Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MONOGRAFII contabile in 2023. Cum se elaboreaza corect o monografie contabila - exemple practice

02-Feb-2023
12958
MONOGRAFII contabile in 2023. Cum se elaboreaza corect o monografie contabila - exemple practice

Nu exista o definitie standard a monografiei contabile, insa pentru a intelege ce reprezinta si care este importanta monografiei in practica contabila, trebuie sa plecam de la obligatiile impuse de Legea contabilitatii nr 82/1991 cu privire la organizarea de catre fiecare entitate a contabilitatii financiare.

Potrivit acestei legi, societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara.

Contabilitatea este o activitate specializata in masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor prevazute mai sus.

Monografii contabile 2023

In acest scop, contabilitatea trebuie sa asigure inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara si alte informatii referitoare la activitatea desfasurata, atat pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori.

EXEMPLE UTILE DE MONOGRAFII CONTABILE, pentru diverse domenii, AICI»

Prin urmare, contabilitatea trebuie sa asigure inregistrarea cronologica a tuturor operatiunilor economice desfasurate de o firma, obiectiv care poate fi atins numai prin intermediul inregistrarilor contabile (notelor contabile).

Monografia contabila reprezinta ansamblul inregistrarilor contabile specifice unui anumit domeniu (productie, servicii, salarizare etc).

Facem precizarea ca la baza fiecarei inregistrari contabile trebuie sa stea documente justificative (ex: facturi, chitante, ordine de plata, state de salarii etc).

Cum se elaboreaza corect o monografie contabila. Structura unei monografii

Se vor identifica toate operatiunile economice din domeniul pebtru care se doreste elaborarea unei monografii contabile.

Pentru fiecare operatiune in parte se va efectua inregistrarea contabila, potrivit principiului contabil:

Contul care se DEBITEAZA = Contul care se CREDITEAZA  Suma

Exemplu: achizita de materii prime pentru productie reprezinta o crestere (debitare) a contului de materii prime (301), care este un cont de activ si o creditare (crestere a unei datorii ) fata de contul de pasiv ,,Furnizori’’ (401).

Facem urmatoarele precizari:

Conturile de activ incep sa functioneze prin debitare si se debiteaza cu intrari/cresteri, iar creditarea acestora se va face urmare a unor iesiri, scaderi.

Conturile de pasiv incep sa functioneza prin creditare si se crediteaza cu cresteri (ex: datorii fata de salariati, stat, furnizori etc) si se debiteaza urmare unor scaderi/plati (ex: plata unor datorii).

Prin urmare, inregistrarea contabila a achizitiei de materii prime va fi:

301,,Materii prime’’ = 401,,Furnizori’’ EXEMPLE UTILE DE MONOGRAFII CONTABILE, pentru diverse domenii, AICI»

Exemplu de monografie contabila

Monografie contabila productie (termopane): 

1. Achizitii materii prime, materiale, obiecte de inventar:

301 = 401 302 = 401 303 = 401

2. Inregistrarea consumului de materii prime si materiale pe baza bonurilor de consum:

601 = 301 602 = 302 603 = 303 

3. Inregistrarea salariilor personalului care participa la realizarea productiei (muncitori, tehnicieni, ingineri, etc):

641 = 421 646 = 436 

4. Alte cheltuieli (amortizari imobilizari, cheltuieli cu servicii la terti etc):

6811 = 2811

628 = 401 

5. Inregistrarea productiei neterminate (daca este cazul) pe baza devizului/raportului de productie de la sfasitul lunii, pe baza costurilor si consumurilor atribuibile direct productiei, (materii prime, materiale, cheltuieli cu salarii, amortizare etc) 

331 " Produse in curs de executie" = 711 " Variatia stocurilor"

6. Inregistrarea productiei terminate:

a) La inceputul periodei urmatoare(luna) se reiau produsele in curs de executie, bineneinteles daca exista productie neterminata:

711 " Variatia stocurilor" = 331 " Produse in curs de executie"

b) Se continua productia si se inregistreaza productia finalizata:

345" Produse finite" =711 "Venituri aferente costurilor stocurilor de produse"

7. Se evidentiaza vanzarea produselor finite si descarcarea de gestiune:

4111 = % 701 4427

8. Descarcarea de gestiune a produselor finite vandute

711 = 345

Descopera exemplul de monografie contabila pentru firmele din constructii, AICI»

Vezi AICI sute de monografii contabile detaliate pentru probleme din realitatea zilnica imediata»

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar

    • In practica, firmele se confrunta frecvent cu situatii in care anumite obiecte de inventar se deterioreaza iremediabil si nu mai pot fi utilizate in activitatea economica. In lipsa predarii catre o unitate specializata pentru casare, este important ca scoaterea acestora din gestiune sa fie realizata corect din punct de vedere contabil si fiscal. In acest articol explicam care sunt pasii necesari: de la documentele obligatorii (inventariere, proces-verbal, decizia de scoatere), pana la...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177

    • Redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre cauze sociale sau culturale reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabili de a sprijini proiecte cu impact pozitiv in comunitate. Totusi, suma care poate fi directionata prin formularul D177 este limitata si calculata conform unor reguli specifice din Codul fiscal, care tin cont atat de cifra de afaceri, cat si de impozitul pe profit datorat, dar si de sponsorizarile efectuate si alte bonificatii fiscale aplicabile. In acest...» citeste mai departe aici

  • E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?

    • In contextul in care obligatiile de declarare in RO e-Transport devin din ce in ce mai stricte, tot mai multe companii se intreaba daca lista bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost modificata sau extinsa. Aceasta intrebare este esentiala, deoarece doar anumite categorii de bunuri, in anumite conditii, impun declararea transportului intern in acest sistem. In acest articol clarificam daca lista oficiala a suferit modificari, ce transporturi intra sub incidenta declararii, cine are aceasta...» citeste mai departe aici

  • Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer

    • Munca de freelancer vine cu multa libertate, dar si cu responsabilitati semnificative in ceea ce priveste administrarea banilor. Fara un salariu fix si cu venituri fluctuante, este esential sa ai o strategie clara de gestionare a finantelor, astfel incat sa poti acoperi toate obligatiile si sa iti construiesti un echilibru financiar pe termen lung. Afla in continuare cum poti sa iti gestionezi veniturile si cheltuielile pentru prosperitate pe termen lung. 1. Tine o evidenta clara si constanta a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016