
Raportul Special
realizat de specialisti
Normele metodologice pentru modificarile Codului fiscal au fost publicate in Monitorul Oficial
Examen Consultant Fiscal 2025 Agenda Fiscala a Contabilului 2025 Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Normele metologice de aplicare a ultimelor modificari aduse de Guvern Codului Fiscal, prin OUG nr. 58/2010 au fost publicate marti seara in Monitorul Oficial..
CITESTE DETALII AICI
Guvernul a aprobat si publicat in Monitorul Oficial normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, respectiv norme metodologice referitoare la: impozitul pe profit, impozitul pe dividende, impozitul pe venit, impozitul pe veniturile obtinute de persoane nerezidente, in domeniul TVA, impozite si taxe locale, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Astfel, in ceea ce priveste impozitul pe venit, noile reglementari au in vedere reconsiderarea unei activitati drept activitate dependenta in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta tipul de munca al acestuia.
De asemenea, se mentioneaza excluderea de la recalificarea ca activitati dependente, a activitatilor desfasurate independent in conditiile legii care genereaza venituri din profesii liberale, precum si a drepturilor de autor si drepturilor conexe, definite potrivit Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare.
?Drepturile de autor in orice situatie se platesc, fie ca sunt acoperite alaturi si de un salariu, fie ca nu sunt acoperite, fie ca sunt periodice, fie ca sunt ocazionale si se refera la o creatie oarecare, sunt in continuare admise. Singura problema este ca in cazul in care exista repetitivitate, aceste elemente sa fie considerate venituri de natura salariala, dar nu trecute ca salarii, si sa se plateasca aceste contributii?, a afirmat ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mihai Seitan.
La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a precizat ca Romania are unul dintre ?cele mai blande sisteme fiscale din Europa?.
Potrivit Hotararii de Guvern, persoanele care realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv, de venit ? lunar, trimestrial sau semestrial ? sau ocazional, datoreaza contributii individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale pentru sanatate.
Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv ? lunar, trimestrial sau semestrial ? datoreaza contributii individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale pentru sanatate si pentru aceste venituri de natura profesionala.
Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza venituri de natura profesionala in mod ocazional, nu datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si pentru sanatate si pentru aceste venituri de natura profesionala.
Conform normelor de aplicare a Codului Fiscal, veniturile din drepturi de autor vor fi incluse in categoria celor obtinute din activitati independente, astfel incat impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii nu vor fi recalculate si datorate solidar de catre platitor si beneficiar. In situatia persoanelor care realizeaza lunar, trimestrial sau semestrial, cu caracter repetitiv si care au carte de munca, se datoraza contributii de somaj, pensii si sanatate in limita a 5 salarii medii brute pe economie.
In situatia persoanelor care nu realizeaza lunar venituri de natura profesionala, baza de calcul a contributiilor individuale este cuantumul total net al veniturilor de natura profesionala realizate anual, din toate sursele de venit, daca acest cuantum nu depaseste echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie. Nu se percep contributii pentru persoanele angajate cu carte de munca si care realizeaza venituri ocazionale din drepturi de autor, a precizat ministrul Muncii.
Alte modificari in domeniul impozitului pe venit
Hotararea de Guvern precizeaza caracterul neimpozabil al indemnizatiei acordate persoanei cu handicap grav in situatia in care nu se poate asigura un inlocuitor al asistentului personal, conform legii.
De asemenea, au fost incluse in venituri impozabile din salarii, contravaloarea tichetelor de masa, de cresa, cadou, de vacanta, precum si a platilor compensatorii si ajutoarelor, acordate potrivit legii speciale.
O alta prevedere se refera la impozitarea veniturilor obtinute de catre persoanele fizice rezidente sub forma dobanzilor la depozitele la vedere/conturile curente, depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ precum si la depozite la termen, si/sau instrumente de economisire, cu cota de 16%, indiferent de data constituirii raportului juridic.
De asemenea, se realizeaza unificarea cotei de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise la 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor si reportarea pierderii nete anuale in urmatorii 7 ani fiscali consecutivi.
Normele metodologice introduc corelatii cu prevederile din Codul fiscal referitoare la abrogarea titlului IV ?Impozitul pe veniturile microintreprinderilor? prin OUG nr.109/2009, aprobata prin Legea nr.76/2010.
Completari in domeniul TVA, impozitului pe profit si al impozitelor si taxelor locale
In domeniul TVA, noile reglementari clarifica regimul TVA aplicabil persoanelor care desfasoara activitati considerate dependente din punct de vedere al impozitului pe venit.
In ceea ce priveste impozitele si taxele locale, Hotararea adoptata de Guvern actualizeaza modul de calcul atat al impozitului pe cladiri cat si al impozitului pe mijloacele de transport, datorat incepand cu 1 iulie 2010. Au fost date exemple de calcul al impozitului pe cladiri majorat in functie de numarul proprietatilor detinute si, de asemenea, s-a exemplificat calculul diferentei de impozit pe cladiri si impozit pe mijloacele de transport pentru perioada 1 iulie 2010-31 decembrie 2010.
Normele contin exemplificari privind modul de diminuare al impozitului pe cladiri si al impozitului pe mijloacele de transport cu bonificatia acordata pentru anul 2010 de catre autoritatile deliberative, in cazul contribuabililor care achita integral diferenta de impozit pana la data de 30 septembrie 2010.
Un element de noutat consta in introducerea obligativitatii autoritatilor locale de a schimba informatii cu privire la identificarea contribuabililor care detin proprietati pe raze teritoriale, altele decat cele de domiciliu.
De asemenea, in ceea ce priveste impozitului pe profit au fost incluse exemplificari ale modalitatii de definitivare a impozitului pe profit datorat la sfarsitul anului fiscal. Totodata, a fost extinsa aplicarea principiilor de stabilire a pretului de piata in tranzactiile dintre persoanele juridice romana si a fost explicitata deducerea unor categorii de cheltuieli in aplicarea principiului general de calcul al profitului impozabil.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Procedura inregistrarii in scopuri de TVA, modificata din nouFormularul 300 s-a modificat. Noi randuri in Decontul de taxa pe valoarea adaugataOrdinul 831/600/2015 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii zilierilorStudiu de caz: Implicatiile fiscale in cazul unui sejur acordat salariatilorDistribuirea dividendelor: Ce obligatii le revin societatilor la plata dividendelor catre asociati?Ultimele articole
Deducerea personala de baza a crescut din ianuarie 2025. Impact asupra salariilor si impozitului pe venitDin ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatieImpozitul pe constructiile speciale, reintrodus din 2025. Cine va avea aceasta obligatieBonuri fiscale. Cum se stabileste numarul de identificareDecontare transport angajati. Regim fiscal si studii de caz utileArticole similare
Tratament investitii in mijloace fixe. Se pot incadra in categoria de investitii la mijloace fixe si lucrarile de consolidare?Impozitul pe profit anual: Care este indicele preturilor de consum pentru 2018?e-TVA. Studii de caz utile cu privire la decontul precompletat e-TVAStudiu de caz: Cand se aplica exact principiul taxarii inverse pentru serviciile prestate de un lichidator?Achizitii servicii de la o societate non-UEUltimele articole
Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025Declaratia 101. Cum sa tratezi provizioanele in mod corectImpozitul pe constructii 2025: cine il achita, cum se calculeaza + o speta utilaDeclaratia 101 in 2025. Cum se completeaza pierderile fiscale in formularul 101Declaratia 100 se schimba: Cum declari bonificatia de 10% pentru impozitul pe constructiiSfaturi de la experti
Cota TVA servicii de inchiriere aparate si livrare bunuri medicale
Intrebare: Avand in vedere activitatea principala a societatii, care detine mai multe aparate «concentrator de oxigen stationar» ce se dau in chirie, la prescrierea medicului, catre persoane bolnave, iar ulterior sunt decontate de Casa de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Depunere D100/D700 impozit pe constructii an fiscal modificat
Intrebare: In prezent, avem exercitiu fiscal diferit de anul calendaristic, respectiv 01.05.2024?30.04.2025, iar pana in 25.07.2025 vom depune D700 pentru modificarea vectorului fiscal, in vederea trecerii la an fiscal = an calendaristic,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA