
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni, atrag atentia specialistii nostri.
Declaratia de mentiuni depusa in cazul in care intervin modificari in datele declarate initial si inscrise in certificatul de inregistrare fiscala trebuie insotite de certificatul de inregistrare fiscala, in vederea anularii acestuia si eliberarii unui nou certificat, dar si de documente care atesta modificarile intervenite.
Declaratia de mentiuni se depune si in situatia in care contribuabilul/platitorul constata erori in declaratia de inregistrare fiscala.
Atentie! Termenul de 15 zile este termenul general prevazut de Codul de procedura fiscala si se aplica atunci cand legislatia nu prevede un termen pentru declararea modificarilor.
Exista situatii in care modificarile se declara la alte termene, expres prevazute de Codul fiscal.
Spre exemplu:
– Conform art. 55 din Codul fiscal, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
– In cazul in care, in cursul anului fiscal, conditiile privind detinerea capitalului social, precum si conditia privind starea de dizolvare urmata de lichidare nu mai sunt indeplinite, o microintreprindere comunica organelor fiscale competente iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator.
Citeste si:
Inregistrarea fiscala. Formulare de inregistrare utilizate
– Conform art. 322 din Codul fiscal, daca o persoana inregistrata in scopuri de TVA care aplica perioada fiscala trimestrul calendaristic, efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica, iar persoana impozabila trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie.
– Conform Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, intrarea/iesirea din acest sistem se comunica organelor fiscale teritoriale pana la data de 31 martie inclusiv a anului urmator.
ATENTIE!
Modificarile intervenite in datele declarate initial in vectorul fiscal de persoanele fizice, juridice sau de alte entitati care se inregistreaza potrivit legii speciale la registrul comertului se fac potrivit dispozitiilor legii speciale si se declara la organul fiscal central.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Conform OMFP 1802/2014, avem obligatia evaluarii creantelor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. O societate factureaza chirie spatiu, negociata in euro (conform contract) si facturata in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Din punctul de vedere al legislatiei privind oligatia de a utiliza AMEF, care este tratamentul pentru servicii prestate catre persoane fizice neinregistrate fiscal (de ex. taxa participare eveniment), in urmatoarele situatii: 1....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<