
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
In mod sintetic, in noul Cod fiscal remarcam:
- reducerea taxei pe valoarea adaugata, cota generala la 20%, insotita de o scadere a TVA pentru livrarile de carti, manuale, ziare, reviste la cota de 5%, cota ce se aplica de altfel si pentru accesul la competitiile sportive, evenimentele culturale etc;
- cresteri de taxe cum ar fi majorarea taxelor locale datorate de persoanele fizice pentru locuintele detinute, remarcanduse majorari substantiale si de mai multe ori pentru locuintele folosite ca sedii pentru desfasurarea de activitati independente;
-extinderea tipurilor de venituri pentru care se datoreaza asigurari sociale pensii sau contributii individuale la sanatate, ce nu se platesc conform Codului fiscal actual.
Modificari microintreprinderi
-Este o microintreprindere societatea ce realizeaza la finele exercitiului anterior venituri impozabile mai mici de 100.000 euro la cursul de la finele exercitiului iar ponderea serviciilor de consultanta si management este mai mare de 20% in total venituri.
1. Impozitul pe dividendul distribuit persoanelor fizice este de 5%, cota redusa fiiind aplicata pentru toate dividendele distribuite acestor persoane fizice, de la 1 ianuarie 2016, indiferent in ce exercitiu financiar s-a realizat profitul ce se distribuie.
Nota: In cazul in care persoana fizica care incaseaza dividendul in anul 2016 realizeaza si alte venituri supuse contributiei de sanatate (venituri din salarii, chirii, activitati independente), in perioada fiscala a distribuirii dividendului, nu se plateste contributie de sanatate de 5,5% pentru aceste dividende.
2. Dividendele platite unei alte persoane juridice sunt supuse aceleasi cote de impozit pe dividend de 5%. Cota se aplica numai daca nu se beneficiaza de scutirea de impozit pe dividend.
Si in 2016 se mentine scutirea de impozit pe dividende pentru dividendele platite de la o societate la o alta societate daca persoana juridica ce incaseaza dividendul detine mai mult de 10% din capitalul platitorului de dividend pe o perioada mai mare de un an, analizata la data platii dividendului.
3. Retinem ca plafonul cifrei de afaceri pentru aplicarea impozitului pe venitul microintreprinderii se majoreaza la 100.000 euro, iar impozitul se aplica diferentiat, raportat la numarul de salariati ai societatii tip microitreprindere:
a). 1 % pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;
b). 2 % pentru microintreprinderile care au un salariat;
c). 3 % pentru microintreprinderile care nu au salariati.
Modificari impozitul pe dividendele
- Dividendele platite de o societate, persoana juridica romana, catre o alta persoana juridica romana se
impoziteaza cu procentul de 16%.
- Foarte important: nu se aplica impozitul pe dividende daca persoana ce incaseaza dividendele detine la societatea afiliata mai mult de 10% din capitalul social pe o perioada mai mare de 1 an.
-Incepand cu 1 ianuarie 2017, impozitul pe dividende este in procent de 5%.
Sursa: AJFP Maramures
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: O societate inregistrata in scopuri de tva doreste sa achizitioneze o cladire de birouri cu terenul aferent (cladirea nu este noua), de la o alta societate inregistrata in scopuri de tva. Suntem obligati sa aplicam masurile de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Care este inregistrarea contabila aferenta unei popriri prin banca in cazul in care aceasta este non fiscala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<