Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mijloace fixe neutilizate. Cum procedam pentru inregistrarea amortizarii?

21-Oct-2016
14369

In analiza de mai jos, firma detine mijloace fixe care nu sunt amortizate integral si nici nu sunt folosite, astfel ca vom stabili daca trebuie lasata amortizarea contabila in continuare, dar fiscal sa se considere amortizarea nedeductibila sau sa se efectueze suspendarea/conservarea mijloacelor fixe.

Cand mentinerea in functiune a mijloacelor fixe respective nu se justifica din punct de vedere al randamentului si al cheltuielilor de functionare pe o perioada de timp limitata, mijloacele fixe sunt trecute in conservare. Trecerea in conservare a mijloacelor fixe, precum si stabilirea duratei conservarii, se fac cu aprobarea consiliului de administratie sau a responsabilului cu gestiunea patrimoniului.

In opinia mea, daca un mijloc fix nu mai este in functiune, el este in conservare. Decizia trecerii mijlocului fix in conservare a fost luata deja (prin renuntarea la utilizarea lui) si ar trebui sa existe si un document in baza caruia sa inregistrati corect in contabilitate cheltuielile cu respectivul mijloc fix.

Prin politicile contabile, societatea stabileste modalitatea de inregistrare a deprecierilor mijloacelor fixe in conservare: fie cheltuieli cu amortizarea, fie cheltuieli corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata.

Potrivit puntului 238 alin. (4) din OMFP 1802/2014, in cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, in functie de politica contabila adoptata, entitatea inregistreaza in contabilitate o cheltuiala cu amortizarea sau o cheltuiala corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata. Aceste cheltuieli inregistrate sunt recunoscute din punt de vedere contabil.


Din punct de vedere fiscal, in cazul in care mijloacele fixe amortizabile sunt trecute in regim de conservare, in functie de politica contabila adoptata, valoarea fiscala ramasa neamortizata la momentul trecerii in conservare se recupereaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare iesirii din conservare a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala, conform art. 28 alin. (12) din Codul fiscal.

In concluzie, in perioada in care mijloacele fixe nu sunt utilizate, se vor inregistra in contabilitate fie cheltuielile cu amortizarea, fie ajustari pentru depreciere. Aceste cheltuieli nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil. Cota de amortizare fiscala se va recalcula incepand cu luna urmatoare repunerii in functiune a mijloacelor fixe.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Mijloace fixe neutilizate. Cum procedam pentru inregistrarea amortizarii?":
Rating:

Nota: 1.9 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016