Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Normele Codului FISCAL vor fi corelate cu noutatile aduse de OUG 59/2021 privind comertul online

10-Aug-2021
1701
Normele Codului FISCAL vor fi corelate cu noutatile aduse de OUG 59/2021 privind comertul online

Ministerul Finantelor a publicat recent un nou Proiect de Hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1/2016.

Principalele modificari si completari vizeaza Titlul VII “Taxa pe valoarea adaugata” din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, care se impun ca urmare a necesitatii corelarii acestuia cu prevederile Codului fiscal, astfel cum a fost modificat si completat prin O.U.G. nr. 59/2021 privind comertul online ( Detalii in ACEST articol): 

-In vederea clarificarii sintagmelor „vanzari intracomunitare de bunuri la distanta” in sensul art. 266 alin. (1) pct. 35 din Codul fiscal si respectiv „vanzari la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte” in sensul art. 266 alin. (1) pct. 36 din Codul fiscal, se propune exemplificarea situatiilor in care se considera ca bunurile au fost expediate sau transportate de catre furnizor sau in contul acestuia, inclusiv in cazul in care furnizorul intervine in mod indirect in expedierea sau transportul bunurilor, cu trimitere la situatii precum cele prevazute la art. 5a din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

-Pentru corelarea cu noua terminologie introdusa prin O.U.G. nr. 59/2021, se propune inlocuirea sintagmei „vanzari la distanta” cu sintagma „vanzari intracomunitare de bunuri la distanta” din cuprinsul pct. 3 alin. (7) lit. d), pct. 7 alin. (14) si pct. 10 alin. (6) din Normele metodologice.

-In vederea clarificarii termenului „faciliteaza” in sensul art. 270 alin. (15) si (16) din Codul fiscal, se propune trimiterea la intelesul acestuia prevazut la art. 5b din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

-Se propune clarificarea termenului „loturi”, reprezentand bunuri ambalate impreuna si expediate simultan de acelasi furnizor, catre acelasi destinatar si acoperite de acelasi contract de transport.

-In vederea corelarii cu modificarile aduse art. 275 din Codul fiscal in ceea ce priveste stabilirea locului impozitarii in cazul vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta, se propune abrogarea pct. 12 din Normele metodologice.

-Pentru corelarea cu prevederile art. 315 alin. (14) si art. 3152 alin. (24) din Codul fiscal, prin care s-a realizat transpunerea prevederilor art. 368 si art. 369w din Directiva 2006/112/CE, in vigoare de la 1 iulie 2021, se propune modificarea si completarea pct. 72 alin. (1) lit. c) si pct. 72 alin. (7) lit. e) din Normele metodologice, prin introducerea unor exceptii de la procedura de rambursarea a TVA catre persoanele impozabile stabilite in alt stat membru. Astfel, in situatia in care Romania este stat membru de consum pentru operatiuni ce fac obiectul regimurilor speciale prevazute la art. 315 si 3152 din Codul fiscal, persoanele impozabile stabilite in alt stat membru si neinregistrate in scopuri de TVA in Romania vor putea solicita rambursarea TVA aferente achizitiilor efectuate in Romania, chiar daca au efectuat operatiuni cu drept de deducere in Romania

-In vederea corelarii cu prevederile art. 314 alin. (12) si art. 3152 alin. (24) din Codul fiscal, prin care s-a realizat transpunerea prevederilor art. 369j si art. 369w din Directiva 2006/112/CE, in vigoare de la 1 iulie 2021, se propune modificarea si completarea pct. 74 alin. (1) lit. b) si pct. 74 alin. (5) din Normele metodologice, prin introducerea unor exceptii de la procedura de rambursarea a TVA catre persoanele impozabile nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene. Astfel, persoanele impozabile nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene si neinregistrate in scopuri de TVA in Romania, care aplica regimurile speciale prevazute la art. 314 si 3152 din Codul fiscal, vor putea solicita rambursarea TVA aferente achizitiilor efectuate in Romania, chiar daca au efectuat operatiuni cu drept de deducere in Romania. De asemenea, respectivele persoane vor fi exceptate de la obligatia de a desemna un reprezentant fiscal in scopul rambursarii taxei.

-Pentru corelarea cu modificarile aduse art. 275 si art. 307 alin. (6) din Codul fiscal, se propune abrogarea pct. 81 alin. (3) din Normele metodologice.

-In vederea clarificarii art. 3211 din Codul fiscal referitor la obligatia persoanelor impozabile care, prin utilizarea unei interfete electronice, faciliteaza livrarea de bunuri sau prestarea de servicii catre o persoana neimpozabila din Uniunea Europeana, de a tine registre cu informatii referitoare la operatiunile facilitate, se propun urmatoarele:

persoanele impozabile care se considera ca au primit si au livrat bunuri in conformitate cu art. 270 alin. (15) si (16) din Codul fiscal, sau au participat la o prestare de servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune sau prestate pe cale electronica pentru care se prezuma ca au actionat in nume propriu, in conformitate cu art. 271 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv cu art. 9a din Regulamentul (UE) nr. 282/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si care au optat pentru aplicarea unuia dintre regimurile speciale prevazute la art. 314, 315 sau 3152 din Codul fiscal, vor pastra registrele prevazute la art. 63c din Regulamentul (UE) nr. 282/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

persoanele impozabile care se considera ca au primit si au livrat bunuri in conformitate cu art. 270 alin. (15) si (16) din Codul fiscal, sau au participat la o prestare de servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune sau prestate pe cale electronica pentru care se prezuma ca au actionat in nume propriu, in conformitate cu art. 271 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv art. 9a din Regulamentul (UE) nr. 282/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si care nu au optat pentru aplicarea regimurilor speciale prevazute la art. 314, 315 sau 3152 din Codul fiscal, vor pastra documentele prevazute la pct. 101 din Normele metodologice, dupa caz.

persoanele impozabile care, prin utilizarea unei interfete electronice, faciliteaza alte livrari de bunuri sau prestari de servicii catre o persoana neimpozabila din Uniunea Europeana, decat cele mentionate mai sus, vor pastra informatiile prevazute la art. 54c alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 282/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Citeste si Cum a fost modificat Codul Fiscal- TVA- de OUG 59/2021. Tabel comparativ, click AICI«

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016