
Raportul Special
realizat de specialisti
Redam mai jos noul proiect de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind aprobarea modelului si continutului deciziilor de impunere intocmite in cadrul inspectiilor fiscale la persoane fizice, publicat in data de 16.12.2015.
In ce priveste proiectul de Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind aprobarea modelului si continutului deciziilor de impunere intocmite in cadrul inspectiilor fiscale la persoane fizice, retinem:
In temeiul dispozitiilor art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si avand in vedere prevederile art. 46, ale art. 95, ale art. 131 si ale art. 342 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, organele de inspectie fiscala pot utiliza, la finalizarea unei actiuni de inspectie fiscala la un contribuabil/platitor, persoana fizica, deciziile de impunere (prevazute la art. 131 alin. 4), pentru diferentele in plus sau in minus de obligatii fiscale principale aferente diferentelor de baze de impozitare.
Prezentul proiect de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind aprobarea modelului si continutului deciziilor de impunere intocmite in cadrul inspectiilor fiscale la persoane fizice are in anexe modelul, continutul si caracteristicile de tiparire urmatoarelor formulare: Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor Manualul Contabilului Incepator - stick USB Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
- formularul "Decizie de impunere privind impozitul pe venit si contributiile sociale aferente diferentelor bazelor de impozitare stabilite in cadrul inspectiilor fiscale la persoane fizice"
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
- formularul "Decizie de impunere privind obligatiile fiscale principale aferente diferentelor bazelor de impozitare stabilite in cadrul inspectiilor fiscale la persoane fizice".
Prin Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala sunt aduse urmatoarele modificari care au fost preluate in continutul formularelor de mai sus, dupa cum urmeaza:
- potrivit art. 46 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala Decizia de impunere privind diferentele de obligatii fiscale principale stabilite de inspectia fiscala pentru persoane juridice cuprinde mentiuni privind audierea contribuabilului/platitorului.
- potrivit art. 113 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, obiectul inspectiei fiscale il reprezinta stabilirea diferentelor de obligatii fiscale principale, ca urmare deciziile de impunere emise la finalizarea inspectiei fiscale cuprind numai diferentele in plus sau in minus de obligatii fiscale principale aferente diferentelor de baze de impozitare, fara calculul obligatiilor fiscale accesorii. Ca urmare, aceste decizii vor avea ca anexa o situatie privind termenul scadent al diferentelor de obligatii fiscale principale stabilite suplimentar de inspectia fiscala, in care vor fi stabilite, pentru fiecare obligatie fiscala principala, in baza prevederilor art. 154 si 155 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, componenta debitelor suplimentare si termenele scadente aferente acestora, prevazute de Codul fiscal sau alte legi care le reglementeaza, in vederea calcularii si comunicarii ulterioare a obligatiilor fiscale accesorii datorate, de catre organul fiscal de administrare competent.
- potrivit art. 133 Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, pe parcusul inspectiei fiscale organul de inspectie fiscala poate emite decizii de impunere provizorii pentru obligatiile fiscale principale suplimentare aferente unei perioade si unui tip de obligatie verificata. in acest caz, prin exceptie de la prevederile art. 131, nu se intocmeste raport de inspectie fiscala. in acest scop, organul fiscal informeaza in cel mult 5 zile lucratoare, contribuabilul/platitorul cu privire la finalizarea unei perioade fiscale si a unui tip de obligatie fiscala verificata. Deciziile de impunere provizorii se emit la cererea contribuabilului/platitorului, in scopul platii obligatiilor fiscale suplimentare. Obligatiile fiscale principale stabilite prin decizii de impunere provizorii se includ si se regularizeaza in formularul "Decizie de impunere privind impozitul pe venit si contributiile sociale aferente diferentelor bazelor de impozitare stabilite in cadrul inspectiilor fiscale la persoane fizice” si in formularul "Decizie de impunere privind obligatiile fiscale principale aferente diferentelor bazelor de impozitare stabilite in cadrul inspectiilor fiscale la persoane fizice".
In considerarea modificarilor aduse de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost elaborat prezentul proiect de Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind aprobarea modelului si continutului deciziilor de impunere intocmite in cadrul inspectiilor fiscale la persoane fizice, ale carui prevederi vor fi aplicabile pentru inspectiile fiscale incepute dupa data de 01 ianuarie 2016.
ORDIN nr. privind aprobarea modelului si continutului deciziilor de impunere intocmite in cadrul inspectiilor fiscale la persoane fizice
In temeiul prevederilor art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si
in temeiul prevederilor art. 5 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, si
in temeiul prevederilor art. 46, art.95, art. 97, art. 131 si art. 342 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
Art. 1 (1) Se aproba modelul si continutul formularului "Decizie de impunere privind impozitul pe venit si contributiile sociale aferente diferentelor bazelor de impozitare stabilite in cadrul inspectiilor fiscale la persoane fizice ", prezentat in anexa nr. 1.
(2) Instructiunile de completare a formularului prevazut la art. 1 sunt prezentate in anexa nr. 2.
(3) Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si pastrare a formularului prevazut la art. 1 sunt prezentate in anexa nr. 3.
Art. 2 Actul administrativ fiscal prevazut la art. 1 se emite pentru fiecare persoana fizica platitoare de impozit pe venit, pentru care s-au stabilit obligatii fiscale suplimentare.
ART. 3 (1) Se aproba modelul si continutul formularului "Decizie de impunere privind obligatiile fiscale principale aferente diferentelor bazelor de impozitare stabilite in cadrul inspectiilor fiscale la persoane fizice", prezentat in anexa nr. 4.
(2) Instructiunile de completare a formularului prevazut la art. 3 sunt prezentate in anexa nr. 5.
(3) Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si pastrare a formularului prevazut la art. 3 sunt prezentate in anexa nr. 6.
Art. 4 Prevederile prezentului ordin se aplica pentru inspectiile fiscale incepute dupa data de 01 ianuarie 2016.
Art. 5 Directia generala coordonare inspectie fiscala, Directia generala de reglementare a colectarii creantelor bugetare, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, precum si directiile generale regionale ale finantelor publice si structurile subordonate acestora, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 6 Anexele nr. 1 - 6 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 7 Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Emis la Bucuresti, in data de..............................................
Presedinte ANAF,
Gelu-Stefan DIACONU
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Schimbare ANAF: Decizii de impunere emise firmelor doar pe baza controalelor Directiei AntifraudaPana la 25 mai puteti depune formularul 230 pentru redirectionarea a 2% din impozitul pe venitArticole similare
Influenteaza OUG nr. 125 administrarea contributiilor aferente persoanelor fizice?Declaratia 710 actualizata: ultima versiune: Soft A si Soft JBuletin informative ANAF: Acte cu incidenta fiscala din luna ianuarie 2017ANAF scoate la consurs 60 de posturi de conducere. Posturile de executie raman neocupate (Sindicatul National Meridian)Inspectorii antifrauda fiscala au confiscat marfa in valoare de peste 1 milion de dolariUltimele articole
Contract inchiriere apartament. 3 cazuri in care este OBLIGATORIE depunerea C168Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesareDeclaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025[MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si reglementari cheieArticole similare
Incasare daune materiale. Tratament fiscalTichetele de masa vor fi impozitate cu CASS de 10%. De cand se aplica prevederea?Conditii pentru aplicarea impozitului pe venitul microintreprinderilorNou PROIECT privind creditele pentru intreprinderi. Cum se modifica Normele metodologiceMinistrul de Finante dezminte informatiile din presa cu privire la schimbarea cotei unice de impozitareUltimele articole
Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancerImpozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177Sunt MAJORATE taxele? Ce planuri fiscale au partidele in 2025Mijloace Fixe: Valoarea minima, corelata automat cu salariul minim de la 1 ianuarie 2026Declaratia 100 se schimba: Cum declari bonificatia de 10% pentru impozitul pe constructiiArticole similare
Proiect nou: Decizia de impunere privind diferentele de obligatii fiscale principale stabilite de inspectia fiscala pentru persoane juridiceMFP finalizeaza restituirea taxei auto. Valoare totala: 6,16 miliarde de leiANAF: Rezumat privind Ghid fiscal al PFARecalcularea platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate si contributii de asigurari sociale 2017Impozitarea veniturilor din dividende in anul 2016. Zoom fiscalUltimele articole
Lista actelor ANAF fara semnatura si stampila a fost EXTINSA, conform Ordinului 402/2025Decizia de impunere in 2025 . Ce este, cum se contesta si studii de caz utileColectarea creantelor fiscale: ANAF propune introducerea a 23 de formulare noi si elimina 5 existenteProcedura de aplicare a amnistiei fiscale, modificata din nou prin Ordinul 6438/2024. Ce schimbari intra in vigoareAmnistie fiscala 2024. ANAF a publicat Ghidul prin care poti beneficia de facilitatiSfaturi de la experti
Acordare premii in bani elevilor de liceu
Intrebare: Daca liceul nu are o fundatie/asociatie inscrisa in Registrul OUG, pot incheia un contract direct cu liceul pentru acordarea premiilor, iar cheltuiala sa fie considerata sponsorizare deductibila din impozitul pe profit? Daca da,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Cheltuieli de transport in regimul de marja contabilizare si TVA
Intrebare: Facturile pentru autoturismele second-hand le-am inregistrat in contul 371, iar facturile conexe le-am inregistrat pe cheltuieli, respectiv in contul 624, aplicand taxarea inversa. Este obligatoriu sa includ aceste cheltuieli in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA