Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Notificarea de conformare. 5 situatii cand NU este necesara emiterea documentului

19-Apr-2023
3418
Notificarea de conformare. 5 situatii cand NU este necesara emiterea documentului

Asa cum a fost aprobat prin OUG 188/2022, inainte de a incepe o inspectie fiscala, contribuabilii vor primi o Notificare de conformare din partea fiscului, prin care vor avea la dispozitie 30 de zile ca sa rezolve problemele identificate de autoritati. In acest fel eventualele controale pot fi evitate. Insa exista si anumte situatii cand nu este necesara emiterea documentului.

 

Notificarea de conformare

Notificarea de conformare emisa de organul de inspectie fiscala, denumita in continuare notificarea, se transmite contribuabililor/platitorilor prezumtiv a fi selectati pentru inspectia fiscala de catre organul de inspectie fiscala competent, in baza prevederilor art. 121 1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cine emite Notificarea de conformare

Notificarea se emite de organul de inspectie fiscala competent pentru efectuarea inspectiei fiscale la contribuabilul/platitorul vizat, in baza analizei de risc primite de la structurile cu atributii din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si/sau in baza analizelor proprii efectuate.

Cand se emite Notificarea de conformare?

Notificarea se emite ori de cate ori, ca urmare a analizei de risc, sunt identificate noi riscuri fiscale care nu au fost notificate anterior si nici nu au facut obiectul controalelor fiscale. Notificarile de conformare pot fi transmise lunar, trimestrial, semestrial sau anual, raportat la perioada fiscala corespunzatoare impozitului, taxei, contributiei in care a fost identificat riscul fiscal.

Cand NU este necesara emiterea Notificarii de conformare?

Nu este necesara emiterea notificarii in situatia in care, potrivit prevederilor legale in vigoare, inspectia fiscala este necesara pentru solutionarea unor cereri ale contribuabilului sau efectuarea inspectiei fiscale este prevazuta in mod expres in alte acte normative.

De asemenea nu este necesara emiterea notificarii in situatiile descrise de prevederile art. 122 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv:

a) in cazul contribuabililor/platitorilor aflati in procedura insolventei;

b) in situatia in care, ca urmare a unui control inopinat, se impune inceperea imediata a inspectiei fiscale;

c) pentru extinderea inspectiei fiscale la perioade sau creante fiscale, altele decat cele cuprinse in avizul de inspectie fiscala initial;

d) in cazul refacerii inspectiei fiscale ca urmare a unei decizii de solutionare a contestatiei;

e) in cazul unor cereri ale contribuabilului/platitorului pentru a caror solutionare, ca urmare a analizei de risc, este necesara efectuarea inspectiei fiscale.

In vederea emiterii notificarii, organul cu atributii de inspectie fiscala va efectua urmatoarele activitati:

a) conducatorul structurii de inspectie fiscala, la propunerea sefului de serviciu coordonator, nominalizeaza persoana/persoanele care procedeaza la intocmirea notificarii pentru un anumit contribuabil/platitor, in baza analizelor de risc primite de la structura de specialitate si/sau in baza analizelor proprii efectuate de organul de inspectie fiscala;

b) persoana/persoanele nominalizata/nominalizate intocmeste/intocmesc notificarea catre contribuabil, in care va/vor face referire la riscurile identificate de organul fiscal;

c) proiectul notificarii se va aviza de seful de serviciu coordonator al persoanei/persoanelor care a/au intocmit notificarea si va fi aprobat de conducatorul structurii de inspectie fiscala;

d) dupa aprobarea notificarii, persoana/persoanele care a/au intocmit notificarea va/vor proceda la initierea comunicarii acesteia catre contribuabil prin utilizarea unuia dintre mijloacele de comunicare prevazute la art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare;

e) persoana/persoanele care a/au intocmit notificarea va/vor fi nominalizata/nominalizate, de regula, ca persoana/persoane de contact pentru contribuabilul/platitorul notificat, in legatura cu aspectele vizate de notificare;

f) persoana/persoanele care a/au intocmit notificarea va/vor analiza, dupa caz, informatiile primite de la contribuabil in legatura cu modalitatea de conformare ca urmare a notificarii si va/vor propune, printr-un referat motivat, initierea sau neinitierea actiunii de inspectie fiscala la contribuabilul/platitorul notificat, dupa expirarea perioadei prevazute de lege pentru conformare ca urmare a notificarii.

Notificarile editate pe suport hartie vor fi emise in doua exemplare, din care exemplarul 1, semnat de conducatorul activitatii de inspectie fiscala, va fi comunicat contribuabilului/platitorului, iar exemplarul 2, semnat de persoana/persoanele desemnata/desemnate pentru intocmire, avizat de seful de serviciu coordonator si aprobat de conducatorul structurii de inspectie fiscala, va fi arhivat in cadrul organului fiscal la dosarul fiscal al contribuabilului.

Notificarea poate fi emisa inclusiv in format electronic prin utilizarea de aplicatii informatice dedicate.

In situatia in care notificarile vor fi emise prin intermediul unor aplicatii informatice dedicate, intocmirea, avizarea, aprobarea si arhivarea acestora se vor realiza exclusiv in mediul electronic, comunicarea catre contribuabil/platitor urmand a se efectua, de regula, prin intermediul platformei dedicate a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - Spatiul privat virtual.

In situatia in care, din motive tehnice sau de alta natura, comunicarea prin Spatiul privat virtual nu este posibila, se va proceda la listarea unui exemplar al notificarii care va contine doar semnatura conducatorului structurii de inspectie fiscala, in vederea comunicarii catre contribuabil/platitor prin utilizarea altor mijloace legale de comunicare.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Notificarea de conformare. 5 situatii cand NU este necesara emiterea documentului":
Rating:

Nota: 3.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016