
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
ANAF a propus recent introducerea in declaratia informativa D394, in cadrul operatiunilor pentru care se aplica taxarea inversa, a livrarii de gaze naturale catre un comerciant persoana impozabila.
Pana acum, in formularul 394 - Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, in cartusul C - Operatiuni desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, sunt inscrise operatiunile prevazute la art. 331 din Codul fiscal referitoare la tranzactiile pentru care se aplica taxarea inversa, respectiv cereale si plante tehnice, deseuri feroase si neferoase, masa lemnoasa, certificate de emisii de gaze cu efect de sera, energie electrica, certificate verzi, constructii/terenuri, aur de investitii, telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC, laptopuri.
Aceste operatiuni se completeaza separat fata de celelalte operatiuni, pentru fiecare cod de inregistrare in scopuri de TVA, categorie de bunuri/servicii supuse taxarii inverse si pentru fiecare cota defalcata de TVA.
In acest context a fost propusa introducerea in declaratia informativa D394, in cadrul operatiunilor pentru care se aplica taxarea inversa, a livrarii de gaze naturale catre un comerciant persoana impozabila.
Acestea vor fi inscrise in cartusul C - Operatiuni desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania.
Atentie! Modificarile mentionate mai sus au fost aprobate prin Ordinul 77/2022 si se aplica incepand cu operatiunile derulate de la 1 aprilie 2022.
Ordinul nr. 77/2022 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 95 din 31 ianuarie 2022.
INSTRUCTIUNI de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA", cod MFP 14.13.01.02/f
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
1. Declaratia se completeaza si se depune de catre:
a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata taxei este furnizorul/prestatorul conform art. 307 alin. (1) sau (7) din Codul fiscal sau beneficiarul conform art. 331 din Codul fiscal. Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila in Romania pentru care, conform titlului VII din Codul fiscal, este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare.
Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA.
De asemenea, in declaratie se inscriu, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile in Romania, urmatoarele informatii:- baza impozabila si TVA aferente facturilor emise prin autofacturare conform lit. I pct. 2 din anexa nr. 1 la ordin;
- valoarea totala a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, indiferent daca au/nu au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului;
- valoarea totala a documentelor emise pentru livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care nu exista obligatia emiterii unei facturi si nici a bonului fiscal;
b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal, care realizeaza achizitii de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art. 275, respectiv art. 278 din Codul fiscal, inclusiv achizitiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) si art. 331 din Codul fiscal, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei.
Nu se inscriu achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii pentru care exista obligativitatea inscrierii in declaratia 390.
Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", precum si borderourile de achizitii de bunuri, filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol in cazul achizitiilor efectuate de la persoane fizice, contracte incheiate cu persoane fizice si/sau alte documente.De asemenea, in declaratie se inscrie valoarea totala a facturilor simplificate si a bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, daca au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.
2. Declaratia se depune la organul fiscal competent pana in data de 30 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (luna, trimestrul etc.), inclusiv daca in aceasta perioada nu au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul declaratiei. in cazul in care perioada de raportare este luna calendaristica, termenul de depunere a declaratiei pentru luna ianuarie este pana la data de 28, respectiv 29 februarie.
3. In cazul in care dupa depunerea declaratiei persoana impozabila constata existenta unor omisiuni/erori in datele declarate, aceasta trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata cu operatiunile care necesita modificarea si/sau operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieste declaratia informativa depusa initial. Nu vor face obiectul redepunerii declaratiei facturile primite de persoana impozabila in alta perioada de raportare fata de data emiterii acestora de catre furnizori.
4. Declaratia se depune in format electronic sub forma unui fisier PDF, care are atasat un fisier XML, a carui structura este disponibila pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
4.1. Declaratia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe portalul e-Romania. Pentru depunerea declaratiei, platitorul trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata, cu completarile ulterioare.
4.2. Declaratia se poate depune si in format electronic, insotita de anexa nr. 1 la ordin, in format hartie (doar prima pagina), semnata si stampilata, conform legii. Declaratia in format electronic, insotita de formularul listat, semnat si stampilat, se depune direct la registratura organului fiscal competent ori se comunica prin posta cu confirmare de primire.
5. Declaratia se completeaza/se valideaza cu ajutorul programelor de asistenta. Programele de asistenta sunt puse la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale subordonate sau pot fi descarcate de pe site-ul ANAF, la adresa www.anaf.mfinante.gov.ro.
Completarea declaratiei 394
SECTIUNEA 1
Cartusul referitor la tipul platitorului si perioada de raportare se completeaza cu:
a) la tip platitor se inscrie perioada fiscala declarata pentru depunerea decontului de taxa pe valoarea adaugata (formularul 300), prevazuta la art. 322 din Codul fiscal, respectiv L - luna, T - trimestrul, S - semestrul, A - anul;
b) anul la care se refera declaratia; se inscrie anul calendaristic cu 4 caractere (de exemplu, 2015);
c) luna - se inscrie cu cifre arabe numarul aferent perioadei de raportare (de exemplu, 01 pentru ianuarie, 03 pentru trimestrul I, 06 pentru semestrul I, 12 pentru an);
d) sistem normal de TVA - se completeaza in cazul in care persoana impozabila care depune declaratia a optat pentru aplicarea sistemului normal de TVA;
e) sistem de TVA la incasare - se completeaza in cazul in care persoana impozabila care depune declaratia a optat pentru aplicarea sistemului de TVA la incasare;
f) in situatia in care persoana impozabila nu a desfasurat operatiuni in perioada de raportare se va bifa casuta corespunzatoare;
g) in situatia in care persoana impozabila a desfasurat/nu a desfasurat in perioada de raportare operatiuni cu persoane afiliate, conform definitiei prevazute la art. 7 din Codul fiscal, se va bifa casuta corespunzatoare;
A. Date de identificare ale persoanei inregistrate in scopuri de TVA
1. Cod de inregistrare in scopuri de TVA - se inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA (codul de identificare fiscala precedat de prefixul RO).
2. Codul CAEN - se inscrie codul CAEN al activitatii preponderente efectiv desfasurate in perioada de raportare.
Extras din Ordinul 77/2022:
Art. I. -
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 11 din 7 ianuarie 2016, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Anexa nr. 1 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 1 la prezentul ordin.
2. Anexa nr. 2 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 2 la prezentul ordin.
Art. II. -
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. III. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si se aplica incepand cu operatiunile derulate de la data de 1.04.2022.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Emitere facturi dupa reinregistrarea in scop de TVA. Ce completam in DECLARATIA 394?E oficial! Se modifica DECLARATIA 394 si Formularul 088. Termen amanat si cerinte anulateInregistrarea bonurilor fiscale emise pentru incasarile in numerarAchizitie imobil prin licitatie. Ce raportam in DECLARATIA 394?DECLARATIA 394. Cine are obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer?Ultimele articole
MEGA OFERTE in luna decembrie la Rentrop& Straton. Reduceri de 80% si transport GRATUITDECLARATIA 394 in 2022. In formular trebuie sa apara autofactura?La finalul lunii martie 2022 se implineste termenul limita pentru depunerea Formularului 394Contribuabilii trebuie sa depuna 10 declaratii fiscale pana pe 25 februarie 2022DECLARATIA 394 in 2022. ANAF propune introducerea in formular a unei noi operatiuni pentru care se aplica taxarea inversaSfaturi de la experti
Refacturare taxa de membru avocat
Intrebare: Un avocat colaborator platitor de tva isi plateste o taxa de membru catre o institutie internationala (ECBA). Ulterior, refactureaza aceasta taxa catre firma de avocatura (SPARL), cu care are contract de colaborare pentru servicii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatia de inregistrare in scopuri de tva pentru depasirea de plafon
Intrebare: Societate comerciala cu codul CAEN activitate de ingrijire medicala depaseste cifra de afaceri de 85.000 de euro. Are obligatia sa se inregistreze ca platitoare de TVA in conditiile in care desfasoare majoritar activitati de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<