
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat, marti, la finalul sedintei de Guvern, ca analizeaza posibilitatea ca impozitele pe proprietate sa fie inghetate pana in 2040 – asa cum a propus liderul PSD, Liviu Dragnea.
Intrebat de jurnalisti, in cadrul conferintei de presa sustinute la finalul sedintei de Guvern din 14 mai, daca ia in calcul propunerea liderului PSD de a ingheta impozitele pe proprietate pana in anul 2040, seful de la Finante a raspuns afirmativ.
„Romania este pe un loc foarte jos intr-un clasament la nivel european in ceea ce priveste taxa pe proprietate. Aici trebuie sa discutam despre o astfel de propunere, care sunt eventualele avantaje, care ar putea fi eventualele dezavantaje, din punct de vedere bugetar... nu doar ca impact pe buget, dar si ca impact in economie. Sunt adeptul acestor abordari, a efectelor de runda a doua, pentru ca aceasta trebuie sa fie abordarea corecta a unui ministru de Finante, nu neaparat al efectelor de runda intai, care intotdeauna au un impact negativ. Daca urmaresti in perspectiva, e posibil ca o masura, chiar daca pare la prima vedere nu tocmai apropiata ca logica, sa aiba efecte foarte bune in anii care urmeaza. Se analizeaza si aceasta posibilitate”, a afirmat ministrul Teodorovici.
Raspunsul minsitrului a fost oferit in contextul in care liderul PSD, Liviu Dragnea, anunta ca vor fi luate masuri pentru programul „Prima Casa” pentru ca creditul sa fie luat si rambursat in conditii mai avantajoase. Acesta spunea ca se ia in calcul inclusiv inghetarea impozitelor pe proprietate pana in anul 2040.
Todorovici a mai abordat un subiect de interes pentru contribuabili – despre care spunea tot de liderul social-democrat, acela al eliminarii impozitelor pe subventie, in ce priveste subventiile la fermieri.
“Aceasta este o idee de ceva timp analizata, discutata, aceea de impozitare, intr-un fel sau altul, a subventiilor pentru agricultura. Dar, ca sa fie foarte clar, la persoanele fizice nu se impoziteaza subventia, adica impozitul pe venit nu se aplica. Situatia aceasta se regaseste la persoanele juridice si aici deja am cerut o analiza la nivelul statelor membre, (sa vedem, n.r.) care este practica in acest sens. Trebuie sa devenim mult mai pragmatici si sa intelegem ca trebuie sa incurajam in special sectorul agricol – caci de acesta vorbim astazi, precum si alte sectoare ale economiei, respectand prevederile europene. In ce priveste persoanele juridice, … astazi, cum spuneam, se aplica acel impozit pe profit, dar se deduc cheltuielile respective. Ceea ce se poate disctuta astazi la Ministerul de Finante si la Ministerul Agriculturii pe baza acestei foarte bune idei este acesta posibila solutie: sa nu mai aplicam acest impozit pe profit la persoana juridica, pentru a incuraja partea de concentrare a unor suprafete. In acest sens putem sa merge mai departe si cu acceptarea deducerii unor anumite cheltuieli legat de acea asociere, acea cooperatie, tocmai pentru a incuraja ce spuneam mai devreme, ceea ce alte state membre azi nu mai au: aceste suprafete foarte mari de teren agricol”, a mai adaugat ministrul Finantelor.
Citeste si:
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Societatea X SRL presteaza lucrari de constructie pentru primaria ALFA in suma de 95.350 lei. Primaria ALFA vireaza banii in Trezorerie, dar in contul entitatii Y SRL (din greseala). Societatea Y SRL nu verifica de unde vin banii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Pentru o livrare intracomunitara de servicii catre un client care nu prezinta un cod valid de TVA, s-a intocmit factura catre acesta cu TVA de 19%, colectandu-se TVA. Cum vom declara operatiunea in declaratia 390 si in decontul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<