Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Moment istoric in fiscalitatea globala. Prima intalnire a Forumului de implementare al BEPS din OECD, la Kyoto

30-Iun-2016
1961

Gabriel Biris reprezinta saptamana aceasta Romania la prima intalnire a Forumului de implementare al BEPS din OECD, la Kyoto.

Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul de Finante, a amintit ca acesta "este un moment istoric, de cotitura in fiscalitatea globala".

De asemenea, acesta a precizat, intr-o postare pe pagina sa din social media, ca "OECD - cu sustinerea politica masiva a G20, a dezvoltat in numai 2 ani un set de masuri, sustinute acum de aproape 100 de state (81 la ultima numaratoare, in crestere rapida) care in mod cert vor schimba modul in care se conduc "afacerile fiscale" la nivel global. Romania s-a alaturat acestui grup, numit nu intamplator "Inclusive Framework" (fiecare membru are drepturi egale, chiar daca nu este membru G20 sau chiar OECD) in urma cu cateva saptamani, cand grupul numara mai putin de 40 de tari".

In plus, secretarul de stat a precizat si principalele elemente pe care le include Planul de masuri BEPS:

1. Prevederi care sa previna abuzul de CEDI (Conventii pentru evitarea dublei impuneri), in scopul reducerii sarcinii fiscale prin tehnici de "treaty shoping";

2. Transparentizarea alocarii profiturilor de catre companii multinationale (Country by Country Reporting), pentru a oferi administratiilor fiscale o imagine de ansamblu asupra activitatilor acestor companii, astfel incat sa asigure informatii cu privire la folosirea preturilor de transfer pentru BEPS (Base Erosion and Profit Shifting - erodarea bazei de impunere prin transfer de profit);

3. Transparenta pentru a evita practicile fiscale neloiale, prin schimb obligatoriu de informatii cu privire la solutiile fiscale anticipate si acordurile de pret semnate cu companiile (a se vedea LuxLeaks);


4. Un mecanism eficient de reglementare a disputelor (MAP – mutual agreement procedure).

De remarcat ca ATAD (Anti Tax Avoidance Directive), recent adoptata, este in fapt o implementare a BEPS la nivel UE. In plus, Comisia a inceput deja o actiune de revizuire a SFIA si APA emise in toate statele membre UE. In cazul in care va constata ca, prin astfel de intelegeri, companiile au primit avantaje "speciale", avantajele vor fi considerate ajutoare de stat si vor trebui recuperate. Un prim caz este deja finalizat (Starbucks, Olanda, 30 mln)."

"FACTA si alte reglementari cu privire la schimbul automat de informatii intre administratii fiscale sunt de asemenea "game changers", de neinchipuit cu numai cativa ani in urma.", a mai spus Gabriel Biris.

De asemenea, acesta a explicat ca masurile se inscriu intr-un trend international carora unii i-au dat denumirea de "corectitudine politica". Aceasta directie ar trebui sa sustina "o mai corecta alocare a sarcinii fiscale/veniturilor fiscale intre statele lumii si care ar putea aduce beneficii substantiale statelor in curs de dezvoltare", inclusiv Romania.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016