Nereguli la folosirea caselor de marcat fiscale: Atentie la amenzi!
In cele ce urmeaza, facem o serie de precizari importante cu privire la regimul sanctionator aplicat utilizatorilor AMEF in cazul in care normele in vigoare sunt incalcate prin situatiile prezentate mai jos.
1.
Pentru neindeplinirea obligatiei operatorilor economici de a se dota si de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale avizate, de la data inceperii activitatilor comerciale desfasurate in fiecare locatie, neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioara celei reale, precum si nereintroducerea datelor inscrise pe rola jurnal privind tranzactiile efectuate de la ultima inchidere zilnica pana in momentul stergerii memoriei operative se sanctioneaza cu amenda de la 8.000 la 10.000 lei.
2.
Emiterea bonului fiscal continand date eronate sau fara ca acesta sa contina toate datele se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 4.000 lei.
3.
Nepredarea bonului fiscal clientului de catre operatorul aparatului de marcat electronic fiscal se sanctioneaza cu amenda de la 800 la 1.500 lei si se aplica persoanei fizice.
4.
Neindeplinirea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a obligatiei de a afisa anunturile de atentionare a clientilor privind solicitarea si pastrarea bonurilor fiscale asupra lor pana la parasirea unitatii de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 4.000 lei.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
5.
Nerespectarea de catre utilizatori a obligatiei de a anunta unitatea de service desemnata de distribuitorul autorizat ori, dupa caz, distribuitorul sau reprezentantul acestuia in momentul constatarii defectarii aparatelor de marcat electronice fiscale se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 4.000 lei.
6.
Incalcarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a urmatoarelor dispozitii: sa foloseasca numai consumabile de tipul si cu caracteristicile tehnice prevazute in manualul de utilizare a aparatului respectiv; sa foloseasca numai consumabile care asigura mentinerea lizibilitatii datelor pe perioada de arhivare; sa solicite distribuitorului autorizat de la care a cumparat aparatul sau unitatii acreditate de catre acesta completarea manualului de utilizare cu informatii privind tipul si caracteristicile tehnice ale consumabilelor, daca manualul de utilizare a aparatului respectiv nu contine astfel de informatii; sa incheie cu furnizorii consumabilelor contracte ferme continand clauze de livrare numai a consumabilelor de tipul si cu caracteristicile tehnice prevazute in manualul de utilizare, care sa asigure mentinerea lizibilitatii datelor pe perioada de arhivare, precum si clauze privind daunele la care sunt indreptatiti utilizatorii in cazul nerespectarii clauzelor contractuale de catre furnizori se sanctioneaza cu amenda de la 40.000 la 60.000 lei.
7.
Nerespectarea obligatiei de a pastra si arhiva rola jurnal, raportul fiscal de inchidere zilnica si registrul special cu exceptia activitatii de transport in regim de taxi se sanctioneaza cu amenda de la 8.000 la 10.000 lei. 8.
Nerespectarea obligatiei de a pastra, de a completa si de a actualiza cartea de interventii si nerespectarea obligatiei de a inregistra in registrul special a tuturor operatiunilor efectuate si de a emite facturi fiscale pentru respectivele operatiuni, la cererea clientului pana la repunerea in functiune a aparatelor de marcat electronice fiscale defectate se sanctioneaza cu amenda de la 8.000 la 10.000 lei.
9.
Nerespectarea obligatiei de a preda memoria fiscala spre pastrare si arhivare directiilor generale ale finantelor publice judetene sau a municipiului Bucuresti, dupa citirea acesteia si preluarea rolei pe care sunt inregistrate datele din aceasta de catre organul fiscal teritorial se sanctioneaza cu amenda de la 40.000 la 60.000 lei. *
Baza legala: Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 75/21.01.2005; Hotararea Guvernului Romaniei nr. 479/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 348/25.04.2005, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Inregistrari contabile specifice activitatilor horeca: cazare, fizioterapie, restaurant si bar
Intrebare: Am urmatoarele date, cod CAEN 5510 (HORECA cazari, tratament fizioterapie, bazin apa sauna si masa servita pentru cazati) achizitionez marfa cu 19% si cu 9%. De exemplu, achizitionam iaurt si ceva cornuri cu 19% pe care le servim cazatilor pe langa altele la micul dejun sau gogosele la pranz, masa servita, desert. Nu se vand separat la bucata, intra in pachetul de masa servita a cazatilor. Inregistrarile contabile le facem dupa cum urmeaza: achizitia cu 19%, respectiv 9%, si vanzarea pe 9%. Tot...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Aport teren la capitalul social si cesionare ulterioara parti sociale
Intrebare: Societatea A detine 100% din capitalul societatii B de peste 1 an. Capitalul social al societatii B este 200 lei. Societatea A detine un teren, cu valoarea contabila de 100 lei, pe care intentioneaza sa il foloseasca pentru majorarea capitalului social al societatii B. In acest scop, in luna noiembrie apeleaza la serviciile unui evaluator, care evalueaza terenul la valoarea de 500 lei. Dupa obtinerea raportului de reevaluare, Societatea A demareaza procedurile legale in vederea majorarii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Dividende. Plata diferentiata catre asociati
Intrebare: O societate comerciala intocmeste situatii financiare interimare la 30.09.2024 si decide repartizarea de dividende catre cei doi asociati ai sai. Unul dintre asociati incaseaza dividendele in cursul anului 2024. Al doilea asociat nu doreste sa incaseze in 2024 dividendele repartizate pentru a nu depasi plafonul si a plati CASS. Este posibil ca societatea sa achite pana la finalul anului 2024 dividendele repartizate doar unuia dintre cei doi asociati? Pentru dividendele repartizate, societatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Tratament fiscal TVA si impozit pe profit autoturism livrat intracomunitar
Intrebare: Societatea a cumparat in mai 2023 un autoturism de lux in valoare de 3.448.012 lei, din care TVA 550.522 lei. La achizitie a fost dedusa TVA in proportie de 50% = 275.261 lei. TVA nedeductibila in valoare de 275.261 lei a fost inregistrata in valoarea mijlocului fix (cont 2133) si supus amortizarii pe o perioada de 5 ani. In luna octombrie 2024, societatea vinde autoturismul catre o societate din Germania cu cod valid de TVA, cu valoarea de 390.000 EURO / 1.939.587 lei. Factura de vanzare a fost...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Inregistrare servicii cazare
Intrebare: Firma platitoare de TVA cu sediul in Romania primeste de la o firma din UE o factura pentru servicii cazare, factura emisa cu TVA aferenta tarii respective. Cum se inregistreaza in contabilitate si care sunt declaratiile (300, 390 etc.) in care se declara?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<