Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile prevederi din Legea insolventei pentru persoanele fizice se aplica peste 6 luni

30-Iun-2015
1909

Publicata in Monitorul Oficial din 26 iunie a.c., Legea insolventei persoanelor fizice intra in vigoare la sase luni de la publicare.

In noul act se aminteste insa ca o exceptie in aceasta privinta o reprezinta art. 92 care prevede
infiintarea comisiilor de insolventa, la nivel central si local, elaborarea normelor de aplicare a legii, stabilirea onorariilor pentru administratori si lichidatori, precum si alte proceduri pentru punerea in aplicare a actului normativ.

Legea insolventei persoanelor fizice are in vedere persoanele fizice de buna-credinta, ale caror datorii rezulta dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unei nevoi personale, cum ar fi restantele la furnizorii de utilitati, intarzieri la achitarea ratelor bancare contractate pentru achizitia unui serviciu sau produs personal etc., si nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit.

"In situatia in care datornicul considera ca se afla in insolventa (deoarece nu dispune de lichiditati pentru plata datoriilor scadente - starea de insolventa poate fi luata in considerare daca termenul de plata a datoriilor a fost depasit cu mai mult de 90 zile) dar situatia financiara a acestuia nu este iremediabil compromisa, poate cere Comisiei de Insolventa deschiderea insolventei pe baza de plan de rambursare a datoriilor, care este o procedura administrativa si nu judiciara. in acest caz, cuantumul minim al datoriilor trebuie sa totalizeze 15 salarii minime pe economie", explica Agerpres modalitatea cuprinsa in lege.

De asemnea, se mentioneaza ca in cazul deschiderii procedurii de insolventa pe baza planului de rambursare se suspenda provizoriu executarile silite incepute, nu pentru mai mult de 3 luni, cu exceptia situatiei in care instanta decide prelungirea acestei perioade, daca astfel situatia financiara a datornicului ar deveni iremediabil compromisa.

De retinut ca durata de executare a planului este de 5 ani, cu posibilitate de prelungire cu inca 1 an.

De asemenea, e prevazuta si o procedura simplificata pentru insolventa personala care poate fi accesata de o persoana fizica insolventa, in cazul in care suma totala a datoriilor sale este de cel mult 10 salarii minime pe economie, nu are bunuri sau venituri urmaribile si are peste varsta standard de pensionare sau si-a pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca.

Potrivit aceleiasi surse, reprezentantii practicienilor in insolventa de la Casa de Insolventa Transilvania (CITR) sunt de parere ca exista unele lipsuri in lege, iar constituirea unor Comisii de insolventa este o piedica in calea unei bune desfasurari a noilor prevederi.

Acestia considera ca respectiva Comisia de insolventa "are o componenta complexa, dar fara niciun reprezentat al creditorilor, si este investita cu atributii decizionale, de control si de supraveghere a actelor persoanei in insolventa ori ale administratorului procedurii", ceea ce, in opinia acestora, poate duce la dificultati in practica.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016