Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministrul Muncii anunta ca angajatii vor avea o crestere a salariului net de circa 4%. Declaratiile ministrului de finante contrazic cresterea

20-Sep-2017
2345

Ministrul muncii, Olguta Vasilescu, a explicat recent, in cadrul unei emisiuni televizate, ca angajatii ar urma sa beneficieze de o crestere a salariului net de circa 4%, prin scaderea contributiilor de la 39,25% la 35%, din 2018. 

"Angajatorul nu trebuie sa puna niciun leu in plus, daca nu pune niciun leu netul ramane la fel, asta in conditiile in care nu am scadea contributiile, dar noi scadem contributiile de la 39,25% la 35% si impozitul pe salariu si o sa vedeti ca aveti o crestere pe net, mica e adevarat, circa 4% dar este o crestere, nu o scadere. Nu inteleg de unde apare toata aceasta isterie (...) Dvs, angajatii, sunteti protejati si vom iesi cu date concrete cand vom veni cu trecerea contributiilor ca sa explicam foarte bine si foarte argumentat oamenilor despre ce este vorba. Sunt foarte multe firme in Romania care nu platesc contributiile pentru angajator, vi le retin din salariu, dar nu le platesc mai departe. Angajatii de acolo nu beneficiaza de asistenta medicala, nu beneficiaza de acesti ani la pensie, pentru ca neplatindu-se contributiile e ca si cum ai fi muncit la negru, deci nu iei pensie pe anii respectivi. Toate acestea le-am facut ca sa protejam angajatul", a explicat ministrul, conform Agerpres.

Cu toate acestea, multi specialisti atrag atentia ca salariile nete, cel mai probabil, vor scadea, iar mentinerea salariului brut la un nivel impus de stat este neconstitutionala. 


Cititi si: Scenariile Deloitte care arata o scadere a salariului net cu pana la 22%

 

In ce priveste castigul adus la bugetul de stat si plata contributiilor prin noul sistem, ministrul muncii a explicat:

"Le opreste tot angajatorul (contributiile n.r.) si tot el le vireaza mai departe statului ca si contributii ale dumneavoastra. E ca si cum v-ar lua bani din geanta, daca nu le pune de data aceasta. Cand erau ale lui, pe firma, isi mai permiteau sa faca asa ceva. Chiar foarte multe firme, mai ales din momentul in care s-a scos stopajul la sursa, pentru ca inainte era infractiune daca nu virai catre stat contributiile angajatorului, acum nemaifiind infractiune... Castigul statului din acest transfer: se mareste fondul de pensii si fondul asigurarilor de sanatate, automat colectezi mai mult. Vrem sa avem un deficit mai mic la fondul de pensii, cu atat mai mult ca vor creste si pensiile, chiar daca va exista in continuare un deficit. Din pacate aceasta este Romania: avem un angajat care sustine un pensionar si pana nu vom ajunge sa avem doi angajati care sa sustina un pensionar va fi in continuare un deficit la fondul de pensii".

De asemenea, conform Agerpres, Vasilescu a anuntat ca va exista "o norma tranzitorie care se va face impreuna cu Ministerul Justitiei "ca sa gasim o formula inatacabila" pentru a-i determina pe angajatori sa majoreze salariul brut al angajatilor:

"Vine aceasta norma tranzitorie care spune ca salariul minim brut nu mai este 1.450, ci 1.750 de lei, adica cheltuiala totala a angajatorului. Vine si negocierea pe care ati avut-o cu angajatorul si care a fost pe salariul net, deci el fara sa cheltuiasca niciun leu in plus. Daca va lasa salariul exact asa cum e, plateste la ora actuala indiferent daca noi trecem contributiile toate pe dvs., daca va lasa netul. Este foarte adevarat ca un angajator, si acum, si peste 6 luni poate sa vina si sa spuna "iti scad salariul", dar nu are niciun fel de legatura cu trecerea contributiilor de la angajator la angajat (...) Chiar daca au trecut acele contributii pe dvs., salariul dvs., netul, ramane la fel".

Cu toate acestea, ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat, marti, ca angajatorul va decide daca mareste sau taie din salariu:

"Va fi o lege prin care aceste contributii vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui sa pastreze un anumit nivel al salariului brut. (...) Am facut mentiunea ca si astazi angajatorul din mediul privat poate decide sa modifice contractul de munca si sa diminueze sau sa creasca, dupa propria negociere cu angajatul, aceasta valoare salariala. Totodata, am facut mentiunea ca dupa ce se va realiza aceasta masura legislativa va fi introdusa si o masura tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar si cel din mediul privat, sa mentina un anumit nivel al salariului brut".

Intrebat de jurnalisti in ce masura statul poate obliga mediul privat sa mentina nivelul salariului brut, ministrul de finante a facut referire la o viitoare lege "prin care se va stabili ce va include salariul brut, care va fi suma tuturor celorlalte sarcini fiscale pe care le plateste in prezent un angajator pentru un angajat". Cu toate acestea, specialistii in domeniu au explicat ca o astfel de lege ar incalca drepturile inscrise in Constitutia tarii. 

Oficialul a explicat ca ponderea contributiilor pe care angajatul le va plati la bugetul de stat va fi de 2,9 ori mai mare decat in prezent.

Guvernul doreste ca de la 1 ianuarie 2018 contributiile sociale sa treaca exclusiv in sarcina angajatului, cuantumul total al acestora urmand sa scada de la 39,25%, cat sunt in prezent, la 35%, iar nivelul impozitului pe venit se va reduce de la 16% la 10%.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016