
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Asistentii sociali ar putea fi scutiti de plata impozitului pe profit, daca modificarile legislative propuse de mai multi deputati si senatori pentru Codul Fiscal vor fi aprobate.
Mai multi deputati si senatori neafiliati au initiat un proiect de modificare a Codului Fiscal pentru scutirea impozitului de profit in cazul asistentilor sociali.
“Serviciile oferite de stat constituie o componenta a sistemului national de asistenta sociala si au drept scop sprijinirea persoanelor vulnerabile pentru depasirea situatiilor de dificultate, prevenirea si combaterea riscului de excluziune sociala, cresterea calitatii vietii si promovarea incluziunii sociale a acestora. (...) Din informatiile existente la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, din martie 2014 si pana la data de 31 decembrie 2017, au fost depuse de furnizorii de servicii sociale 3.755 de dosare, in scopul obtinerii certificatelor de acreditare a furnizorilor de servicii sociale. La data de 31 decembrie 2017 erau acreditati 3.254 de furnizori de servicii sociale. (...) Munca pe care acesti specialisti o fac devine vizibila si rezultatele sunt evidente in momentul in care beneficiarii devin independenti”, arata initiatorii proiectului in expunerea de motive.
De asemenea, acestia subliniaza faptul ca nevoia furnizarii de servicii sociale este in crestere, iar majorarea numarului de specialisti ar trebui sa fie una dintre prioritatile statului, scopul fiind acela al cresterii calitatii actului prestat. Totodata, acestia au aratat si ca suma cheltuita in anul 2017 din bugetul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale pentru finantarea serviciilor sociale a fost mai mica cu 29,2% fata de 2016.
“Personalul de specialitate angajat in aceste structuri lucreaza cu persoane in nevoie dedicandu-se dezvoltarii acestora si solutionarii situatiilor de dificultate in care se afla. Ei sunt angajati de cele mai multe ori cu timp partial de lucru, datorita interventiilor pe care le efectueaza si sunt nevoiti sa plateasca integral contribuiile la bugetul de stat, la nivelul salariului minim pe economie”, potrivit initiatorilor proiectului.
Conform initiatorilor, impactul bugetar ar fi "nesemnificativ pentru o categorie de angajati care, prin munca lor, vin in sustinerea politicilor statului de asistenta sociala a persoanelor in dificultate".
Daca proiectul de lege va fi aprobat, atunci specialistii in probleme sociale vor face parte din aceeasi categorie cu personalul din IT si cu cel din cercetare-dezvoltare.
Proiectul legislativ are un singur articol care modifica art. 60 din Codul fiscal prin introducerea unui nou alineat:
Art. 60 - Scutiri
(...)
41) Personalul de specialitate de ingrijire si asistenta, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), ca urmare a desfasurarii activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat cu entitati nonprofit si/sau unitati de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu licentiat, in conditiile legii."
Citeste materialul integral pe E-juridic.ro >>>
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Societatea X SRL presteaza lucrari de constructie pentru primaria ALFA in suma de 95.350 lei. Primaria ALFA vireaza banii in Trezorerie, dar in contul entitatii Y SRL (din greseala). Societatea Y SRL nu verifica de unde vin banii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Pentru o livrare intracomunitara de servicii catre un client care nu prezinta un cod valid de TVA, s-a intocmit factura catre acesta cu TVA de 19%, colectandu-se TVA. Cum vom declara operatiunea in declaratia 390 si in decontul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<