Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov, a publicat in data de 16 iulie 2020 un material informativ cu privire la modificarile legislatiei privind impozitul pe profit, incepand cu decretarea starii de urgenta.
Acordarea unor bonificatii
Cine poate beneficia de bonificatie?
- Contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si de plata (trimestrial sau anual cu plati anticipate trimestriale) care achita impozitul datorat trimestrial/plata anticipata trimestriala pana la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II al anului 2020, respectiv 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III al anului 2020, beneficiaza de o bonificatie de 10% calculata asupra impozitului datorat trimestrial/platii anticipate trimestriale.
- Contribuabilii care au optat ca anul fiscal sa corespunda exercitiului financiar diferit de anul calendaristic beneficiaza de bonificatia de 10% daca achita impozitul datorat trimestrial/plata anticipata trimestriala pana la termenul scadent cuprins, dupa caz, in perioada 26 iunie - 25 septembrie 2020 inclusiv si in perioada 26 septembrie - 25 decembrie 2020 inclusiv.
- Contribuabilii care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru impozitul pe profit/plata anticipata trimestriala aferenta trimestrelor II si III ale anului 2020, determinat pentru activitatile desfasurate, altele decat cele corespunzatoare codurilor CAEN prevazute de lege.
Cum se determina impozitul pe profit de plata?
Contribuabilii determina impozitul pe profit de plata prin scaderea din impozitul datorat a bonificatiei de 10% calculata asupra impozitului datorat trimestrial/platii anticipate trimestriale. Bonificatia de 10% se inscrie in mod distinct in declaratia anuala de impozit pe profit.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
* pentru trimestrul I, in conditiile efectuarii platii impozitului datorat pana la 25 aprilie 2020 sau, dupa caz, in cazul celor cu an fiscal diferit, pana la termenul scadent cuprins in perioada 25 aprilie - 25 iunie 2020, platitorii au beneficiat de asemenea de o bonificatie de 10% din impozitul datorat.
[OUG 33/2020, articolul 1 (completat si modificat prin OUG 99/2020)]
Prin Ordinul ANAF 935/2020 au fost completate formularele 100 si 710 si instructiunile de completare ale acestora, aprobate prin Ordinul ANAF 587/2016, prin introducerea unui nou rand "1.2 Bonificatie" pentru evidentierea bonificatiei de care beneficiaza platitorii de impozit pe profit si de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Calculul impozitului pe profit anticipat in cazul contribuabililor care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial
Pentru anul 2020 contribuabilii care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, pot efectua platile anticipate trimestriale pentru anul 2020, la nivelul sumei rezultate din calculul impozitului pe profit trimestrial curent. Modul de calcul se pastreaza pentru toate trimestrele anului fiscal 2020.
In cazul contribuabililor cu an fiscal modificat, calculul de mai sus se aplica pentru platile anticipate datorate pentru trimestrele ramase din anul modificat care se incheie in anul 2020, precum si pentru calculul celor care sunt aferente trimestrelor din anul fiscal modificat care incepe in anul 2020 si sunt cuprinse in anul calendaristic 2020.
[OUG nr. 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare, articolul VIII]
Cheltuielile inregistrate din cesiunile de titluri de stat, obligatiuni si alte instrumente de datorie care confera detinatorului un drept contractual de a incasa numerar, sunt deductibile la calculul rezultatului fiscal.
In cazul cesiunii acestor creante nu se aplica prevederile art. 25 alin. (10) din Codul fiscal, conform carora, in cazul creantelor cesionate, pierderea neta reprezentand diferenta dintre pretul de cesiune si valoarea creantei cesionate este deductibila in limita unui plafon de 30% din valoarea acestei pierderi. in cazul in care cesionarul cedeaza creanta, pierderea neta se determina ca diferenta intre pretul de cesiune si costul de achizitie al creantei.
In cazul institutiilor de credit, in situatia in care creantele cesionate sunt acoperite partial sau integral cu ajustari pentru pierderi asteptate, precum si in situatia in care creantele sunt scoase din evidenta in conturi in afara bilantului si apoi sunt cesionate, 70% din diferenta dintre valoarea creantei instrainate si pretul de cesiune reprezinta elemente similare veniturilor.
[OUG nr. 70/2020, punctul VII, articolul 33, prevederi in vigoare cu 14.05.2020]
O categorie distincta in cadrul impozitului pe profit, unitatea locala de cult
Unitatea locala de cult - unitate cu personalitate juridica, parte componenta a structurii organizatorice locale a unui cult religios, potrivit legii si statutelor/codurilor canonice proprii, care obtine venituri, in conformitate cu legea de organizare si functionare, si conduce contabilitatea in partida simpla, in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile.
Unitatile locale de cult, conform definitiei nou introduse, nu intra sub incidenta Titlului II „Impozit pe profit” in masura in care veniturile obtinute sunt utilizate, in anul curent si/sau in anii urmatori, pentru intretinerea si functionarea unitatii de cult, pentru lucrari de constructie, de reparatie si de consolidare a lacasurilor de cult si a cladirilor ecleziastice, pentru invatamant, pentru furnizarea, in nume propriu si/sau in parteneriat, de servicii sociale, acreditate in conditiile legii, pentru actiuni specifice si alte activitati nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, republicata.
Conditiile pe care trebuie sa indeplineasca entitatile/unitatile de cult pentru inscrierea in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, se completeaza cu mentiunea ca unitatile locale de cult nu au obligatia indeplinirii conditiei referitoare la indeplinirea tuturor obligatiilor fiscale declarative prevazute de lege in ceea ce priveste declaratia anuala de impozit pe profit.
[Legea 32/2020, articolul II]
BAZA LEGALA:
- OUG nr. 33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare
- ORDIN ANAF nr. 935/2020 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa
- OUG nr. 70/2020 privind reglementarea unor masuri, incepand cu data de 15 mai 2020, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, precum si a altor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare;
- OUG nr. 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Legea nr. 32/2020 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 67/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2000 privind organizarea si functionarea Bancii de Export-Import a Romaniei EXIMBANK - S.A., precum si a Ordonantei Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale si pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Codul fiscal a fost modificat. Consultati OUG 102 din 2013!Vineri, 31 martie 2017 inclusiv, termen limita de declarare a mentiunilor pentru anumite categorii de contribuabiliDepasire plafon microintreprindere. Cand va depune Declaratia de mentiuni?Derogari de la prevederile Codului fiscal - analiza zilei cu Irina DumitrescuBuletin informativ: despre declararea impozitului pe profit pentru anul 2011Ultimele articole
Calendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024Reduceri de toamna de pana la 60% la R&S! Lucrarile explica TOATE modificarile fiscale din acest anFirme care nu au depus bilantul pana pe 30 mai 2024. Mai pot reveni la regimul micro din 2025?Modificare an fiscal. Cum se completeaza D177 pentru redirectionarea impozitului pe profitOUG 107/2024. Facilitatile se aplica si in cazul deciziilor de impunere emise ca urmare a unui control fiscalArticole similare
Persoane fizice impuse pe baza normelor de venit. Bonificatii pentru anul 2019OUG 107/2024. Facilitatile se aplica si in cazul deciziilor de impunere emise ca urmare a unui control fiscalBonificatii pentru impozite si contributii platite la timp de un milion de romani(Comunicat de presa MFP)Bonificatie de 3%, introdusa prin OUG 107/2024. Cine beneficiazaACORDAREA BONIFICATIILOR pentru impozitul pe venit si contributiile sociale aferente anului 2019 declarate de persoanele fiziceUltimele articole
Bonificatiile de 3% pentru contribuabilii buni platnici se vor acorda din oficiuFirmele trebuie sa respecte 3 conditii pentru a putea beneficia de bonificatia de 3%, introdusa prin OUG 107/2024Clarificari ANAF privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor incepand cu decretarea starii de urgenta. Acordare bonificatiiIn atentia contribuabililor! Bonificatiile, evidentiate in noul formular al Declaratiei Unice (Informare ANAF)Termenul limita pentru depunerea Declaratiei unice si a Formularului 230 a fost prelungit (Reminder ANAF)Articole similare
Disponibil in valuta: Aspecte contabileRegimul fiscal al tichetelor de masaTeste COVID suportate de angajator. Sunt deductibile aceste cheltuieli?Recuperare indemnizatii din FNUASS. Termen de prescriptie. Inregistrari contabileCe fel de cheltuieli sunt cele de cazare si transportUltimele articole
Topim preturile in mijlocul verii! Reduceri de 70% si transport GRATUIT pentru carti de fiscalitate si contabilitateTotul despre Contractul de Comodat: Conditii, Riscuri si Model ContractCum se scot din evidenta clientii radiati la 31.12.2023Leasingul operational - tot ce trebuie sa stiiTaxe PFA. Ce impozite si contributii plateste un PFA in 2024?Sfaturi de la experti
Vanzare cladire societate in faliment
Intrebare: O firma aflata in faliment vinde prin licitatie o cladire achizitionata in anul 2004 cu TVA dedectibila la care s-au efectuat lucrari de modernizare in anul 2008 peste 20% din valoarea cladirii. Intrebarea este ce regim de TVA va...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligativitate transmitere factura prin RO e-Factura
Intrebare: Va rog sa-mi comunicati daca incepand cu anul 2024 facturile pentru livrarile intracomunitare de bunuri si prestarile intracomunitare de servicii se transmit in E-FACTURA.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA