
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Beneficiarii programului Start-Up Nation, care au luat un credit-punte de la una dintre bancile partenere, pot incepe implementarea proiectelor, insa cei care au optat pentru cerere de plata sau rambursare trebuie sa astepte rectificarea bugetara, moment in care creditele de angajament se vor transforma in credite bugetare, a declarat, miercuri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ilan Laufer, intr-o conferinta de presa.
"Din punctul meu de vedere, al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat si al Guvernului, au fost discutii pentru partea de credite de angajament sa fie transformate in credite bugetare in conformitate cu gradul de contractare pe care il avem. Va pot spune ca discutiile cu Finantele au decurs bine si ne-au asigurat de buna desfasurare a programului Start-Up Nation, ca sa nu existe niciun fel de dubii in acest sens", a precizat Laufer, citat de Agerpres.
De asemenea, acesta a explicat ca au fost depuse 19.296 de dosare in cadrul acestui program si, la acest moment, 4.424 de dosare au fost verificate, 3.330 de dosare deja sunt admise si au primit instiintare in acest sens, 552 de dosare sunt in clarificari si 542 de dosare au fost respinse. Gradul de respingere este de 12%.
Aceeasi sursa precizeaza ca, intrebat ce ii raspunde presedintelui Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, care s-a aratat ingrijorat, luni, ca nu sunt bani pentru beneficiarii Start-Up Nation, in lipsa unei rectificari bugetare, Laufer a precizat ca ministerul depune toate eforturile ca acest program sa functioneze bine si sa se incadreze in termenul propus.
"I-am raspuns si in privat (lui Florin Jianu - n. r.) si nu asta este problema. Atunci cand lansezi o asemenea afirmatie, problema este ca se creeaza o stare de nesiguranta, adica celor carora aplica evident ca la fiecare gen de informatie de acest fel vehiculata cred ca nu le pica foarte bine. Dorinta mea este sa-i asiguram pe toti cei care au aplicat ca acest minister depune toate eforturile si toate resursele de care dispune ca acest program sa functioneze bine si sa ne incadram si in termenul propus", a replicat Laufer.
Laufer a subliniat ca a primit asigurari de la Ministerul de Finante ca la rectificare programul va primi toti banii necesari.
"Finantele m-au asigurat ca vom transforma creditele de angajament in credite bugetare ca sa putem implementa programul. Nu stiu daca toata suma, noi am cerut 1,2 miliarde de lei, dar eu vreau sa fiu foarte transparent. Circa 50% din dosare se vor duce pe credit-punte, iar acele sume care vor fi pe credit-punte le putem amana la urmatoare rectificare. Deci, la aceasta rectificare important pentru noi este sa avem bani transformati din credite de angajament in credite bugetare suficient de mult incat sa platim ce avem noi de plata ca si minister, adica ce nu se implementeaza prin partenerii nostri de implementare. si am garantia ca acest lucru se va intampla", a adaugat ministrul.
Totodata, cand i s-a spus ca unii antreprenori au primit sfaturi de la agentiile din teritoriu sa nu se grabeasca cu platile pentru ca nu sunt bani, Laufer a raspuns: "Colegii mei din teritoriu fac un lucru extraordinar, incearca sa echilibreze situatia, fac tot ce depinde de ei si salut acest lucru".
Ghidul practic al contabilitatii 2023 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Venituri din CHIRII Tratament fiscal Monografii contabile
Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale 2023
"Cei care au credit-punte deja pot incepe implementarea planului de afaceri. Cei care sunt pe cerere de plata sau pe rambursare, adica cei care nu au optat pentru credit-punte, au nevoie sa astepte pana in momentul rectificarii, ceea ce este perfect adevarat", a adaugat acesta, conform aceleiasi surse.
Intrebat daca in octombrie va avea loc rectificarea bugetara, oficialul MMACA a raspuns: "Daca ma intrebati pe mine, eu cred ca da, dar nu este ceva ce pot eu sa anunt, pentru ca nu stiu".
"Lucrul acesta (rectificarea - n.r.) se va intampla probabil curand. Nu este nici decizia mea si nici nu pot sa-mi asum asa ceva. Este o decizie care depinde 100% de premierul Mihai Tudose si dansul ma gandesc ca va anunta acest lucru intr-un timp destul de scurt. in momentul in care va anunta, noi ne vom pregati pentru rectificare sa transformam creditele de angajament in bugetare si in acel moment inclusiv cei care nu au credit-punte se pot apuca de implementare. in acest sens colegii mei (din teritoriu - n.r.) le-au spus sa mai astepte putin", a explicat ministrul.
Partenerii de implementare, de la care antreprenorii pot accesa credite-punte, sunt bancile CEC Bank, BRD si BCR.
Bugetul pentru acest an al programului este de 1,7 miliarde de lei, din care 500 de milioane de lei din fonduri europene si 1,2 miliarde de lei din bugetul de stat.
"In acest moment avem in buget cei 500 de milioane de lei din fonduri europene, sunt credite bugetare, si o sa avem nevoie de intreaga diferenta pentru cei care implementeaza planul de afaceri pe baza cererii de plata sau rambursare, iar pe aceia o sa-i avem. Am primit garantii de la Finante chiar de 2-3 ori consecutiv la discutiile avute in ultima perioada ca acest lucru este aprobat", a mai spus Laufer.
El a subliniat ca banii pot fi platiti catre beneficiari in trei transe, conform procedurii, transe care se pot intinde pe doi ani, respectiv 2017 si 2018, in functie de dorinta beneficiarului.
"Dupa evaluare vom avea o situatie clara cu privire la cati bani vom avea nevoie la rectificare pentru platile care se vor face in 2017 si avem posibilitatea ca diferentele sa le achitam in 2018 in cazul in care nu cheltuim banii in 2017, aceasta este procedura", a completat ministrul pentru Mediul de Afaceri.
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Articole similare
Top 5 judete cu cele mai multe firme noi infiintate in Romania fata de anul trecutFlorin Jianu (CNIPMMR): Guvernul nu are bani pentru proiectele din programul Start-Up NationProgramul Start-Up Nation va fi lansat pe 15 iunieDubla finantare versus indicatori proiectCalculele gresite ale premierului privind economia. Ne apropiem de o noua crizaUltimele articole
Star-Up Nation 2019: Comisionul de garantare perceput beneficiarilor a fost REDUSFondul National de Garantare a Creditelor a acordat primele doua garantii in Programul START UP NATIONCu 31,23% mai multe firme infiintate fata de acceasi perioada a anului precedentInscrierile in Programul Start-up Nation pentru firme se fac pana pe 14 iulieNoi masuri pentru sprijinirea antreprenorilor si implementarea programelor pentru IMM-uriArticole similare
CNIPMMR nu este de acord cu introducerea unei taxe de solidaritate de 2%Voucherele de vacanta, folosite doar in extrasezon si doar in anumite regiuni din tara (propunere)Corelarea politicilor publice cu nevoile intreprinzatorilor. Discutii cu FLORIN JIANUCe efecte va avea scaderea TVA-ului la 9 la suta in turismFLORIN JIANU, ministrul pentru Mediul de Afaceri, si-a dat demisiaUltimele articole
Legea 370/2022. Amenzi de pana la 50.000 lei pentru firmele care nu accepta plata cu cardulPozitia CNIPMMR privind reducerea TVA: Respingem ferm o astfel de abordare iresponsabila!Guvernul, criticat dur de mediul de afaceri: Ii cerem sa demisioneze! Au dat 33 de OUG de la inceputul anului!Presedintele CNIPMMR: Casele de marcat electronice sunt complet inutile, daca serverele ANAF nu functioneazaPresedintele CNIPMMR: Niciodata salariul minim nu s-a marit cu 2 luni inainte de finalul anuluiArticole similare
Dupa majorarea accizei, carburantii s-au scumpit cu circa 9 bani pe litruCarta Alba a IMM-urilor din Romania 2015. Care sunt concluziile?Florin Jianu (CNIPMMR): Guvernul nu are bani pentru proiectele din programul Start-Up NationBancabilitatea IMM-urilor trebuie vazuta din perspectiva unui antreprenor, nu a unui bancherLansarea proiectului AVATAR - Actiuni cu Valoare Adaugata pentru Tara prin Antreprenoriat si RecalificareUltimele articole
Testul IMM trebuie trecut de actele care influenteaza firmele mici si mijlociiArticole similare
In toamna lui 2017, bate vantul schimbarii in fiscalitatea romaneascaAplicarea impozitului specific unor anumite activitati: formula de calcul, aplicare, termenTurismul romanesc vrea un TVA mai mic, pe modelul din agriculturaCFA: Creste increderea in economia macroeconomicaPozitia CNIPMMR privind reducerea TVA: Respingem ferm o astfel de abordare iresponsabila!Ultimele articole
A fost lansata platforma prin care firmele se pot inscrie pentru a obtine fonduri europene nerambursabile aferente perioadei 2021-2027Situatiile financiare anuale pot fi semnate si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatiiA fost publicat calendarul programelor prin care firmele pot obtine fonduri europene nerambursabile in 2023Finantele initiaza proiectul SFERA, prin care declaratiile fiscale depuse de cetateni, dar si alte servicii, vor fi procesate mai rapidFinantele introduc Lista contribuabililor care si-au declarat si achitat la scadenta obligatiile fiscale de plataSfaturi de la experti
Lipsa marfuri din colet livrate prin curieri
Intrebare: O societate platitoare de impozit pe profit si tva, cu domeniu de activitate Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet, livreaza catre un client mai multe produse in aceeasi cutie, pentru care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Cota TVA aplicabila componentelor aparatelor dentare
Intrebare: O societate comerciala cu cod CAEN 4774 importa si comercializeaza componente pentru aparate dentare (brackets). Cu ce cota de tva ar trebui sa factureze aceste produse, 9%, 19% sau scutite? Se pot incadra aceste produse la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<