Norme de aplicare a Codului fiscal 2012
Saptamana trecuta au fost aprobate mai multe modificari ale normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, dupa cum urmeaza:
Impozitul pe venit: - Clarificarea, in cazul veniturilor din salarii, a prevederilor privind includerea in cheltuielile de delegare si detasare a celor acordate pentru transport, cazare si a indemnizatiei corespunzatoare, in conditiile prevazute de lege sau in contractul de munca aplicabil.
Clarificarea impozitarii ca venituri din alte surse a urmatoarelor: - venituri din valorificarea deseurilor prin centrele de colectare a deseurilor de metal, hartie, sticla si altele asemenea, alte decat bunurile mobile care fac obiectul Programelor nationale finantate din bugetul de stat sau alte fonduri publice;
- sume ramase disponibile dupa acoperirea cheltuielilor din fondul de conservare si regenerare a padurilor si a caror restituire a fost solicitata de proprietarii de paduri persoane fizice, potrivit Legii nr.46/2008 privind Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare.
TVA : - Extinderea categoriei persoanelor impozabile care pot constitui un grup fiscal din punct de vedere al TVA. Astfel, grupul va putea fi constituit din persoane impozabile care sunt administrate de catre acelasi organ fiscal competent, fata de prevederile precedente care permiteau numai marilor contribuabili sa constituie un grup fiscal unic. Persoanele care formeaza un grup fiscal unic pot depune un decont de TVA centralizat prin reprezentantul desemnat, nefiind necesara depunerea decotului de fiecare membru al grupului fiscal.
Accizele: - Stabilirea cuantumului aferent capitalului social minim subscris si varsat pentru antrepozitele fiscale de productie.
- Stabilirea cuantumului aferent garantiei minime pentru antrepozitele fiscale de productie.
- Stabilirea procedurii care trebuie indeplinita de operatorii economici in vederea restituirii accizelor pentru produsele accizabile eliberate pentru consum in Romania si ulterior exportate.
- Revizuirea scutirii de la plata accizelor pentru alcoolul etilic si produsele alcoolice denaturate si utilizate pentru fabricarea de produse care nu sunt destinate consumului uman.
Impozite si taxe locale:
- S-a exemplificat modul de stabilire a cotelor de impozitare, respectiv a cotelor cuprinse intre 10% - 20% si 30% - 40%, in cazul cladirilor apartinand persoanelor juridice la care nu s-a efectuat reevaluarea.
- S-a explicat modul de calcul al taxei hoteliere, astfel ca, in cazul in care autoritatile locale opteaza pentru instituirea acesteia, cota de 1% sa se aplice la valoarea totala a cazarii/tarifului de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, valoare care nu include T.V.A .
Contributiile sociale obligatorii: - Veniturile care compun baza de calcul a contributiilor sociale s-au detaliat si s-au adaptat la terminologia actuala; de exemplu, in categoria administratorilor societatilor comerciale se includ: administratorii, membrii consiliului de administratie, ai consiliului de supraveghere si ai comitetului consultativ, precum si reprezentantii statului sau reprezentantii membrilor consiliului de administratie fie in adunarea generala a actionarilor, fie in consiliul de administratie, dupa caz;
- S-au enumerat toate veniturile exceptate de la plata contributiei datorata de angajat/angajator, pentru a oferi o imagine mai clara contribuabilului asupra veniturilor care nu se cuprind in baza de calcul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrare ansamblu schela dpdv contabil si fiscal
Intrebare: Am achizitionat un ansamblu schela, compus din balustrada, picior, dsipozitiv cadru etc., in valoare totala de 143.032 lei + TVA. Cum le putem inregistra ca mijloace fixe, evidentiand elementele separat, in eventualitatea in care daca dispar/se uzeaza anumite elemente, sa le putem casa/scoate din contabilitate? Codul de clasificare in catalogul mijloacelor fixe este corect 2.1.20.11, durata de amortizare cuprinsa intre 6-10 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri obtinute de o persoana nerezidenta din cesionarea partilor sociale
Intrebare: In situatia in care o persoana juridica nerezidenta ,din Cipru, tara cu care Romania are incheiata conventia de evitare a dublei impuneri, vinde partile sociale ale unei firme cu sediul in Romania la valoarea lor nominala, mai este necesar ca firma nerezidenta sa se declare in Romania platitoare de impozit pe profit si sa depuna declaratii cu zero, avand in vedere ca din tranzactia respectiva nu a obtinut profit? Mentionez ca societatea nerezidenta a detinut partile sociale ale societatii din...
vezi AICI raspunsul specialistilor << PFA. Pierdere reportata din anii anteriori. Calcul CASS. Rectificare Declaratie unica
Intrebare: Care sunt obligatiile fiscale ale unui cabinet medical individual, fara salariati, in care titularul CMI nu are calitate de salariat nici in alta companie, din punctul de vedere al CASS in anul 2023? Cabinetul realizeaza un venit net (incasari - plati deductibile) sub plafonul de 6 salarii minime (18.000 lei). Cabinetul a depus declaratia unica cu estimat 0 la plata CASS. Putem rectifica daca este cazul estimatul pentru 2023? Pentru anul 2022 exista obligativitatea platii CASS daca veniturile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE