Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Finantelor a publicat bilantul schemei de ajutor de stat 807/2014 pentru perioada 2014-2023

15-Sep-2023
1025
Ministerul Finantelor a publicat bilantul schemei de ajutor de stat 807/2014 pentru perioada 2014-2023

Ministerul Finantelor a publicat, printr-un comunicat de presa, bilantul schemei de ajutor de stat 807/2014: peste 7,34 miliarde lei investiti in sectoare cheie din economia romaneasca si peste 25.000 de noi locuri de munca create.

Ministerul Finantelor a finalizat analiza Cererilor de acord pentru finantare depuse in baza Hotararii Guvernului nr.807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie, iar bugetul total alocat schemei a fost epuizat.

Obiectivul schemei de ajutor de stat, instituite prin H.G. nr.807/2014, a fost acela de a sprijini realizarea investitiilor de mare anvergura, care vor contribui la dezvoltarea regionala, cu importante efecte in economie, orientate spre sectoarele de activitate de varf.

Astfel, in peste 9 ani de la demararea schemei de ajutor de stat, 174 de proiecte de investitii au primit granturi de la bugetul de stat, pentru cheltuieli eligibile de natura activelor corporale si necorporale, precum si cele legate de inchirierea constructiilor aferente investitiei initiale.

Scopul acestei initiative a Guvernului a fost stimularea sectoarelor care sunt fundamentale pentru dezvoltarea durabila si cresterea competitivitatii pe plan international. Rezultatele initiativei au fost remarcabile: vorbim de o schema de ajutor de stat care a avut un impact semnificativ asupra dezvoltarii si rezilientei economiei. Am asistat la cresterea productiei in numeroase sectoare, la dezvoltarea tehnologica si la crearea de noi locuri de munca. in continuare, ne angajam sa continuam cu alte demersuri similare prin care sa sprijinim sectoarele vitale ale economiei” , a transmis ministrul Marcel Bolos.

Bilantul schemei de ajutor de stat 807/2014, in perioada 2014-2023, este urmatorul:

  • numarul total de cereri de acord pentru finantare depuse: 624
  • valoarea totala a proiectelor de investitii pentru care s-a emis Acord pentru finantare: 19, 82 miliarde de lei(echivalentul a 4.119,05 milioane euro);
  • valoarea totala a ajutorului de stat aprobat: 7,34 miliarde de lei (echivalentul a 1.522,74 milioane euro);
  • numarul de noi locuri de munca create ca urmare a implementarii proiectelor de investitii: 25.038;
  • valoarea contributiilor la bugetul de stat: 9,27 miliarde lei (echivalentul a 1.919,43 milioane euro).

Principalele sectoare de activitate sustinute cu ajutor de stat au fost: industria auto, industria produselor electrocasnice, industria aeronautica, industria alimentara, industria materialelor de constructii, productia de masini si utilaje, servicii medicale, turism.

Din totalul proiectelor de investitii sustinute cu ajutor de stat, 47% sunt implementate de societati cu capital romanesc, iar 53% de societati cu capital strain.

Totodata, in urma finalizarii procesului de selectie a cererilor de finantare depuse in perioada 15.06 – 26.07. 2022, Ministerul Finantelor a emis acorduri pentru finantarea a 21 de proiecte de investitii in valoare de 6,44 miliarde lei, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de peste 2,34 miliarde lei. Proiectele vor crea 4.407 de noi locuri de munca si vor avea contributii la bugetul de stat in valoare de 3,18 miliarde lei.

Sesiunea a suscitat un interes crescut din partea investitorilor, fiind depuse 193 de cereri de finantare, in valoare totala de 16,94 miliarde lei, ajutorul de stat total solicitat fiind in valoare de 6,42 miliarde lei.

Analiza s-a efectuat in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut, punctaj calculat pe baza criteriilor de evaluare prevazute de HG nr.807/2014: valoarea investitiei, tipul investitiei initiale, locatia realizarii investitiei, rentabilitatea cifrei de afaceri (in cazul intreprinderilor in activitate), valoarea capitalului subscris si varsat (in cazul intreprinderilor nou infiintate).

Cererile de acord pentru finantare care nu au fost analizate ca urmare a epuizarii bugetului alocat schemei vor fi restituite intreprinderilor.

Informatii privind Acordurile pentru finantare emise in baza HG nr.807/2014.

Sursa: MFP

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Taxe PFA. CAS si CASS de platit in cazul PFA-urilor care au avut pierderi fiscale

    • PFA-urile au, ca alte entitati, diferite obligatii fiscale si declarative. Printre cele mai importante se numara declararea si plata contributiilor sociale si sunt reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Iar in acest articol vom vedea, explicat de specialist, care sunt acestea in cazul PFA-urilor care au inregistrat pierderi fiscale. Avem speta urmatoare. O PFA are pierdere aferenta anului 2024. In anul 2023 in Declaratia Unica la venituri estimate nu s-a declarat nimic. In...» citeste mai departe aici

  • Taxe PFA. Care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in 2025

    • Conform legislatiei in vigoare, contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) ramane si in 2025 la o cota de 10% din veniturile nete realizate pentru PFA-uri si se aplica atat celor care obtin venituri peste un anumit plafon, cat si celor care nu sunt scutiti pe plata CASS. Reamintim ca nivelul salariului minim brut de 4.050 lei determina noile plafoane de venit pentru CASS. In continuarea articolului vom vedea care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in cazul PFA, in 2025.» citeste mai departe aici

  • Deductibilitate cheltuieli. Sunt deductibile sau nu cheltuielile de PROTOCOL, DIURNA si pentru CADOURI?

    • Fiecare firma trebuie sa stie ca anumit cheltuileli, facute pentru activitatea economica a firmei sau cele pentru cadouri oferite salariatilor, au un tratament fiscal diferit, insa unele pot fi deduse de la calculul impozitului pe profit. Iar in acest articol vom vedea unde se incadreaza cheltuielile de protocol, cele cu diurna sau cele pentru cadouri oferite angajatilor.» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri in 2025. Atentie la depunerea D177 si la sponsorizari [VIDEO]

    • Impozitul minim pe cifra de afaceri este o problema de mare interes pentru contribuabilii din Romania, mai ales ca au tot aparut modificari si schimbari in ultima perioada. In acest articol vom vedea cateva reglementari importante cu privire la acest impozit, dar si informatii despre sponsorizarile efectuate de firme. In plus, vom clarifica daca aceste persoane mai pot redirectiona din impozit prin D177 sau nu.» citeste mai departe aici

  • Sanctiuni e-Factura in 2025: Atentie la amenzile egale cu 15% din valoarea facturii [VIDEO]

    • Avand in vedere ca sistemul e-Factura este un sistem functional de ceva timp deja, iar obligativitatea lui a fost extinsa pentru toate categoriile de contribuabili, trebuie sa fiti foarte atenti la emiterea si inregistrarea facturilor. In acest articol vom vedea pana cand trebuie transmise facturile in E-Factura, care sunt sanctiunile, atat in cazul facturilor emise, cat si pentru cele primite, dar si un VIDEO explicativ cu privire la acest subiect.» citeste mai departe aici

  • Raportare SAF-T si D406. Cum se completeaza sectiunea Produse

    • Sistemul SAF-T a fost introdus de autoritati deja de ceva timp, iar raportarea se face prin transmiterea D406. Exista insa in continuare neclaritati pentru contribuabilii care trebuie sa o depuna. Una dintre intrebarile frecvente se refera la modul in care trebuie completata sectiunea Produse. Avem urmatorul caz. Pentru raportarea SAF-T, modulul 2.9. Products [Produse], ce informatii ar trebui sa includem? In softul de contabilitate nu avem informatii referitoare la codul NC, metoda de evaluare,...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016