Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NOU! Tichete de vacanta

12-Mar-2009
6380

Noutate


Desi tichetul de vacanta ne duce cu gandul la concedii si relaxare, totusi el reprezinta o masura anti-criza. Cine acorda tichete de vacanta? Care este valoarea acestor tichete? Cine poate emite tichetele? Care este tratame ntul fiscal al acestor tichete de vacanta? Gasim raspunsuri intr-un act normativ recent ? Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta, publicata in Monitorul Oficial nr. 110 din 24 februarie 2009.

1. Cine acorda tichete de vacanta?
Pot acorda tichete de vacanta angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca. De asemenea, institutiile din sectorul bugetar, indiferent de sistemul de finantare si subordonare, inclusiv cele care se finanteaza integral din venituri proprii, regiile autonome, societatile comerciale la care statul este actionar unic sau actionar majoritar, societatile si companiile nationale care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca acorda tichete de vacanta.

Tichetele de vacanta se acorda in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de stat sau, dupa caz, in bugete locale, pentru unitatile din domeniul bugetar, si in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.

Articol publicat in Newsletterul Taxe si Impozite Actual, martie 2009

Angajatorii impreuna cu organizat iile sindicale sau cu reprezentant ii angajatilor stabilesc modul de acordare a tichetelor de vacanta prin regulament de ordine interioara. In acest sens, partile stabilesc de comun acord:

  • numarul salariatilor care pot primi anual tichete de vacanta si nivelul sumelor care se acorda anual salariatilor sub forma tichetelor de vacanta tinand seama de posibilitat ile financiare proprii ale angajatorilor;
  • categoriile de beneficiari care primesc tichete de vacanta.

2. Care este valoarea tichetelor de vacanta?

Important
Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de tichete de vacanta este contravaloarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 600 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna in anul 2009, reprezentand 3,529 lei/ora.

Tichetele de vacanta sunt integral suportate de catre angajator.
Valorile nominale permise pentru tichetele de vacanta sunt: 10, 20, 30, 40 si 50 lei.

Atentie!
Angajatul care beneficiaza de tichete de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului fiscal.

Desi tichetul de vacanta ne duce cu gandul la concedii si relaxare, totusi el reprezinta o masura anti-criza. Cine acorda tichete de vacanta? Care este valoarea acestor tichete? Cine poate emite tichetele? Care este tratamentul fiscal al acestor tichete de vacanta?
Gasim raspunsuri intr-un act normativ recent ? Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta, publicata in Monitorul Oficial nr. 110 din 24 februarie 2009.

3.Mecanismul de functionare al tichetelor de vacanta

Prestarea serviciilor achizitionate prin intermediul tichetelor de vacanta se face in unitati turistice autorizate de Ministerul Turismului. Orice plata, atat intre angajatori si unitatile emitente de astfel de tichete, cat si intre unitatile emitente si unitatile de turism, se face numai prin intermediul societatilor bancare.

Unitatile emitente vor plati unitatilor de turism cu care au incheiat contracte pentru decontarea tichetelor de vacanta contravaloarea acestora dupa prestarea serviciilor de turism.

Se interzice unitatii de turism acordarea unui rest de bani la tichetul de vacanta.
Contravaloarea serviciilor turistice prestate de catre unitatile de turism peste valoarea tichetelor de vacanta se suporta de catre salariat. Pachetul de servicii turistice care poate fi achizitionat pe baza tichetelor de vacanta poate cuprinde:

  • servicii de cazare;
  • alimentatie publica;
  • transport;
  • tratament balnear;
  • agrement.

In mod obligatoriu, pachetul de servicii turistice trebuie sa cuprinda cel putin o noapte de cazare.

4. Cine emite tichete de vacanta?

Tichetele de vacanta sunt emise de catre unitati specializate in acest domeniu si autorizate de Ministerul Finantelor Publice.

Fiecare tichet de vacanta este valabil daca are inscrise urmatoarele mentiuni:
a) emitentul si datele sale de identificare;
b) valoarea nominala a tichetului de vacanta;
c) angajatorul si datele sale de identificare;
d) numele, prenumele si codul numeric personal ale angajatului care este in drept sa utilizeze tichetul de vacanta;
e) spatiul destinat inscrierii perioadei in care a fost utilizat si aplicarii stampilei unitatii afiliate;
f) interdictia unitatii afiliate de a plati diferenta in bani dintre valoarea tichetului de vacanta si valoarea pachetului de servicii catre utilizatorii tichetelor de vacanta;
g) perioada de valabilitate a utilizarii tichetului de vacanta.

Important!
Tichetul de vacanta are o perioada de valabilitate de un an de la data emiterii.

Angajatorul impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative la nivelul unitatii sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salaria-tilor stabilesc de comun acord emitentul tichetelor de vacanta cu care vor contracta prestarea serviciilor corespunzatoare.

5. Cum se impoziteaza tichetele de vacanta?

Sumele corespunzatoare tichetelor de vacanta acordate de catre angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, respectiv la calculul impozitului pe venit, in limita a 6 (sase) salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata pentru fiecare angajat, pe an calendaristic.

Pentru salariat, aceste sume sunt scutite de plata impozitului pe venituri si a impozitelor sociale aferente.

Important!
Sumele reprezentand contravaloarea tichetelor de vacanta nu se iau in calcul nici pentru angajator, nici pentru angajat la stabilirea drepturilor si obligatiilor care se determina in raport cu venitul salarial.

Asadar, contravaloarea tichetelor de vacanta nu se ia in calcul la stabilirea venitului salarial.

6. Contraventii si sanctiuni
Constituie contraventie si se sanctioneaza:

Reglementare
Chiar daca prevederile Legii nr. 130/1999 privind unele masuri pentru protectia persoanelor incadrate in munca, ce reglementau conventile civile de prestari servicii, au Tichetul de vacanta are o perioada de valabilitate de un an de la data emiterii.

Important!
Sumele reprezentand contravaloarea tichetelor de vacanta nu se iau in calcul nici pentru angajator, nici pentru angajat la stabilirea drepturilor si obligatiilor care se determina in raport cu venitul salarial.

Important !
Acordarea tichetelor de vacanta este o masura salutara in contextul actualei crize economice. Angajatorii vor putea astfel oferi stimulente angajat ilor cu costuri mult mai mici avand in vedere deductibilitatea acestor cheltuieli. De asemenea, sumele reprezentand contravaloarea tichetelor de vacanta nu se vor lua in calcul nici pentru angajator, nici pentru angajat la stabilirea drepturilor si obligatiilor care se determina in raport cu venitul salarial.

Concluzie!
Acordarea tichetelor de vacanta este o masura salutara in contextul actualei crize economice. Angajatorii vor putea astfel oferi stimulente angajatilor cu costuri mult mai mici avand in vedere deductibilitatea acestor cheltuieli. De asemenea, sumele reprezentand contravaloarea tichetelor de vacanta nu se vor lua in calcul nici pentru angajator, nici pentru angajat la stabilirea drepturilor si obligatiilor care se determina in raport cu venitul salarial.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Acest articol este preluat din newsletterul Taxe si Impozite Actual. Avand peste 4.300 de abonati newsletterul se adreseaza acelora care vor sa munceasca usor, fara stres. Rezultat al muncii unor profesionisti in fiscalitate ce cunosc in esenta toate posibilitatile de optimizare si minimizare a taxelor si impozitelor, Taxe si Impozite Actual va ofera solutii perfect legale ce avantajeaza vizibil bugetul dvs. Descarcati gratuit numarul pe luna noiembrie si convingeti-va!

Articol adaugat in 12 martie 2009

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016