Raportul Special
realizat de specialisti
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului a pus recent, in dezbatere publica, un nou Proiect de Ordonanta de urgenta a Guvernului privind modificarea Legii nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii.
Conform Notei de fundamentare, se abroga prevederile din Legea nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, referitoare la procedura de administrare speciala si de supraveghere financiara.
Se prevede totodata posibilitatea ca dupa incetarea procedurii de administrare speciala si supraveghere financiara in termenul maxim de o luna, societatile comerciale vizate sa poata beneficia in continuare de suspendarea executarii silite pentru creantele bugetare in conditiile aplicabile tuturor debitorilor publici sau privati in temeiul Ordonantei nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale.
Pe cale de consecinta se vor abroga si prevederile (art. 180-189) din Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Legii nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, referitoare la masurile speciale dispuse in procesul de privatizare, aprobate prin Hotararea nr. 577/2002.
Descrierea situatiei actuale:
Institutia administrarii speciale este reglementata in prezent de Legea nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, cu modificarile si completarile ulterioare in aplicarea caruia a fost emisa Hotararea Guvernului nr. 577/2002 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Legii nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii. Potrivit acestui cadru legislativ, administrarea speciala in perioada de privatizare se instituie la societatile la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale detine un pachet majoritar de actiuni si la filialele acestora aflate in procesul de privatizare, prin ordin al conducatorului institutiei publice implicate sau prin hotararea autoritatii administratiei publice locale.
Pe perioada administrarii speciale se instituie si procedura de supraveghere financiara a societatii de catre institutia publica implicata, constand in obligatia societatii de a efectua toate platile catre creditorii bugetari, furnizorii de utilitati, creditorii comerciali, dupa un grafic intocmit de aceasta si administratorul special, in scopul reducerii gradului de indatorare.
Avand in vedere acest aspect, este necesara abrogarea dispozitiilor care reglementeaza administrarea speciala si supravegherea financiara la societatile cu capital de stat aflate in proces de privatizare.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Procedura de administrare speciala in perioada de privatizare presupune administrarea societatii de catre un administrator special, in baza mandatului acordat de catre institutia publica implicata; prin acest mandat se stabilesc, in functie de situatia economico-financiara a societatii si de strategia de privatizare, masurile exceptionale care trebuie luate la societate in perioada premergatoare anuntului de oferta, cu referire la:
a) divizari, fuziuni, vanzari de active;
b) aplicarea unor programe de restructurare cu/sau fara reducere de personal;
c) externalizari/transferuri de activitati si/sau active cu caracter social;
d) conversia in actiuni a unor creante certe, lichide si exigibile;
e) respectarea disciplinei economico-financiare si a graficelor de reesalonare a datoriilor restante catre furnizorii de servicii;
f) orice alte masuri care duc la sporirea atractivitatii societatilor comerciale la privatizare.
De la data instituirii procedurii de administrare speciala in perioada de privatizare, la societate se aplica urmatoarele masuri exceptionale:
- creditorii bugetari, la solicitarea administratorului special, ridica toate sarcinile care greveaza asupra activelor societatii care urmeaza a fi vandute, externalizate sau transferate, in scopul cresterii atractivitatii la privatizare, iar sumele incasate din vanzarea activelor se distribuie proportional creditorilor bugetari care au instituit sarcinile, potrivit normelor metodologice emise in aplicarea Legii nr. 137/2002 privind unele masuripentru accelerarea privatizarii;
- creditorii bugetari vor suspenda, pana la transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor, aplicarea oricarei masuri de executare silita inceputa asupra societatii si nu vor face nici un demers pentru instituirea unor noi astfel de masuri. Aceleasi dispozitii sunt aplicabile si institutiei publice implicate, daca are calitatea de creditor.
Procedura de administrare speciala in perioada de privatizare inceteaza la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor, in situatia unei privatizari finalizate sau la data stabilita prin ordin ori prin decizie.
Masurile instituite in cadrul procedurilor de administrare speciala si de supraveghere financiara a societatilor favorizeaza societatile cu capital de stat in detrimentul altor operatori economici si sunt de natura a reprezenta masuri de ajutor de stat.
Trebuie subliniat ca incidenta prevederilor legale referitoare la protectia impotriva executarii silite se rezuma la „creditorii bugetari” asa cum se stipuleaza la art. 16. alin. 5), lit. b) si c) din Legea 137/2002, astfel incat oricare din creditori, altii decat cei indicati mai sus, poate executa silit societatea sau poate solicita insolventa acesteia.
Aria de protectie in materia administrarii speciale este relativ redusa, in masura in care institutiile statului dau dovada de precautie inainte de a lua masuri radicale, de genul executarii silite.
Avand in vedere acest aspect, este necesara abrogarea dispozitiilor care reglementeaza administrarea speciala si supravegherea financiara la societatile cu capital de stat aflate in proces de privatizare.
Procedura de administrare speciala si supraveghere financiara reglementata de Legea nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii a fost criticata in mod constant de catre Comisia Europeana ca una din cele mai problematice elemente ale procedurilor de privatizare din cadrul normativ romanesc. Statutul de administrare speciala instituie un regim care favorizeaza companiile care intra in aceasta procedura, si lasa loc de acordare a unor potentiale ajutoare de stat neautorizate, protejand companiile de stat de la plata obligatiilor lor bugetare.
Urmare recomandarilor facute de reprezentanti ai Comisiei Europene a rezultat ca exista posibilitatea ca forul comunitar sa initieze o procedura de investigatie a cazurilor in care nu s-au modificat aceste prevederi. Mai mult, in cursul vizitei la Bucuresti vicepresedintele Comisiei Europene a atras atentia asupra riscului de infringement in masura in care legislatia in domeniul privatizarii nu este modificata in sensul eliminarii procedurii de administrare speciala.
Comisia a solicitat in mod repetat gasirea unei solutii conforme cu regulile privitoare la ajutorul de stat. O astfel de solutie exista deja in vigoare si general aplicabila tuturor debitorilor, respectiv restructurarea obligatiilor bugetare in temeiul Ordonantei nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale.
Sursa: MEAT
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Proiect Ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetareConditiile in care se poate esalona plata obligatiilor fiscale restanteArticole similare
Finantele modifica programul IMM Invest: crestere plafoane, prelungire valabilitate si introducerea unei norme tranzitoriiNoi masuri pentru sprijinirea antreprenorilor si implementarea programelor pentru IMM-uriCum sa supravietuiesti noilor masuri legislative care zguduie din temelii sistemul fiscal romanescTermenul pentru depunerea declaratiilor 392A, 392B si 393 ar putea fi amanat pana in 2024Cele mai recente modificari aduse Codului Fiscal, discutate in Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop&StratonUltimele articole
PROIECT OUG e-Transport: Contravaloarea marfii NU va mai fi confiscata 100% din prima. Apare un sistem gradualPROIECT OUG: Cum va solutiona Min. Justitiei problemele platformei online ONRCIntreprinderi legate cu acelasi cod CAEN. Cate firme vor trece la plata impozitului pe profit?Loteria bonurilor fiscale NU va mai fi reluata. Finatele propun desfiintarea masuriiFinantele modifica Codul de procedura fiscala. Anumite termene se proroga pana la data de 1 octombrie 2021Sfaturi de la experti
Achizitie intracomunitara de bunuri
Intrebare: In declaratia 390 ce fel de bunuri se declara? Am cumparat un acumulator de 150 lei. Il consideram bun cumparat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Am o sucursala a unei asociatii care, incepand cu 01.01.2025, nu va mai avea 5 angajati. Sucursala este in Brasov, iar societatea mama este in Bucuresti. In mod normal, ar trebui completata declaratia 010 (700) si ar trebui retras...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025
Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele
Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie
Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare
NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025
Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA