
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei. Proiectul prevede, implicit, modificarea art. 7 pct. 15 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (care se refera la definitia francizei).
“Dezvoltarea sectorului IMM-urilor este un element esential pentru cresterea competitivitatii nationale a Romaniei, iar aceasta Ordonanta adoptata de Guvern aduce noi modalitati de sustinere a spiritului intreprinzator. Clarificarea regimului francizei protejeaza francizatul si francizorul, in egala masura. Astfel, cresc sansele ca cei doi parteneri sa valorifice avantajos oportunitatea dezvoltarii unei afaceri in franciza”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Stefan Radu Oprea, intr-un comunicat de presa remis joi, 25 octombrie.
Una dintre noutatile aduse legislatiei francizei se refera la introducerea unui nou termen de “unitatea-pilot” - care presupune ca francizorul sa testeze si sa definitiveze, pe parcursul unui an, tipul de afacere pe care urmeaza sa o vanda in sistem de franciza. In acest mod, francizatul va prelua o afacere verificata.
La nivel macroeconomic, Ministerul apreciaza ca impactul va fi unul pozitiv, prin aparitia unor noi oportunitati de afaceri, crearea de locuri de munca, diversificarea pietei de produse si servicii si cresterea competitiei pe piata. “Asadar, exista un potential extrem de mare de afaceri prospere ce pot fi lansate pe piata, iar o firma in regim de franciza ar putea reprezenta una dintre cele mai bune solutii de dezvoltare a unui business la inceput de drum, avand in vedere valoarea mica a investitiei. De aceste oportunitati pot beneficia cei care vor aplica anul acesta la Start-Up Nation si anticipam o concurenta mult mai mare, comparativ cu anul trecut, in randul intreprinzatorilor care, in mod sigur, vor avea idei inovatoare, planuri de afaceri fiabile, coerente, cu previziuni de succes pe mai multi ani”, a precizat ministrul Oprea.
Alte noutatile aduse de actul normativ:
• alinierea termenilor cu cei utilizati la nivel international in domeniul francizei, pentru o mai buna claritate a textului,
• introducerea termenului de „francizat", utilizat pentru partenerul francizorului,
• utilizarea termenului "document de dezvaluire de informatii" de catre toti francizorii, pentru uniformizarea procedurilor de informare a potentialilor francizati, document prin care este recomandabil sa se realizeze dezvaluirea informatiilor intre viitorii parteneri.
O alta noutate consta in infiintarea Registrului National de Franciza care are rolul de a monitoriza afacerile in sistem de franciza si de a evidentia datele statistice utile. Astfel, prin aceasta modificare, Ministerul apreciaza ca antreprenorii romani de succes vor fi incurajati sa isi francizeze afacerile, iar francizorii straini sa isi extinda retelele in tara noastra.
Proiectul prevede ca Registrul National de Franciza sa fie infiintat de Asociatia Romana de Franciza in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei cu modificarile si completarile ulterioare.
Francizorii din Romania au posibilitatea de a inregistra documentul de dezvaluire de informatii (DI) in Registrul National de Franciza in mod gratuit.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Sfaturi de la experti
Livrare produse electronice catre Universitate
Intrebare: Firma ABC SRL a livrat catre Universitatea de Vest - Timisoara in 05.07.2022 o tabla interactiva si un smart TV si acum Universitatea ne cere sa dam o declaratie prin care spunem ca nu raportam in e-Factura aceasta factura, ci sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O SRL din Romania are doi asociati: unul persoana juridica din Olanda, iar celalalt persoana fizica Olandeza. Asociatul persoana fizica doreste sa cedeze partile sale sociale la valoare nominala, persoanei juridice. Valoarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<