Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari impozit microintreprinderi si taxe in noul Cod

08-Ian-2016
5595

In mod sintetic, in noul Cod fiscal remarcam:

- reducerea taxei pe valoarea adaugata, cota generala la 20%, insotita de o scadere a TVA pentru livrarile de carti, manuale, ziare, reviste la cota de 5%, cota ce se aplica de altfel si pentru accesul la competitiile sportive, evenimentele culturale etc;

- cresteri de taxe cum ar fi majorarea taxelor locale datorate de persoanele fizice pentru locuintele detinute, remarcanduse majorari substantiale si de mai multe ori pentru locuintele folosite ca sedii pentru desfasurarea de activitati independente;

-extinderea tipurilor de venituri pentru care se datoreaza asigurari sociale pensii sau contributii individuale la sanatate, ce nu se platesc conform Codului fiscal actual.

Modificari microintreprinderi

-Este o microintreprindere societatea ce realizeaza la finele exercitiului anterior venituri impozabile mai mici de 100.000 euro la cursul de la finele exercitiului iar ponderea serviciilor de consultanta si management este mai mare de 20% in total venituri.

1. Impozitul pe dividendul distribuit persoanelor fizice este de 5%, cota redusa fiiind aplicata pentru toate dividendele distribuite acestor persoane fizice, de la 1 ianuarie 2016, indiferent in ce exercitiu financiar s-a realizat profitul ce se distribuie.

Nota: In cazul in care persoana fizica care incaseaza dividendul in anul 2016 realizeaza si alte venituri supuse contributiei de sanatate (venituri din salarii, chirii, activitati independente), in perioada fiscala a distribuirii dividendului, nu se plateste contributie de sanatate de 5,5% pentru aceste dividende.

2. Dividendele platite unei alte persoane juridice sunt supuse aceleasi cote de impozit pe dividend de 5%. Cota se aplica numai daca nu se beneficiaza de scutirea de impozit pe dividend.

Si in 2016 se mentine scutirea de impozit pe dividende pentru dividendele platite de la o societate la o alta societate daca persoana juridica ce incaseaza dividendul detine mai mult de 10% din capitalul platitorului de dividend pe o perioada mai mare de un an, analizata la data platii dividendului.


3. Retinem ca plafonul cifrei de afaceri pentru aplicarea impozitului pe venitul microintreprinderii se majoreaza la 100.000 euro, iar impozitul se aplica diferentiat, raportat la numarul de salariati ai societatii tip microitreprindere:

a). 1 % pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;

b). 2 % pentru microintreprinderile care au un salariat;

c). 3 % pentru microintreprinderile care nu au salariati.

Modificari impozitul pe dividendele

- Dividendele platite de o societate, persoana juridica romana, catre o alta persoana juridica romana se
impoziteaza cu procentul de 16%.

- Foarte important: nu se aplica impozitul pe dividende daca persoana ce incaseaza dividendele detine la societatea afiliata mai mult de 10% din capitalul social pe o perioada mai mare de 1 an.

-Incepand cu 1 ianuarie 2017, impozitul pe dividende este in procent de 5%.

Sursa: AJFP Maramures

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Modificari impozit microintreprinderi si taxe in noul Cod":
Rating:

Nota: 3.05 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016