Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MIPE lanseaza modulul 'Cereri de finantare' al sistemului informatic MySMIS2021 pentru ca fondurile europene sa fie mai usor accesate

16-Iun-2023
1195
MIPE lanseaza modulul 'Cereri de finantare' al sistemului informatic MySMIS2021 pentru ca fondurile europene sa fie mai usor accesate

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene lanseaza modulul „Cereri de finantare” al sistemului informatic MySMIS2021, sistemul unic de management al informatiei prin care vor fi accesate fondurile in valoare de 46 miliarde euro, alocate Romaniei prin Politica de Coeziune 2021-2027.

Incepand de astazi, prin intermediul noului modul al platformei dezvoltate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Autoritatile de Management vor lansa apeluri pentru proiecte cu finantare europeana, iar cei interesati vor putea depune digital toate documentele de accesare a acestora, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene.

„Venim in intampinarea beneficiarilor atat prin lansarea acestui modul intr-un timp scurt, cat si prin felul in care aceasta functionalitate a aplicatiei MySMIS2021 a fost gandita. Acest modul va facilita introducerea informatiilor de catre solicitanti, fiind programat astfel incat sa permita completarea de informatii structurate si atasarea de documente aferente in sectiuni definite, facand mai usoara elaborarea si transmiterea cererilor de finantare. Aceste facilitati ale sistemului informatic MySMIS2021 si cele ce vizeaza interoperabilitatea cu alte sisteme informatice vor contribui la eficientizarea si accelerarea atragerii fondurilor europene alocate Romaniei. Reamintesc faptul ca potentialii beneficiari au la dispozitie un buget de investitii de 46 miliarde euro, aproape dublu fata de cel disponibil in ciclul financiar anterior. si pentru aceasta etapa de dezvoltare a MySMIS2021 doresc sa le multumesc partenerilor implicati, in special dezvoltatorului sistemului informatic – Serviciului de Telecomunicatii Speciale”, a declarat ministrul Marcel Bolos.

Utilizatorii sistemului informatic MySMIS2021/SMIS2021 vor avea la dispozitie un call-center de suport specializat, dezvoltat tehnic de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale si operat de catre MIPE, la numarul unic de telefon 031.9268.

Ce este MySMIS2021?

MySMIS2021/SMIS2021 este o aplicatie cu un nivel ridicat de sofisticare si flux 100% digital, elimina in totalitate documentele in format tiparit, reduce birocratia, asigura securitate ridicata si transparenta in procesul de accesare a fondurilor europene. Prima functionalitate importanta a aplicatiei a fost modulul „Autentificare si autorizare” disponibil din data de 16 mai 2023.

MySMIS2021/SMIS2021 , in sprijinul beneficiarilor

Pentru a veni in intampinarea beneficiarilor, sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021 vine cu o serie de noutati in comparatie cu cel utilizat in exercitiul financiar 2014-2020. In cadrul aplicatiei MySMIS2021 solicitantii de fonduri europene au posibilitatea de a depune electronic declaratia unica prin care isi vor asuma ca au respectat toate cerintele pentru depunerea cererii de finantare si indeplinesc conditiile de eligibilitate prevazute in Ghidul solicitantului. Ulterior, in cazul in care proiectul este admis la contractare vor prezenta toate documentele justificative. Aceasta abordare va simplifica si eficientiza inclusiv procesul de evaluare a cererilor de finantare depuse.

Totodata, prin indicatorii de etapa, monitorizarea si evaluarea proiectelor va putea fi asigurat progresul implementarii proiectului, intr-o maniera obiectiva si transparenta.

Suplimentar, sistemul va asigura un plan de monitorizare a proiectelor ce va avea ca efect consolidarea si eficientizarea intregului proces de catre autoritatile de management/organismele intermediare, precum si implementarea acestora.

In vederea cresterii calitatii serviciilor publice, sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021 faciliteaza schimbul de date cu sisteme informatice ale altor autoritati, in baza principiului interoperabilitatii.

Totodata, in dezvoltarea sistemului informatic s-a pus accent pe corelarea informatiilor si preluarea automata a acestora in diverse sectiuni ale aplicatiei, pentru a reduce timpul necesar completarii informatiilor de catre utilizatori, precum si simplificarea procesului, prin comasarea sau eliminarea mai multor interfete din sistem informatic MySMIS2014. De asemenea, la nivelul MySMIS2021 s-a optimizat modalitatea de construire si modificare a bugetului proiectului, iar informatiile introduse se coreleaza automat cu alte sectiuni, in functie de tipul bugetului, dupa caz.

Astfel, sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021 asigura o utilizare facila, transparenta, nediscriminatorie si simplificata la fondurile europene, avand ca obiective principale:

– reducerea birocratiei pentru beneficiari;

– reducerea duratei proceselor de evaluare, selectie si contractare, pentru respectarea termenelor si conditiilor prevazute de reglementarile legale aplicabile in domeniu;

– eficientizarea procesului de implementare si monitorizare a proiectelor de catre autoritatile responsabile.

Despre MySMIS2021/SMIS2021

Sistemul informatic se acceseaza prin intermediul linkului https://mysmis2021.gov.ro. Potentialii beneficiari pot accesa contul unic pentru a introduce deja documentele preliminare necesare procesului de accesare a fondurilor europene. De asemenea, acestia au acces la raspunsurile la intrebarile frecvente ce apar in utilizarea aplicatiei, precum si un sistem de Helpdesk prin care vor putea obtine rapid raspunsuri la intrebari.

Un manual de utilizare a platformei este disponibil AICI.

Institutia reaminteste faptul ca MIPE a publicat calendarul consolidat al apelurilor de proiecte in 2023, pentru programele cu finantare din fonduri europene, care sa permita o corelare a diferitelor surse, atat din Politica de Coeziune 2021-2027, cat si din PNRR. Calendarul este disponibil aici: https://mfe.gov.ro/calendar-apeluri-de-proiecte/.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata

    • Dividendele sunt partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor ca urmare a investitiei lor in actiunile firmei respective. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilantului interimar si pentru ele se plateste impozit conform prevederilor legale. Afla din acest articol cat este impozitul pe dividende in 2025 si cine are obligatia de a-l plati la bugetul statului si ce alte taxe se platesc pentru dividende. » citeste mai departe aici

  • Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende

    • Veniturile din dividende reprezinta o sursa de castig pentru multi investitori, dar si o categorie fiscala care implica responsabilitati legale clare. Daca primesti dividende, este important sa cunosti obligatiile fiscale asociate acestora, inclusiv impozitul pe venit si contributiile sociale, acolo unde este cazul. In acest articol, vom detalia ce taxe trebuie sa plateasca beneficiarii de dividende in 2025, ce termene trebuie respectate si care sunt pasii necesari pentru a ramane in...» citeste mai departe aici

  • Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscal

    • Noi impozite au fost introduse prin Legea nr. 290/2024 si Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024, aducand schimbari semnificative pentru contribuabilii din domeniile respective. Este vorba despre obligatii suplimentare pentru institutiile de credit, sub forma unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri, precum si pentru persoanele juridice care detin constructii, care vor fi supuse unui impozit pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2025. In acest context, ANAF actualizeaza, printr-un...» citeste mai departe aici

  • Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante

    • Conform legislatiei in vigoare, asa cum reaminteste si ANAF contribuabililor, data de 20 ianuarie 2025 este termenul limita de depunere a notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a notificarii importante Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 ianuarie 2025, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii

    • Pentru a aplica regimul microintreprinderii si in anul 2025, avand in vedere modificarile legislative recente, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii la data de 31 decembrie 2024, asa cum apar in Codul Fiscal. Insa, daca firmele au fost platitoare de impozit pe profit in anii 2023-2024, exista mai multe restrictii cu privire la posibilitatea de a reveni la impozitul pe veniturile micro. Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro In acest sens, este...» citeste mai departe aici

  • Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii

    • Si pentru companiile implicate in transportul de marfa anul 2025 aduce mai multe schimbari. Spre exemplu, au fost amanate sanctiunile pentru nerespectarea cerintelor de transmitere a coordonatelor GPS, pana la 31 martie 2025, oferind astfel mai mult timp operatorilor economici pentru a implementa si testa sistemele necesare. De asemenea, exisa si obligatii legate de dotarea vehiculelor cu sisteme GPS si aplicatii specifice. Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016