Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nerespectarea obligatiilor financiar-contabile. Amenzile s-au DUBLAT pentru firme

14-Mar-2024
742
Nerespectarea obligatiilor financiar-contabile. Amenzile s-au DUBLAT pentru firme

Asa cum sustin consultantii PwC Romania, amenzile pentru nerespectarea obligatiilor financiar-contabile de catre firme au crescut destul de mult in ultima perioada. In unele cazuri au fost chiar dublate, conform modificarilor aduse Legii 82/1991 (Legea contabilitatii) prin OUG nr. 115/2023, mentioneaza Agerpres.Conform consultantilor PwC Romania, toate modificarile prevazute in "Ordonanta trenulet" se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar 2023.

"Modificarile cu cel mai mare impact vizeaza obligatiile privind existenta manualului de politici contabile si efectuarea inventarierii, scopul autoritatilor fiind acela de creste gradul de conformare voluntara si totodata de a sanctiona societatile care nu isi indeplinesc obligatiile statutare. Trebuie mentionat intr-adevar ca amenzile detaliate in articolul 42 din Legea contabilitatii nu au mai suferit modificari majore din 2011, iar unele chiar dinainte de 2008", mentioneaza Miruna Dragoman, Senior Manager PwC Romania, intr-o analiza transmisa marti AGERPRES.

Un prim pas in majorarea amenzilor aplicabile societatilor a fost facut odata cu Legea nr. 296/ 2023 prin care s-a eliminat facilitatea potrivit careia agentii economici sanctionati in baza Legii contabilitatii aveau posibilitatea de a achita, in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, jumatate din minimul amenzii.

"Inainte de modificarile din Ordonanta trenulet, o societate care detinea active si datorii sau efectua operatiuni economico-financiare fara sa le inregistreze in contabilitate putea fi sanctionata cu sume cuprinse intre 1.000 si 10.000 lei. incepand cu sfarsitul anului 2023, ea poate fi amendata cu sume cuprinse intre 2.000 si 20.000 lei, practic duble fata de nivelul anterior", precizeaza specialistul PwC Romania, citat intr-un comunicat remis, marti, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, o alta modificare de impact este legata de existenta manualului de politici si proceduri contabile. Astfel, daca o societate nu respecta prevederile emise de Ministerul Finantelor Publice cu privire la aprobarea politicilor si procedurilor contabile, inainte putea fi sanctionata cu amenzi intre 300 si 4.000 lei, iar acum poate primi amenzi intre 4.000 si 10.000 lei.

"Existenta manualului de politici contabile este prevazuta si in Ordinul ministrului finantelor publice (OMFP) nr. 1802/ 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, dar obligatia de aprobare a politicilor si procedurilor contabile este reglementata in Legea Contabilitatii. Desigur, responsabilitatea le revine administratorilor care semneaza o declaratie ce se depune impreuna cu setul de situatii financiare anuale, declaratie prin care acestia confirma ca politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale sunt conforme cu reglementarile contabile in vigoare", a transmis Miruna Dragoman.

In general, o societate trebuie sa isi pregateasca inca de la infiintare manualul de politici contabile prin care detaliaza politicile si procedurile contabile pe care le va aplica in efectuarea operatiunilor financiar-contabile, tinand cont de specificul activitatii desfasurate. "Desigur, de-a lungul timpului manualul de politici si proceduri contabile trebuie actualizat astfel incat sa cuprinda modificarile aduse legislatiei in vigoare sau, dupa caz, eventualele schimbari cu privire la politicile contabile aplicate la nivelul societatii", se mai arata in analiza citata.

Preocuparea pentru manualul de politici contabile implica o recurenta redusa, insa nu acelasi lucru se poate spune despre procesul de inventariere. Conform legii, efectuarea inventarierii patrimoniului este obligatorie cel putin o data in fiecare exercitiu financiar, dar si in cazul fuziunii, divizarii, transformarii sau lichidarii unei societati.

Consultantii PwC Romania sustin ca efectuarea inventarierii anuale se refera la inventarierea tuturor elementelor patrimoniale si nu se limiteaza la elementele de active fixe sau stocuri, iar prevederi referitoare la inventariere se gasesc in OMFP nr. 1802/ 2014, dar si in OMFP nr. 2861/ 2009.

"Daca o societate nu efectueaza inventarierea patrimoniului cel putin o data pe an, incepand cu anul 2023 poate fi sanctionata cu amenzi intre 3.000 lei si 20.000 lei, fata de valorile anterioare cuprinse intre 400 si 5.000 lei. Este important de retinut ca in practica am observat ca documentele pregatite cu ocazia inventarierii patrimoniului sunt solicitate si in cadrul inspectiilor fiscale", se arata in analiza PwC Romania.

O alta modificare cu impact semnificativ este cea referitoare la sanctiunile/amenzile aplicate pentru nerespectarea prevederilor cu privire la utilizarea si tinerea registrelor de contabilitate si intocmirea si utilizarea documentelor justificative pentru toate operatiunile efectuate si inregistrate in contabilitate, dar si pastrarea si arhivarea acestora. Practic, prin modificarile aduse, amenzile se maresc de la 300 - 4.000 lei la valori cuprinse intre 2.000 lei si 20.000 lei. Conform legii contabilitatii, registrele de contabilitate obligatorii sunt registrul-jurnal, registrul-inventar, Cartea mare si balanta de verificare.

De asemenea, in anul 2023, prin Legea nr. 36/2023 au fost reduse anumite termene de arhivare de la zece la cinci ani. Astfel, registrele de contabilitate, documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate si bazele de date rezultatele in urma utilizarii sistemelor de contabilitate se vor pastra pe o perioada de cinci ani.

"Trebuie insa sa fim vigilenti cu privire la modalitatea de calcul a acestei perioade. Situatiile financiare si raportarile contabile se vor pastra zece ani. Nu sunt aduse modificari amenzilor pentru nedepunerea in termen a situatiilor financiare anuale sau a raportarilor contabile. Totusi, administratorii trebuie sa acorde o atentie sporita modalitatii de conformare la Legea contabilitatii, deoarece, in urma acestor modificari legislative, o societate comerciala cu un an financiar diferit de anul calendaristic, care are obligatia auditarii situatiilor financiare, dar nu si de a intocmi situatii financiare consolidate, daca nu respecta prevederile impuse de lege poate fi sanctionata cu pana la 60.000 lei (suma calculata pe valorile minime ale sanctiunilor), comparativ cu valorile anterioare de pana la 20.000 lei (luand in considerare si facilitatea de a plati jumatate din valoarea amenzilor in 15 zile)", au mai transmis specialistii companiei de consultanta fiscala.

PwC este o retea de firme prezenta in 151 de tari cu mai mult de 364.000 de profesionisti ce ofera servicii in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri.


Sursa: Agerpres

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Nerespectarea obligatiilor financiar-contabile. Amenzile s-au DUBLAT pentru firme":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Situatii financiare anuale. Poate asociatul unei firme, din calitate de angajat-contabil sef, sa semneze bilantul?

  • O S.R.L. membra CECCAR are ca angajat in functia de contabil sef pe asociatul unic si administratorul societatii (expert contabil). Poate asociatul, din aceasta calitate de angajat-contabil sef, sa semneze la "intocmit" situatiile financiare? Cine poate semna situatiile financiare anuale – raspunsul specialistului: Conform prevederilor legale din Romania, semnarea situatiilor financiare este reglementata in mod clar pentru a asigura separarea responsabilitatilor si integritatea...» citeste mai departe aici

 • Declaratia Unica 2024. Ce amenzi se aplica daca NU o depuneti pana pe 27 mai

  • Conform legisalatiei in vigoare, Declaratia Unica trebuie depusa pana pe data de 27 mai 2024. Ce amenzi se aplica pentru nedepunere la timp? Amenzi nedepunere Declaratia Unica Nedepunerea „Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, pana la data prevazuta in legislatia fiscala, se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 50 si 500 de lei, conform art. 336 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu...» citeste mai departe aici

 • Declaratia Unica in 2024. Cum se completeaza D212 pentru venituri obtinute din dividende

  • O persoana fizica, ce este si salariata, trebuie sa intocmeasca Declaratia Unica pentru venituri obtinute din dividende (sunt singurele venituri extrasalariale pe care le obtine). In anul 2023 a depus Declaratia Unica cu estimat de 100.000 lei la dividende, deci peste 24 salarii minime, rezultand astfel un CASS de 7.200 lei. Dupa incheierea anului 2023 a constatat ca a ridicat dividende brute in valoare de 64.768 lei (sub 24 salarii minime), practic trebuind sa plateasca CASS in valoare de 3.600...» citeste mai departe aici

 • Controale ANAF. In aprilie 2024 au fost efectuate cu 44% mai multe actiuni de control fiscal

  • Conform unui comunicat de presa al ANAF, in aprilie 2024 au fost efectuate cu 44% mai multe actiuni de control ale fiscului care au diminuat pierderea fiscala cu 430 milioane lei. Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) prezinta raportul lunii aprilie al actiunilor intreprinse de catre directiile de specialitate din cadrul ANAF si rezultatele pe care acestea le-au generat. In acest sens, in vederea cresterii conformarii la declarare a contribuabililor, Agentia...» citeste mai departe aici

 • Precizari ANAF privind E-Transport: NU se va impune nicio o taxa suplimentara contribuabililor

  • ANAF aduce, printr-un nou comunicat de presa, cateva precizari referitoare la informatiile aparute in articolele despre ”noua taxa care loveste buzunarul romanilor de la 1 iulie”. Fiscul mentioneaza ca articolele de presa in care se mentioneaza ”noua taxa care loveste buzunarul romanilor de la 1 iulie” dezinformeaza mediul de afaceri, fiind redactate tendentios prin prezentarea in mod personal a cadrului legal RO e-Transport, fara aprofundarea acestuia. Astfel: prin...» citeste mai departe aici

 • D300, modificata prin Ordinul 888/2024. Nou formular se utilizeaza incepand cu veniturile lunii mai 2024

  • Un nou formular pentru Declaratia 300 a fost publicat de ANAF prin Ordinul 888/2024. Acesta se utilizeaza incepand cu veniturile lunii mai 2024. OPANAF nr. 888/2024, act normativ prin care se modifica OPANAF nr. 1.253/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) „Decont de taxa pe valoarea adaugata”, a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 448 din 15 mai 2024. Conform Referatului de aprobare, prin art.III, pct.46 din Legea nr. 296/2023, publicata in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016