Raportul Special
realizat de specialisti
Salariile angajatilor din Ministerul Finantelor Publice vor creste, anunta ministrul de resort. Ceea ce era de asteptat, dat fiind articolul 8 al Proiectului de modificare a Legii 270.2015 privind Codul de Procedura Fiscala, pus in dezbatere publica marti seara – 26 martie. Noutatea, insa, priveste soarta anumitor angajati care ar urma sa plece din minister.
„Salariile din Ministerul Finantelor vor creste la nivelul anului 2022 si motivul pentru care am propus acest lucru este acela ca ministerul de Finante are un volum foarte mare de activitate, oamenii din Minsterul de Finante incearca sa isi gaseasca locuri de munca mai bine platite, dar ne-am asumat ca aceasta majorare se incadreaza in bugetul pe care Parlamentul l-a aprobat in zona de cheltuieli de personal. Cu alte cuvinte mai putini, mai eficienti si mai bine platiti”, a declarat, joi – 28 martie a.c., ministrul Teodorovici.
Ministrul nu a precizat numarul persoanelor care urmeaza sa fie disponibilizate, precizand doar ca procentul va fi cel care va permite cresterile de salarii vizate.
Masura de a disponibiliza anumite posturi vine oarecum in contradictie cu articolul 4 al Proiectul de Ordonanta de Urgenta amintit mai sus. Potrivit art. 4, MFP preia, incepand cu 1 iunie 2019, de la ANAF, Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili si directiile generale regionale ale finantelor publice, cu tot cu posturile si personalul aferente acestuia.
Citeste si:
MFP: OUG pentru modificarea legii 270 privind Codul de procedura fiscala
“Art. 4. -
(1) Ministerul Finantelor Publice preia, incepand cu data de 1 iunie 2019, de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili si directiile generale regionale ale finantelor publice, activitatea de solutionare a contestatiilor formulate impotriva titlurilor de creanta, precum si a altor acte administrative fiscale emise de organul central fiscal, posturile si personalul aferent acesteia.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
(2) incadrarea personalului care se preia in conditiile alin. (1) in structura specializata de solutionare a contestatiilor din cadrul Ministerului Finantelor Publice se realizeaza in termenele si cu respectarea regimului juridic aplicabil fiecarei categorii de personal.
(3) Personalul care se preia in conditiile alin. (1) beneficiaza de drepturile salariale acordate potrivit legii, pentru categoriile de functii din cadrul aparatului propriu al Ministerului Finantelor Publice.
(4) Directiile generale regionale ale finantelor publice au obligatia de a asigura cu titlu gratuit conditiile necesare pentru desfasurarea activitatii personalului preluat de catre Ministerul Finantelor Publice in conditiile alin.(1). Ministerul Finantelor Publice incheie protocoale cu Directiile generale regionale ale finantelor publice prin care se stabilesc obligatiile partilor.
(5) Directiile generale regionale ale finantelor publice pot exercita anumite atributii legate de activitatea si personalul preluat in conditiile alin.(1), stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice”.
Seful de la Finante nu a precizat totusi cu ce procent vor fi majorate salariile, asa cum nu este precizat nici in Proiectul de Ordonanta, unde este stipulat doar faptul ca drepturile salariale ale salariatilor vor fi recalculate.
„Art. 8 Drepturile salariale aferente personalului aparatului propriu al Ministerului Finantelor Publice se recalculeaza si se stabilesc, prin derogare de la art. 34 alin.(2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu completarile ulterioare, in conditiile Legii-cadru nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, si in baza art.7 alin.(1) si (2), incepand cu drepturile salariale aferente lunii urmatoare intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta a Guvernului”.
Citeste si:
Modificarea OUG 114, in spatiul public! Ce alte acte normative se mai modifica?
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
PFA activitate in strainatate. Ce obligatii va avea PFA-ul?MFP propune utilizarea SPV, SAF-T, PatrimVen si E-factura pentru digitalizarea administratiei publiceMFP: Persoanele cu librete de economii nu pot fi despagubite, conform legilor actualeGuvernul taie mii de posturi din administratieOrdinul 93/2020: S-a stabilit fondul anual de premiere pentru Loteria bonurilor fiscale 2020Ultimele articole
Ce se intampla cu stocul de marfa la inchiderea unei societati. Studii de caz utileProcedura inventarierii patrimoniului + alte zeci de proceduri contabile pentru societati pe structuraIntocmire bilant contabil. Poate fi semnat de un consultant fiscal?Auditare situatie financiara anuala. Care sunt plafoanele pentru anul 2024Bonuri fiscale fara cod unic de inregistrare (CUI). Sunt sau nu deductibile?Articole similare
Economistul-sef al BNR: Lumea a platit din buzunar salvarea bancilorSfaturi de la experti
Achizitie usi si cartele acces
Intrebare: Societatea X (hotel) achizitioneaza pentru usi: incuietoare hotel, sistem de control acces cu cartele si cartele de proximitate pentru a putea deschide usa. Care sunt monografiile contabile atat pentru incuietoare, cat si pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Tratamentul fiscal al veniturilor si cheltuielilor din vanzarea titlurilor de participare
Intrebare: O societate cumpara parti sociale de la o societate din afacerea UE in doua transe, dupa care le vinde integral, la un pret mult mai mic decat au fost achizitionate. Care este tratamentul fiscal al acestei cheltuieli rezultate din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA