
Raportul Special
realizat de specialisti
Finantele au pus recent in dezbatere publica un nou Proiect de OUG prin care prevede noi modificari fiscale pentru anul 2024. In cuprinsul documentului sunt propuse si modificari asupra beneficiilor extrasalariale acordate salariatilor.
Indemnizatia de telemunca
Se propune abrogarea prevederilor potrivit carora sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca, reprezinta venit neimpozabil si care nu se cuprinde in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii cu incadrarea in plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii.
In prezent sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca, reprezinta venit neimpozabil si care nu se cuprinde in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii cu incadrarea in plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii.
Abonamente la sport
Se propune reducerea plafonului anual de la echivalentul in lei a 400 euro, la echivalentul in lei a 100 euro, in cazul acestor abonamente, atat in situatia in care acestea sunt suportate de angajator pentru angajatii proprii, cat si in situatia in care sunt suportate de angajat, in nume propriu sau pentru persoanele aflate in intretinerea sa.
NOU! Impozitarea microintreprinderilor incepand cu 1 ianuarie explicata impecabil! Ce modificari esentiale a adus Legea nr. 296/2023? Gasiti in acest ghid practic informatii complete, solutii clare, recomandari de la cei mai buni specialisti, precum si 14 studii de caz sugestive, click<<
In vederea acordarii deductibilitatii contravalorii acestor abonamente, la calculul impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, in cazul in care acestea sunt suportate de suportate de angajat, in nume propriu sau pentru persoanele aflate in intretinerea sa, pentru a permite particularizarea documentelor depuse in vederea acordarii deducerii, in functie de situatia proprie a fiecarui contribuabil, documentele justificative nu sunt prevazute si/sau prezentate limitativ si nu sunt formulare tipizate.
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Examen Consultant Fiscal 2025
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
In prezent, sumele reprezentand contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana, cu incadrarea in plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii, reprezinta venituri neimpozabile si care nu se cuprind in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.
Totodata echivalentul in lei a 400 de euro anual reprezentand contravaloarea abonamentelor mai sus mentionate, suportate de angajat, in nume propriu sau pentru persoanele aflate in intretinerea sa, se deduce la calculul impozitului pe venit.
Dobanda preferentiala
Se propune includerea in plafonul lunar neimpozabil si care nu se cuprinde in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii, de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, sau din solda lunara/salariul lunar diferenta favorabila dintre dobanda preferentiala stabilita prin negociere si dobanda practicata pe piata, pentru credite si depozite.
In prezent nu sunt venituri impozabile si nu se cuprind in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii diferenta favorabila dintre dobanda preferentiala stabilita prin negociere si dobanda practicata pe piata, pentru credite si depozite.
Sumele platite de angajator pentru educatia timpurie a copiilor angajatilor
Se propune includerea in plafonul lunar neimpozabil si care nu se cuprinde in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii, de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sumele suportate de catre angajator pentru plasarea copiilor angajatilor proprii in unitati de educatie timpurie, potrivit legii, in limita stabilita de acesta, dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil. In cazul sumelor platite direct de catre angajat, acestea se acorda de catre angajator, in limita aceluiasi plafon, pe baza documentelor justificative prezentate de angajat.
In cazul sumelor acordate angajatilor proprii pentru plasarea copiilor acestora in unitati de educatie timpurie se aduc urmatoarele clarificari:
-sumele platite direct de catre angajat pentru plasarea copiilor in unitati de educatie timpurie, se deconteza de catre angajator pe baza documentelor justificative prezentate de angajat, in limita aceluiasi plafon de cel mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil.
-suma se acorda unui singur parinte, la un singur angajator, prin prezentarea unei declaratii pe propria raspundere din partea parintelui. In situatia in care desfasoara activitate la mai multi angajatori, angajatul are obligatia sa declare ca nu beneficiaza de astfel de plati de la un alt angajator.
In prezent, nu sunt venituri impozabile si nu se cuprind in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii sumele platite de angajator pentru educatia timpurie a copiilor angajatilor. In cazul sumelor platite de angajator pentru educatia timpurie a copiilor angajatilor, dispozitiile actuale din Codul fiscal sunt suspendate pana la data de 31 decembrie 2023, potrivit prevederilor OUG nr. 168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare.
NOU! Impozitarea microintreprinderilor incepand cu 1 ianuarie explicata impecabil! Ce modificari esentiale a adus Legea nr. 296/2023? Gasiti in acest ghid practic informatii complete, solutii clare, recomandari de la cei mai buni specialisti, precum si 14 studii de caz sugestive, click<<
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Regimul fiscal al tichetelor de masaCompletarea D 112 in 2023: Ce BENEFICII EXTRASALARIALE pot fi detaliate in formular?12+ Noutati Fiscale pentru 2025 care va vor afecta activitateaFirmele care asigura hrana angajatilor la locul de munca vor putea MAJORA suma alocata in acest sens, in contextul cresterii valorii tichetelor de masaCele mai utile BENEFICII EXTRASALARIALE oferite de angajatoriUltimele articole
Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?Tichete de masa: Cum vor fi impozitate in 2024 si care este valabilitatea lorDin 1 ianuarie 2024 firmele pot acorda angajatilor, pe langa tichetele de masa sau cadou, un nou beneficiu extrasalarialPlafonul pentru beneficii neimpozabile ar putea sa scada de la 33% la 20%Scutirile de taxe acordate pentru abonamentele de fitness in valoare de 400 euro/angajat se vor aplica din februarie 2023Articole similare
Ce modificari au fost aduse salariilor, beneficiilor extrasalariale sau indemnizatiilor de concediu prin OUG 115/2023Sfaturi de la experti
Documente de anexat la formularul 060
Intrebare: Declaratia de radiere nu va fi insotita de actul doveditor referitor la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal - certificatul de inregistrare mentiuni la ORC, din motivul ca punctul de lucru nu a fost desfiintat/radiat la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Semnarea si depunerea situatiilor financiare anuale conform ordinului nr. 107/2025
Intrebare: In cazul in care fiecare client incheie contract cu un expert contabil pentru semnarea bilanturilor, este suficient ca bilantul sa fie semnat olograf de catre expertul contabil sau trebuie sa semneze si digital? In acest caz,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA