Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ne dizolvam. Pana cand platim impozitul minim?

09-Oct-2009
3544

Problema fiscala


Am depus o cerere la Registrul Comertului pentru dizolvarea unei societati comerciale. Radierea s-a efectuat, desigur, la o data ulterioara. Este obligata entitatea sa plateasca impozitul minim? Pana la ce data?

1. Cine nu plateste impozitul minim pe transe de venit?
Persoanele scutite de la plata impozitului minim sunt:

a) contribuabilii care desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere. Acesti contribuabili platesc impozit minim, dar nu pe transe de venit, ci fix, in suma de 5%;

b) persoanele juridice straine si persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere fara personalitate juridica;

c) persoanele juridice straine care realizeaza venituri din/sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana;

d) persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania, cat si in strainatate, din asocieri fara personalitate juridica;

e) persoanele juridice scutite de la plata impozitului pe profit;

f) societatile aflate in inactivitate temporara inscrisa in Registrul Comertului;

g) contribuabilii infiintati in cursul anului;

h) persoanele aflate in inactivitate temporara la data de 1 mai 2009, daca inactivitatea inceteaza in cursul anului 2009, pentru perioada aferenta de la incetarea inactivitatii pana la 31 decembrie 2009.

2. |n cazul radierii, pana la ce data se calculeaza impozitul minim?
Societatea isi pastreaza personalitatea juridica pentru operatiunile lichidarii, pana la terminarea acesteia. Pe perioada lichidarii, societatea poate realiza diverse venituri, respectiv venituri din vanzarea imobilelor, din lichidarea creantelor si alte venituri specifice activitatii de lichidare. Toate aceste venituri intra in baza de calcul pentru determinarea impozitului pe profit, inclusiv pentru determinarea impozitului minim.

Li chidarea societatii trebuie terminata in cel mult 3 ani de la data dizolvarii. Pentru motive temeinice, tribunalul poate prelungi acest termen cu cel mult 2 ani.

In termen de 15 zile de la terminarea lichidarii, lichidatorii vor cere radierea societatii din registrul comertului. Radierea se poate face si din oficiu.

Asadar, in cazul lichidarii, perioada impozabila pentru determinarea impozitului pe profit se incheie la dara radierii de la Registrul Comertului, moment in care societatea comerciala isi pierde personalitatea juridica.

Articol preluat din

Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual

nr. 34/ septembrie 2009.

3. Cum se determina impozitul datorat?
Impozitul datorat se determina parcurgand urmatoarele etape:

a) calculul impozitului pe profit aferent trimestrului;

b) incadrarea in transa de venituri totale anuale in functie de veniturile totale anuale inregistrate la 31 decembrie ale anului precedent, din care se scad veniturile ce nu se iau in calcul pentru plata impozitului minim;

c) stabilirea impozitului minim trimestrial datorat corespunzator transei de venituri totale anuale;

d) compararea impozitului pe profit trimestrial cu impozitul minim trimestrial si plata impozitului la nivelul sumei celei mai mari.

4. Exemplu
O societate comerciala platitoare de impozit pe profit nu a avut activitate in anul 2008 si nici in anul 2009, desi nu a fost inrgistrata cu inactivitate temporara in Registrul Comertului.

Radierea de la Registrul Comertului are loc la data de 22 iulie 2009.
Deoarece in anul 2008 si in anul 2009 nu a obtinut niciun venit, societatea se incadreaza la un impozit minim anual de 2.200 lei.

* Pentru trimestrul al II-lea, se calculeaza impozitul datorat pentru perioada 1 mai ? 30 iunie 2009 prin impartirea impozitului minimanual la 12 luni si inmultirea cu numarul de luni aferent perioadei respective.

Astfel:
2.200 / 12 x 2 = 366,67 lei
Se rotunjeste suma de 366,67 lei si se plateste pentru trimestrul al II-lea suma de 367 lei.

* Pentru trimestrul al III-lea, respectiv pentru perioada 1 iulie 2009 ? 22 iulie 2009 (data radierii de la Registrul Comertului), impozitul se calculeaza astfel: Se determina impozitul minim pe luna prin impartirea sumei de 2.200 lei la 12 luni.

2.200 / 12 = 183,33 lei
Se imparte aceasta suma de 183,33 lei la numarul de zile ale lunii iulie (31 de zile), iar apoi se inmulteste cu numa rul zilelor in care societatea a fost activa.
183,33 / 31 x 22 = 130,11 lei

Se rotunjeste suma de 130,11 lei si se plateste pentru trimestrul al III-lea suma de 130 lei.

Concluzie
Societatea comerciala este obligata la plata impozitului minim aferent transei de venituri realizate daca impozitul pe profit rezultat este mai mic decat impozitul minim de plata. Acest impozit se calculeaza pana la data radierii societatii de la Registrul Comertului.

Societatea comerciala este obligata la plata impozitului minim aferent transei de venituri realizate daca impozitul pe profit rezultat este mai mic decat impozitul minim de plata. Acest impozit se calculeaza pana la data radierii societatii de la Registrul Comertului.

Articol adaugat la 09 octombrie 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016