Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MONOGRAFIE contabila necesara firmelor care acorda servicii medicale angajatilor si copiilor acestora

21-Iun-2023
9904
MONOGRAFIE contabila necesara firmelor care acorda servicii medicale angajatilor si copiilor acestora

O societate suporta atat pentru angajatii proprii, cat si pentru copiii acestora servicii medicale sub forma de abonamente lunare. Care este tratamentul fiscal al acestor abonamente (atat cele pentru proprii angajati cat si pentru copiii acestora) si care este monografie contabila pentru acestea? Multumesc.

Beneficii acordate de firme angajatilor – raspunsul specialistului:

Astfel cum este prevazut la art. 76 alin. (4 1) lit. f) din Codul fiscal, „primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoana” sunt incluse in plafonarea lunara a veniturilor prevazute la art. 76 alin. (4 1) din Codul fiscal. Acestea, cumulate, sunt considerate neimpozabile in limita a cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Tratamentul fiscal este acelasi si in raport cu obligatiile privind contributiile sociale obligatorii este aplicat acelasi rationament fiscal. Sunt astfel considerate venituri care nu intra in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale (CAS), al contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) si al contributiei asiguratorii pentru munca (CAM), potrivit art. 142 lit. aa1) pct. 6, art. 157 alin. (2) si art. 220 4 alin. (2) din Codul fiscal.

Asadar, doar partea care depaseste plafonul neimpozabil de 400 euro anual si respectiv pe cel de 33% din salariul lunar va putea fi considerata avantaj impozabil. Asa cum se poate observa, textul se refera doar la beneficiile sub aceasta forma pe care le primesc angajatii proprii, astfel ca plafonul de 400 euro pentru fiecare persoana nu se poate referi decat la acesti angajati proprii, nu si la membrii de familie ai acestora.

In temeiul art. 347 lit. h) din Legea 95/2006, serviciile medicale furnizate sub forma de abonament reprezinta servicii medicale preplatite, pe care furnizorii le acorda in mod direct abonatilor, si nu prin intermediul asiguratorilor, cu respectarea legislatiei in vigoare pentru autorizarea, infiintarea si functionarea furnizorilor de servicii medicale, dar si cu privire la activitatile financiare care acopera riscurile producerii unor evenimente neprevazute.



Aceste servicii medicale sunt acordate de furnizorii de servicii medicale in numar definit, cu o valoare certa, obligandu-se astfel ca in schimbul unei sume primite periodic sub forma de abonament sa suporte toate costurile serviciilor medicale pe care abonatii le-ar putea efectua in afara serviciilor incluse in pachetul de servicii medicale de baza.

Furnizarea de servicii medicale sub forma de abonament nu acopera riscurile producerii unor evenimente neprevazute sau a caror valoare nu poate fi definita in mod concret.

Furnizorii de servicii medicale care acorda servicii medicale sub forma de abonament nu vor deconta aceleasi servicii efectuate acelorasi abonati, pentru acelasi episod de boala, atat in sistemul de asigurari sociale de sanatate, cat si in cadrul asigurarilor voluntare de sanatate.

Pe cale de consecinta, pentru partea care depaseste plafonul de venit neimpozabil pentru salariatii proprii, dar si pentru beneficiile de aceasta natura suportate de societate pentru membrii de familie ai salariatilor sau care sunt aferente altor servicii medicale care nu sunt incluse in sfera serviciilor medicale preplatite furnizate sub forma de abonament conform definitiei din Legea 95/2006, sunt incidente dispozitiile art. 76 alin. (3) din Codul fiscal. Potrivit acestora, „avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la” veniturile enumerate la lit. a) – i) din Codul fiscal, incluzand la lit. g) si „primele de asigurare, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament platite de catre suportator pentru angajatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii si asimilate salariilor, la momentul platii acestora, altele decat cele obligatorii si cele care se incadreaza in conditiile prevazute la alin. (4 1) lit. f)”.

Totodata, in ceea ce priveste CAS si CASS, sumele care se includ in castigul brut realizat din salarii si in veniturile asimilate salariilor, care reprezinta baza lunara de calcul al contributiilor, sunt cele prevazute la art. 139 alin. (1) si art. 157 alin. (1) din Codul fiscal, inclusiv cele prevazute in normele metodologice de aplicare a art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal, cu exceptia veniturilor asupra carora nu exista obligatia platii contributiilor potrivit prevederilor art. 141 si 142 din Codul fiscal. In raport cu obligatiile privind CAM, baza lunara de calcul al contributiei o reprezinta suma castigurilor brute realizate din salarii si venituri asimilate salariilor care includ si avantajele impozabile prevazute la art. 76 alin. (2) lit. s) si alin. (3) din Codul fiscal.

Temeiul legal il reprezinta asadar art. 76 alin. (2) lit. s) coroborat cu art. 76 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal care include in sfera veniturilor impozabile la nivelul angajatului toate serviciile suportate de angajator care nu se regasesc in mod expres calificate drept neimpozabile conform art. 76 alin. (4) din Codul fiscal.


Monografie contabila beneficii acordate salariatilor


Din punct de vedere contabil, va propunem urmatoarele inregistrari contabile:
- inregistrarea avantajului achitat:
4282 Alte creante in legatura cu personalul = 7588 Alte venituri de exploatare

- inregistrarea cheltuielilor cu salariile cuvenite salariatului:
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal - salarii datorate

- recunoasterea cheltuielii reprezentand avantajul in natura acordat
6421 Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor = 421 Personal - salarii datorate

- Retinerea impozitului pe salarii si a contributiilor datorate de angajat
421 Personal - salarii datorate = %
444. Impozitul pe venituri de natura salariilor
4315 Contributia de asigurari sociale
4316 Contributia de asigurari sociale de sanatate

- inregistrarea decontarii avantajului acordat si suportat de angajator
421 Personal - salarii datorate = 4282 Alte creante in legatura cu personalul

- inregistrarea contributiei asiguratorii pentru munca
646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca

- plata salariului
421 Personal - salarii datorate = 5311 Casa in lei

Pentru inregistrarea achizitiei abonamentului de servicii medicale va propunem urmatoarele inregistrari contabile:
% = 401 Furnizori
628 Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti
4426 Taxa pe valoarea adaugata deductibila

628 Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti = 4426 Taxa pe valoarea adaugata deductibila

401 Furnizori = 5121 Conturi la banci in lei


Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016