Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monitorizarea pe orizontala: In perioada 1-15 februarie firmele mari pot aplica pentru proiectul care le va rezolva problemele fiscale in timp real

02-Feb-2024
849
Monitorizarea pe orizontala: In perioada 1-15 februarie firmele mari pot aplica pentru proiectul care le va rezolva problemele fiscale in timp real

Prin Ordinul 11/2024 a fost aprobata implementarea Proiectului Pilot Monitorizare pe Orizontala pentru marii contribuabili, termenul utilizat pe plan international pentru controlul in timp real al marilor contribuabili selectati. Scopul introducerii programului pilot este de a elabora standarde pentru un nou sistem de monitorizare bazat pe parteneriat intre administratia fiscala si marii contribuabili.

Programul pilot de Monitorizare pe Orizontala se va desfasura pana la data de 31.03.2028 in cadrul organului fiscal central competent pentru administrarea marilor contribuabili. Acesta vizeaza doar impozitul pe profit si taxa pe valoarea adaugata si este un control in timp real al unui an fiscal constand in 4 actiuni de control fiscal realizate dupa finalizarea fiecarui trimestru.

Organul fiscal central competent pentru administrarea marilor contribuabili transmite, in cursul lunii ianuarie 2024, invitatii de participare tuturor contribuabililor mari care se califica sa participe la program.

Din categoria contribuabililor mari care sunt selectati pentru a participa la programul pilot nu fac parte societatile din sectiunea K/CAEN - Intermedieri financiare si asigurari.

Din categoria contribuabililor mari selectati pot participa la program numai contribuabilii care indeplinesc urmatoarele criterii: detin un sistem de proceduri de control al impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat; au un comportament fiscal adecvat; nu fac parte dintr-un grup fiscal si nu au o activitate complexa.

In timpul derularii progamului pilot pot fi identificate si alte criterii ce vor fi luate in considerare la selectarea contribuabililor ce vor intra in program. Formularul “Invitatie privind participarea la Programul Pilot - Monitorizare pe Orizontala” este prevazut in anexa nr.1 a prezentului ordin.

In vederea admiterii in programul pilot de Monitorizare pe Orizontala, contribuabilii care doresc sa participe la acest proiect pilot incarca in Spatiul Privat Virtual (SPV), formularul Cerere privind inscrierea in cadrul Programului Pilot - Monitorizare pe Orizontala, conform modelului prevazut in anexa nr. 2 a prezentului ordin. Data limita pentru depunerea cererilor este 15 fe-bruarie 2024.

In perioada 16-29 februarie 2024, organul fiscal central competent pentru administrarea marilor contribuabili analizeaza cererile depuse si desemneaza 5 (cinci) societati care intra in programul pilot.

Formularul “Notificare privind participarea la Programul Pilot - Monitorizare pe Orizontala” este prevazut in anexa nr. 3 a prezentului ordin, prin care sunt noti-ficati contribuabilii care se califica sa intre in program.

In functie de data depunerii cererii, primul contribuabil va intra in programul pilot chiar de la inceputul acestuia, din 01.04.2024, urmand ca la fiecare 6 (sase) luni sa fie inclusa in programul pilot o alta societate.

In cazul in care una din cele 5 societati renunta/sau este scoasa din program urmare initiativei administratiei fiscale, se califica urmatoarea eligibila in ordinea inregistrarii cererii in SPV.

Contribuabilii care nu se califica pentru participarea la programul pilot, sunt notificati in acest sens. Formularul “Notificare privind respingerea cererii de participare la Programul Pilot - Monitorizare pe Orizontala” este prevazut in anexa nr. 4 a prezentului ordin.

In perioada 18.03.2024 - 22.03.2024 conducerea organului fiscal central competent pentru administrarea marilor contribuabili si reprezentantul legal al contribuabilului semneaza Acordul Voluntar, consfintind de comun acord intrarea in programul pilot. Formularul “Acord Voluntar” este prevazut in anexa nr. 5 a prezentului ordin.

Iesirea din program se poate realiza:

(1) La cererea contribuabilului, ca urmare a cererii depuse de catre contribuabil, organul fiscal central competent emite o instiintare privind incetarea participarii la programul pilot Monitorizare pe Orizontala. Formularul “Cerere privind incetarea voluntara a participarii la Programul Pilot - Monitorizare pe Orizontala” este prevazut in anexa nr. 6.1 a prezentului ordin. Formularul “Notificare privind aprobarea cererii de incetare voluntara a participarii la Programul - Pilot Monitorizare pe Orizontala” este prevazut in anexa nr. 6.2 a prezentului ordin.

(2) Din initiativa organului fiscal central competent, ca urmare a constatarilor privind neindeplinirea angajamentelor asumate la data incheierii Acordului Voluntar sau daca societatea face obiectul unei proceduri prevazuta de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, a unei proceduri judiciare, se radiaza sau nu mai indeplineste criteriile de incadrare in categoria marilor contribuabili, astfel:

a) In cazul in care organul fiscal central competent constata neindeplinirea angajamentelor asumate la data incheierii Acordului Voluntar, se intocmeste formularul ”Notificare privind nerespectarea angajamentelor asumate prin semnarea Acordului Voluntar nr. ..........din data........... incheiat in cadrul Programului – Pilot Monitorizare pe Orizontala” conform modelului prevazut de anexa nr. 7 a prezentului ordin. In conditiile in care in termen de 30 de zile dupa primirea notificarii, contribuabilul nu justifica respectarea angajamentelor asumate prin Acordul Voluntar, se va emite formularul “Instiintare privind incetarea participarii la Programul Pilot - Monitorizare pe Orizontala” prevazut in anexa nr. 8 a prezentului ordin.

b) In orice moment, participarea contribuabilului in program inceteaza, daca societatea face obiectul unei proceduri prevazuta de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, a unei proceduri judiciare, se radiaza sau nu mai indeplineste criteriile de incadrare in categoria marilor contribuabili prevazut prin acte normative care reglementeaza organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili. Formularul “Instiintare privind incetarea participarii la Programul Pilot - Monitorizare pe Orizontala” prevazut in anexa nr. 8 a prezentului ordin se emite in aceste situatii pentru contribuabilii in cauza.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Infiintare PFA. Etape si acte necesare

    • Infiintarea unui PFA (Persoana Fizica Autorizata) reprezinta o optiune de luat in calcul pentru persoanele care doresc sa isi desfasoare activitatea profesionala in mod independent. Acest tip de organizare implica o procedura simplificata de infiintare, organizare si administrare, insa exista atat avantaje, cat si dezavantaje care trebuie sa fie pe deplin intelese. In acest articol, vom detalia etapele si documentele necesare pentru infiintarea unui PFA, oferindu-va in acelasi timp si cateva...» citeste mai departe aici

  • SAF-T in 2024. Contribuabili care trebuie sa depuna D406 si persoane care NU au aceasta obligatie

    • SAF-T reprezinta un standard international utilizat pentru transferul electronic de date din evidenta contabila si fiscala, de la contribuabili/platitori catre autoritatile fiscale si auditori. La noi, sistemul a fost introdus inca din anul 2022 pentru anumiti contribuabili si se aplica amenzi destul de mari in cazul in care acestia nu isi indeplinesc obligatiile legale. Mai exact, pentru raportare in SAF-T trebuie depusa D406 -Declaratia informativa privind fisierul standard de control...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in 25 octombrie 2024

    • ANAF a publicat Calendarul obligatiilor fiscale pentru luna octombrie 2024 pe site-ul oficial. Conform materialului, pana pe 25 octombrie 2024 trebuiesc depuse la fisc, de contibuabili, mai multe declaratii fiscale importante. Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta In 25 octombrie 2024 Vineri, 25 octombrie Obligatii fiscale: Depunerea Declaratiei lunare privind obligatiile de plata la bugetul de stat – Formularul 100. Categorii de contribuabili: Contribuabilii care au...» citeste mai departe aici

  • D112 in 2024. Modelul aprobat prin Ordinul 6330/2024 va fi utilizat pentru veniturile lunii septembrie

    • Prin Ordinul 6330/2024, publicat recent in Monitorul Oficial, au fost oficializate noi instructiuni pentru completarea D112, dar si un nou model de formular. Modificarile au aparut in contextul intrarii in vigoare a Legii 360/2023 privind noua lege a pensiilor. Ordinul 6.330/1.587/1.630/3.121/2024 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si...» citeste mai departe aici

  • Pensionarii platesc CASS pentru venituri din chirii? Ce spun specialistii

    • Veniturile din chirii, asa cum sunt definite in art. 83 din Codul Fiscal, sunt acele venituri obtinute din cedarea folosintei bunurilor, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente. In aceasta categorie sunt incluse: veniturile din inchirierea bunurilor imobile (case, apartamente, terenuri); veniturile din inchirierea bunurilor mobile...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Este OBLIGATORIE transmiterea in sistem a facturilor emise catre persoane fizice?

    • Factura electronica, asa cum este definita de OUG nr. 120/2021, este transmisa de operatorii economici (orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii) utilizand sistemul RO e-Factura in cadrul tranzactiilor efectuate cu: autoritati contractante/entitati contractante - B2G "Business to Government" alti operatori economici B2B "Business to Business" persoane fizice doar in situatia operatorilor...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016