Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari norme metodologice privind impozitul pe profit si pe veniturile microintreprinderilor

28-Iun-2017
3505

Va informam ca in M.O. nr. 319/2017 a fost publicata HG 284/2017 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate rin HG nr. 1/2016. In continuare va prezentam principalele aspecte in ceea ce priveste:

Impozitul pe profit

In contextul in care incepand cu 1 ianuarie 2017 ramane valabila facilitatea aplicarii scutirii de impozit pentru profitul reinvestit in activele corporale prevazute in subgrupa 2.1. clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe si s-a extins aplicarea facilitatii si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, precizam ca in cazul dreptului de utilizare a programelor informatice scutirea de impozit se aplica si pentru cele achizitonate incepand cu data de 1 ianuarie 2017. [Pct. 11 alin. (1) titlul II din HG nr. 1/2016]

>> Persoanele juridice care incepand cu data de 1 februarie 2017 au trecut la aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor au in vedere si urmatoarele reguli de recuperare a pierderii fiscale:

a) pierderea fiscala inregistrata in anii anteriori anului 2017 se recupereaza potrivit prevederilor art. 31 din Codul fiscal, anul 2017 fiind considerat un singur an fiscal in sensul celor 7 ani consecutivi. 

b) pierderea fiscala din perioada 1 ianuarie - 31 ianuarie 2017 inclusiv, inregistrata de catre un contribuabil care, in aceasta perioada, a fost platitor de impozit pe profit, se recupereaza, potrivit prevederilor art. 31 din Codul fiscal, de la data la care contribuabilul revin la sistemul de plata a impozitului pe profit, iar in anul 2018 este primul an de recuperare a pierderii in sensul celor 7 ani consecutivi. 

c) in cazul in care contribuabilul revine, in cursul anului 2017, la sistemul de plata a impozitului pe profit prin optiune, avand subscris un capital social de cel putin de 45.000 lei, pierderea fiscala inregistrata in perioada 1 ianuarie - 31 ianuarie 2017 inclusiv este luata in calcul la stabilirea rezultatului fiscal aferent perioadei in care a redevenit platitor de impozit pe profit, inaintea recuperarii pierderilor fiscale din anii precedenti anului 2017, si se recupereaza potrivit art. 31 din Codul fiscal, incepand cu anul 2018, in limita celor 7 ani consecutivi. Perioada in care contribuabilul redevine platitor de impozit pe profit nu este considerata an fiscal in sensul celor 7 ani consecutivi. 

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor

>> Se precizeaza ca persoanele juridice romane care desfasoara ca activitate principala sau secundara activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute de Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, iar la sfarsitul anului precedent nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro si au indeplinit celelalte conditii prevazute la art. 47 din Codul fiscal sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor. 


>> Sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 1 februarie 2017 persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit la data de 31 ianuarie 2017 si care la data de 31 decembrie 2016 au realizat venituri cuprinse intre 100.001-500.000 euro inclusiv, echivalentul in lei, indeplinind concomitent si celelalte conditii prevazute la art. 47 din Codul fiscal.

Cursul de schimb la inchiderea exercitiului financiar 2016 este de 4.5411 lei/euro. 

Exceptie: Nu intra sub incidenta prevederilor de mai sus persoanele juridice romane platitoare de impozit specific unor activitati potrivit prevederilor Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati chiar daca realizeaza venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit. 


>> Persoanele juridice care aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor incepand cu data de 1 februarie 2017 aplica urmatoarele reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor in cursul anului:

- daca in cursul unui an fiscal realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, acestea datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite. 

Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent: 4.5411 lei/euro.

- veniturile luate in calcul pentru stabilirea limitei de 500.000 euro, echivalentul in lei, precum si veniturile din consultanta si management luate in calcul pentru determinarea ponderii de 20% sunt cele inregistrate incepand cu data de 1 februarie 2017. 

>> Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit la data de 31 ianuarie 2017 care devin microintreprinderi incepand cu data de 1 februarie 2017 si care opteaza, in perioada 1 februarie - 31 martie 2017 inclusiv, sa aplice impozit pe profit avand subscris un capital social de cel putin 45.000 lei calculeaza, declara si platesc impozitul pe profit aferent trimestrului I 2017 luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu 1 februarie 2017. 


>> In conditiile abrogarii cotei de impozitare de 2% pentru microintreprinderile care aveau un salariat prin OUG 3/2017 se fac urmatoarele precizari:

a) in cazul in care, in cursul unui trimestru, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare se aplica in mod corespunzator, avand in vedere numarul de salariati existent la sfarsitul ultimei luni a trimestrului respectiv;

b) pentru microintreprinderile care au un salariat si care aplica cota de impozitare de 1%, al carui raport de munca inceteaza, conditia referitoare la numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru este angajat un nou salariat; noul salariat trebuie angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni;

c) pentru microintreprinderile care nu au salariati, in situatia in care se angajeaza un salariat, in scopul modificarii cotelor de impozitare prevazute la art. 51 alin. (1) din Codul fiscal, salariatul trebuie angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni. 


Descarcati materialul integral de aici. 

Sursa: AJFP Arges

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Erori contabile. Cum se pot corecta in mod legal

    • Contabilitatea unei firme este foarte importanta, indiferent de activitatea economica pe care o desfasoara, fiindca in acest fel se tine cont de activitatea companiei, de eventualele datorii pe care le-ar avea, dar si de toate celelalte informatii care vizeaza circuitul financiar al acesteia. Uneori insa, apar diverse erori contabile, de la cele matematice, pana la cele de aplicare a politicilor contabile sau de intepretare incorecta a noilor legi si amendamente fiscale, etc. In acest...» citeste mai departe aici

  • Amnistie fiscala, OUG 107/2024. Cum poti beneficia de facilitati daca trebuie sa modifici regimul de impozitare

    • Prin OUG 107/2024 a fost adoptata de Guvern amnistia fiscala care presupune facilitati pentru contribuabili precum anularea dobanzilor, penalitatilor si altor accesorii, reducerea unei parti din datorie in cazul persoanelor fizice, dar si bonificatii de 3% pentru societatile care platesc la timp obligatiile fiscale. Cum beneficiezi de anularea dobanzilor si accesoriilor Dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31...» citeste mai departe aici

  • Declaratie beneficiar real 2024. Cine are obligatia de a depune declaratia si care sunt EXCEPTIILE

    • Declaratia privind beneficiarul real NU va mai fi depusa ANUAL de catre firme, asa cum a fost stabilit prin Legea 315/2021, inca de la 1 ianuarie 2022. Insa obligatia de a depune formularul ramane in continuare in vigoare pentru anumite persoane, existand si cateva exceptii. Declaratia privind beneficiarul real este declaratia pe propria raspundere pe care o da reprezentantul unei firme sau societati. Declaratie beneficiar real 2024. Cine are obligatia de a depune declaratia si care sunt...» citeste mai departe aici

  • Casare mijloace fixe. Reglementari cheie si studii de caz utile

    • Mijloacele fixe sunt bunuri supuse deprecierii, cu durata de viata mai mare de un an insa, pe care le folosesc firmele in diverse operatiuni si aduc numeroase beneficii. Iar cand acestea nu mai sunt utile sau functionale, societatile pot alege sa le caseze. In articolul care urmeaza vom vedea care este definitia exacta a casarii unor mijloace fixe, dar si cateva reglementari cheie in cadrul acestor operatiuni. In plus, prezentam cateva studii de caz utile explicate de specialistii nostri. Ce...» citeste mai departe aici

  • Amnistie fiscala 2024. 3 pasi pentru a beneficia de facilitati

    • Prin OUG 107/2024 a fost instituita amnistia fiscala prin care puteti beneficia de anularea obligatiilor fiscale bugetare principale restante la 31 august 2024. In continuarea articolului vom vedea care sunt cei 3 pasi prin care puteti beneficia de facilitati. Amnistie fiscala 2024. 3 pasi pentru a beneficia de facilitati 1. Depunerea Notificarii Veti depune Notificarea prin D11 pentru a informa organul fiscal despre intentia de a beneficia de anularea accesoriilor, conform Art. VI alin....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016