inchiriaza camere in scop turistic[MODEL] Fisa capacitatii de cazare si reglementari cheieArticole similare
Contribuabili care au OBLIGATIA completarii Registrului de Evidenta Fiscala in 2023Cabinet avocat. Registre si cheltuieli deductibileNoua lege a asociatiilor de proprietari: Ce obligatii au romanii care locuiesc la blocLegislatia contabila se modifica de la 1 ianuarie 2015. Noi prevederi situatii financiare anuale si consolidateNoutati privind inregistrarea contractelor de INCHIRIEREUltimele articole
Contract INCHIRIERE apartament. 3 cazuri in care este OBLIGATORIE depunerea C168INCHIRIEREa in scop turistic 2025. Obligatii fiscale si reglementari cheie pentru persoanele fizice care inchiriaza camere in scop turistic[MODEL] Fisa capacitatii de cazare si reglementari cheieContract INCHIRIERE apartament. Cum sa procedati daca primiti chiria in valutaLista actelor ANAF fara semnatura si stampila a fost EXTINSA, conform Ordinului 402/2025Articole similare
Achizitie imobil pe firma. Care va fi regimul TVA si al amortizarii?Facturi de leasing. Inregistrari contabile valabile de la 1 iulie 2012ATENTIE! MODIFICARI majore in Codul Fiscal si Codul de procedura! Schimbarile aduse de Legea 30/2019Amenajare spatiu inchiriat. Care este tratamentul fiscal si contabil?Registre si formulare intreprindere individuala. Care sunt documentele obligatorii in 2015?Ultimele articole
Leasing financiar autoturism. Cheltuiala cu AMORTIZAREA este deductibila integral?Mijloace fixe amortizabile. 3 conditii pe care trebuie sa le indeplineasca imobilizarile corporaleImpozit pe profit. 5 modificari importante ce impacteaza impozitul in 2024 -2025Proiect: Pragul pentru deducerea cheltuielilor cu achizitiile ar putea fi MAJORAT la suma de 6.075 leiTratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilorArticole similare
Cheltuielile de transport si indemnizatia de deplasare in strainatateLegea nr. 237/2015 privind autorizarea si supravegherea activitatii de asigurare si reasigurareIn luna august, contribuabilii au de indeplinit mai multe obligatii fiscaleCalendarul obligatiilor fiscale in luna noiembrie 2013: Declaratii cu depunere la FiscDepunere declaratii decembrie 2013. Ce depunem la Fisc luna aceasta?Ultimele articole
Regim special de scutire TVA pentru intreprinderile miciTratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilorDecontare transport angajati. Regim fiscal si studii de caz utileControale antifrauda 2024: Mai multe bunuri cu risc fiscal au fost CONFISCATE de inspectoriE-Factura: Exemplu de monografie pentru facturile de avans si storno avansSfaturi de la experti
Contestatie rezultat inspectie fiscala
Intrebare: Perioada inspectiei fiscale este anul 2023, 2024 si lunile ianuarie, februarie, martie 2025. Suma respinsa pentru anul 2025 este de 22.480 lei. Cum pot contesta aceasta suma?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: 1. Pentru actionarul cu domiciliul in Scotia, care primeste dividende din Romania, ce declaratie trebuie sa depuna societatea noastra: D205 sau D207? Daca am depus deja D205 pentru 2024, ce se mai poate face? 2. Ce documente...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA