Ministrii de economie si finante discuta despre impozitul specific in turism
La finalul saptamanii trecute, reprezentanti ai patronatelor din turism s-au intalnit cu ministrul Economiei, Mihai Tudose, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, si cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, pentru a discuta detalii referitoare la impozitul specific.
De asemenea, s-au avut in vedere si unele probleme din domeniu. Astfel, conform presedintelui Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Mohammad Murad, investitorii in domeniului turismului le-au cerut guvernantilor, in ultimii ani, asa cum informeaza Agerpres, legiferarea mai multor propuneri ale hotelierilor in ce priveste incurajarea mediului privat.
Pana la acest moment au fost solutionate doar doua solicitari: reducerea la 9% a TVA-ului pentru pachetele turistice si introducerea voucherelor de vacanta.
"Sunt doua lucruri foarte importante pentru turism care au fost rezolvate. Voucherele de vacanta aduc in industria turistica peste 200 milioane de euro, cu alte cuvinte o mare parte dintre cei care plecau afara vor ramane in tara. Guvernul a facut un lucru foarte bun, a avut curajul sa aiba o noua abordare si acorda atentie mediului privat", a declarat reprezentantul FPTR, citat de Agerpres.
In plus, o alta solicitare din partea patronatelor se refera la aplicarea impozitului specific, introdus in proiectul noului Cod Fiscal.
"Tot timpul am fost acuzati de evaziune fiscala. Am spus sa ne asumam o obligatie, indiferent de tipul de afacere si de profitul realizat, astfel incat statul sa ia primul o taxa pausal. Adica, pentru un hotel cu 200 de camere pe litoral, sa platim, noi, impozit pe profit de 40.000-50.000 de euro pausal si restul ne priveste. si asta inseamna ca noi am onorat obligatiile si am facut un schimb corect cu statul. si noi nu mai suntem controlati zi si noapte, contra unei taxe pe care o platim, ca sa putem face afacerea. Altfel, suntem zi de zi controlati, acuzati de evaziune fiscala si multe altele", a declarat Mohammad Murad, potrivit Agerpres.
De asemenea, patronatele cer incasarea impozitului pe profit doar dupa ce investitorul si-a amortizat cheltuielile.
Pe marginea acestor discutii, potrivit sursei, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat:
"A fost intalnire extrem de utila, cu scopul de a analiza, discuta, de a incerca sa clarificam ultimele aspecte legate de definitivarea Codului Fiscal care se afla in Parlament, cu speranta de a fi adoptat in aceasta prima sesiune parlamentara. A fost o discutie utila in special pe zona de turism, au fost propuneri foarte bune venite din partea celor prezenti si pe care sper sa le regasesc, intr-un fel sau altul, saptamana viitoare, in forma finala a Codului Fiscal. (...) Toate propunerile care se vor regasi in Codul Fiscal se vor aplica de la 1 ianuarie 2016".
Atentie contabili!
Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme