Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Motiunea de cenzura pe legea-cadru privind salarizarea unitara a bugetarilor va fi citita astazi in plenul Parlamentului

16-Dec-2010
2891

Textul motiunii de cenzura introduse joi de opozitie dupa asumarea raspunderii Guvernului pe proiectul legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice urmeaza sa fie citit astazi in plenul Legislativului.


Parlamentarii puterii sustin dezbaterea si votarea motiunii lunea viitoare in baza unei decizii luate de plen.

Pozitia acestora este contestata de opozitie, liderul grupului deputatilor PSD+PC, Mircea Dusa, afirmand ca nu s-a respectat regulamentul atunci cand s-a stabilit calendarul, deoarece motiunea nu fusese depusa, iar graficul dezbaterilor trebuie decis de Biroul Permanent si apoi aprobat de plen.

Proiectul legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, este, prin efectele pe care le produce, antisocial si antieconomic, sustin semnatarii motiunii de cenzura intitulate ''Legea salarizarii Guvernului iresponsabil''.

Autorii demersului antiguvernamental sustin ca noul act normativ reduce drastic veniturile salariatilor platiti din fonduri publice si puterea de cumparare a acestora, iar reducerea veniturilor a 1,29 milioane de salariati bugetari conduce la reducerea consumului, a productiei de bunuri si servicii si, in final, la adancirea crizei si la accentuarea descresterii economice in 2011 si in anii urmatori.

Opozitia considera ca obiectivul real al proiectului de lege este reducerea cheltuielilor cu salariile pentru personalul platit din fonduri publice.

Totodata, opozitia este de parere ca asumarea raspunderii Guvernului in acest caz este imorala, data fiind importanta legii si confera proiectului in sine si actului normativ ca atare ilegitimitate, putand fi oricand contestat.

Potrivit textului motiunii de cenzura, prin noua lege se reduc definitiv salariile de baza cu 25%, asa cum au fost stabilite prin Legea 118/2010, iar proiectul legii-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice nu are acordul sindicatelor si al Consiliului Economic si Social, care nu s-a putut intruni din lipsa de cvorum.

''Legea pentru care Guvernul Boc isi angajeaza raspunderea nu stimuleaza munca, pentru ca se plateste prezenta la programul de lucru; nu stimuleaza performanta, pentru ca se plateste vechimea in munca; nu stimuleaza eficienta muncii prestate, pentru ca se plateste nivelul ierarhic al functiei'', mai sustin semnatarii documentului.

De asemenea, opozitia considera ca stabilirea valorii de referinta a coeficientului de ierarhizare aferent clasei de salarizare 1 in anul 2011 la 600 de lei s-a realizat subiectiv, fara nicio fundamentare obiectiva, in corelatie cu indicatorii de salarizare si/sau performanta economica a Romaniei, iar sistemul de salarizare propus presupune reducerea in continuare a personalului din sectorul public.

Conform semnatarilor motiunii, prin noul cadru legislativ va creste raportul dintre salariul de baza minim si cel maxim in sectorul bugetar, de la 1 la 12, la 1 la 15, contrar celor afirmate public si in defavoarea bugetarilor cu venituri mici.

''Se incalca grav Codul Muncii si legislatia muncii prin faptul ca se elimina plata muncii suplimentare efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal si sarbatori legale;
nu se mai acorda premii si prime de vacanta; se limiteaza negocierea de salarii si alte drepturi de natura salariala prin contractele si acordurile colective si individuale de munca; se elimina cel de al 13-lea salariu'', se mai arata in motiune.

Legea salarizarii nu a fost dezbatuta cu partidele politice din opozitie, motiv pentru care punctele de vedere constructive si obiective ale acesteia nu au putut fi exprimate si sustinute pentru imbunatatirea cadrului legislativ, acuza autorii demersului antiguvernamental.

In concluzie, opozitia considera ca legea prezentata de Guvern nu indeplineste criteriile de tehnica legislativa, nu asigura cadrul obiectiv de salarizare a personalului bugetar si niciun sistem modern de salarizare, stimulativ pentru personalul platit din fonduri publice.

Prin asumarea raspunderii, actele normative se considera adoptate, fara a mai fi dezbatute de legislativ, daca in termen de trei zile nu se depune o motiune de cenzura sau daca aceasta din urma este respinsa. In cazul adoptarii motiunii, Guvernul isi pierde mandatul.

Sursa: AGERPRES

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016